2024. szeptember 20., péntek

Lendava TOP 10

Lendva TOP 10 látnivalója




Prekmurje
Muravidék

A Muravidék Szlovénia legészakibb történelmi régiója, amely 1920 előtt a történelmi Magyar Királyság részét képezte. A régió területének legnagyobb részét az Alsó-Mura-sík (Mursko-Prekmursko polje) foglalja el. Szlovénia hét fő országrészének, tájegységének egyike.
A régió magyar határral szomszédos településein, elsősorban Lendván és környékén ma is jelentős magyar kisebbség él, akiket muravidéki magyaroknak neveznek.

 

Lendava
Lendva

Lendava (magyarul: Lendva) a Muravidék és a szlovéniai magyarok központi települése Szlovénia észak-keleti részén, a Pomurska régióban található, a magyar-szlovén határ közelében. A település a Lendva-patak partján, a város fölé magasodó Vár-, és Szőlőhegy nyugati lábánál fekszik. Nevét a folyóról kapta, amelynek elnevezése a szláv lendava (= ugar, parlag) szóból származik.

 

1) Lendavski grad
Lendvai vár

(Alsó)Lendva várát 1272-ben említik, mely ekkor a Hahót nemzetségé. A Hahót nemzetség, a későbbi alsólendvai Bánffy család szinte három évszázad során a legtekintélyesebb magyarországi főúri családok egyike volt. A középkori város fejlődése is az ő nevükhöz fűződik.

Alsólendva 1366-ban vásárjogot kapott.

A várost és a várat a törökök rendszeresen támadták, azonban az alsólendvai vár sosem került török kézre!

A Bánffy család kihalása után a lendvai birtok a Nádasdyak, majd a XVII. század végén az Esterházy grófok birtokába került.

A várfalat a hatalmi szervek 1947-ben lebontatták. A vár épületét a jugoszláv hadsereg a két háború közötti időszakban laktanyának használta, majd a II. Világháború után általános iskola működött benne.

1973-tól a várkastélyban a Lendvai Galéria és Múzeum (Galerija-Muzej Lendava) működik. Több állandó és időszaki kiállítás látható benne.





 

2) Cerkev sv. Katarine
Alexandriai Szent Katalin plébániatemplom

A templomot az Esterházy család építtette 1749 és 1751 között.

A díszes főoltáron Alexandriai Szent Katalin képe látható, melyet az 1800-as években egy itáliai mester készített.

A két mellékoltár közül az egyik nem volt a helyén látogatásunkkor.

A szentély alatti kriptában a város kegyurai és jeles egyházi személyiségei nyugszanak.

A templomban rendszeresen tartanak magyar nyelvű miséket is.






 

3) Cerkveni trg
Templom tér

A Szent Katalin templom mellett a Templom téren három szobor áll egymás mellett: Szent Flórián szobra, a magyar államalapítás millenniumának tiszteletére állított Szent István szobor, valamint Anton Martin Slomšek egykori maribori püspök szobra.

A Szent Katalin templom közvetlen közelében található a neoklasszicista stílusú villa, melyet a XIX. század második felében építettek. Az épület a polgári otthonok remek példája. A villához egy zsidó leány és egy katolikus pap közötti szomorú szerelmi története is kapcsolódik, erről részletesebben Godina Ferdo „Bele tulpike” (Fehér tulipánok) című regényében olvashatunk.




4) Cerkev-kapela Svete Trojice, Mumija Mihályja Hadika
Szentháromság kápolna és Hadik Mihály múmiája

A szőlőhegyek fölé magasodó 266 méter magas dombon áll a Szentháromság kápolna. A stratégiai fontosságú helyen korábban katonai, kilátótornyos erődítmény állt. A kápolnát 1728-ban az előkelő Gludovácz család építtette. A barokk stílusú kápolna arról nevezetes, hogy -a néphagyomány szerint- az 1600-as években a Bánffy Kristóf vezette törökellenes harcok egyik hősének, Hadik Mihály lendvai várkapitánynak a múmiáját őrzi, üvegkoporsóban. (Előzetes bejelentkezéssel látogatható. Tel.: +386 40 349 613) Az épületet körülvevő temetőt a község egyik legrégibb temetkezési helyeként tartják számon.

Kép forrása: Muravidek.re

Kép forrása: Muravidek.re

Kép forrása: Muravidek.re

 

5) Gledališka in koncertna dvorana
Színház- és Hangversenyterem

A létesítmény a Zala György téren (Trg Györgya Zale) található, előtte áll Zala György alsólendvai szobrászművész mellszobra.

