2024. szeptember 28., szombat

Bukovniško jezero

Bakonaki-tó




Prekmurje
Muravidék

A Muravidék Szlovénia legészakibb történelmi régiója, amely 1920 előtt a történelmi Magyar Királyság részét képezte. A régió területének legnagyobb részét az Alsó-Mura-sík (Mursko-Prekmursko polje) foglalja el. Szlovénia hét fő országrészének, tájegységének egyike.

A régió magyar határral szomszédos településein, elsősorban Lendván és környékén ma is jelentős magyar kisebbség él, akiket muravidéki magyaroknak neveznek.

 

Dobrovnik
Dobronak

Dobronak (más néven: Lendvavásárhely) Szlovénia észak-keleti részén, a Pomurska régióban található, a magyar-szlovén határ közelében. Dobronak területén egykor a Pannon-tenger hullámzott. A község északnyugati részén terül el a dobronak-strehouci szőlőhegy, szőlőbirtokokkal, gyümölcsösökkel. Felettük nagy erdőség húzódik egy csodálatos tóval, míg a déli és nyugati oldalon a tipikus pannon táj tárul elénk; rétekkel és mezőkkel. Dobronak igazi értékeit a kulturális hagyomány és a természet jelenti. A település fő látnivalói az Orchideafarm, a legrégibb és legismertebb a Bakonaki-tó és az azt körülvevő Energiapark.

 

Bukovniško jezero
Bakonaki-tó

A mesterséges tavat erdő veszi körül. A Bakonaki-tavat évente egyszer leengedik, és a medrét kitakarítják. Pont mielőtt mentünk, akkor történt ez meg, sőt úgy volt, hogy lehet, hogy mi sem látjuk