Az épületet Makovecz Imre tervezte, aki az annak részleteibe és szerkezetébe beleszőtte a térség történelmét és mitológiáját is. Színház- és hangversenyterem, illetve kultúrház található benne. A hátulja pedig egy szabadtéri színpadnak és nézőtérnek ad helyet. Az épület előterében változatos kiállításokat szerveznek. Kávézó is üzemel benne, kiülős terasszal. Nagyon finom kávé, kapucsínó és sütemények kaphatók.











 

6) Esernyők

Az esernyők több helyen is feltűnnek Lendván, és ez nem véletlen, hiszen Lendván alapították 1904-ben a Hungária Hazai Esernyőgyárat, mely az Osztrák-Magyar Monarchia területén az első ilyen gyár volt. A lendvai ernyőgyártás kisebb-nagyobb megszakításokkal 2001-ig működött. A Lendvai Galéria és Múzeum (Galerija-Muzej Lendava) Városi Fiókgyűjteményének kiállítása bemutatja a gyáralapítás fotódokumentumai mellett az ernyőgyártás folyamatának modernebb eljárásait, gépeit, valamint az ernyő, mint öltözék-kiegészítő viseleti darab kultúrtörténetét.




 

7) Sinagoga Lendava
Zsinagóga

Az épület 1866-ban épült klasszicista stílusban. Ma a zsinagóga és az alsólendvai zsidóság történetét bemutató kiállítás látható benne. (Előzetes bejelentkezéssel látogatható.)


 

8) Stolp Vinarium Lendava
Vinarium kilátótorony

A Lendva feletti, lágyan hullámzó dombvidéket szinte teljesen beborítják a gondosan művelt szőlőültetvények. A lendvai szőlőhegy új jelképét, a már messziről látható Vinarium kilátótornyot 2015-ben adták át. Első ránézésre olyan, mint a marokkó játék; mintha egy marék pálcikát kicsit megtekertek volna. Az 53,5 méter magas, kör alakú torony földszinti résszel és további kilenc emelettel emelkedik a magasba. A torony csúcsába lift, illetve 240 lépcső vezet fel. A tetején egy nyitott és egy szinttel lejjebb egy zárt kilátót alakítottak ki, ahonnan négy ország is látható: Szlovénia, Magyarország, Horvátország és Ausztria. A kilátóban egy fémlapba ismertebb helyek, hegycsúcsok és városok irányait vésték útmutatóul. A földszinten ajándékbolt és étterem működik. A torony melletti házikókban helyi ételek és italok kaphatók.











 

9) Vinarium Zipline

Szlovénia keleti részében ez az első zipline, illetve első abban is, hogy két párhuzamos acélkábellel rendelkezik, így két ember tud egyidőben átsiklani a Lármafától a Vinarium kilátótoronyig. A leggyorsabb ponton a kb. 500 méter hosszú kábelek 50-60 kilométer/óra sebességű siklást tesznek lehetővé.

Kép forrása: lendava.si

 

10) Festival Vinarium: Bogračfest Lendava
Vinárium Fesztivál: Bográcsfeszt Lendva

Lendvában, a bogrács fővárosában már több mint egy évtizede évről-évre megrendezik a legnagyobb szlovéniai bográcsfőző versenyt, az úgynevezett Bográcsfesztet.

Egy igazi bográcsban háromféle hús, friss és szárított paprika, krumpli és házi bor van. Ezt az ételt a tűz fölött lógó edény után bogračnak (bográcsnak) nevezték el, és így hívják ma is. Lendván főzték és szolgálták fel a világon a legnagyobb mennyiségű bográcsot, melynek köszönhetően Lendva bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe.




VIDEÓ!!

 

+1) Prekmurska Gibanica
Muravidéki rakott rétes

Minden nemzet konyhájának megvannak a maga jellegzetes ételei, amelyeket érdemes megkóstolni, ha külföldre megyünk. Itt, a Muravidéken nem szabad kihagyni ezt a nagyon finom süteményt, a prekmurska gibanicát. Ez az édesség kétféle tésztából készül (alul omlós tésztából, a töltelékrétegek között pedig leveles- vagy rétestésztából), amelyben négyféle töltelék található, pontosan meghatározott sorrendben: mákos, túrós, diós és almás. Vigyázat: nagyon laktató!!


 

Cím: 9220 Lendava-Lendva, Szlovénia
Honlap: Home - Lendava online (lendava-online.net) és Lendava Vabi (lendava-lendva.si)
E-mail: muravidekre@gmail.com
Telefonszám: +386 (0)2 575 14 49

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Lendva MAGYARul: Lendva – Wikipédia (wikipedia.org)
Muravidék MAGYARul: https://www.muravidek.re/hu/
Muravidék MAGYARul: Muravidék – Wikipédia (wikipedia.org)
Szent Katalin templom SZLOVÉNül: Cerkev sv. Katarine, Lendava - Wikipedija, prosta enciklopedija (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett tájékoztató anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!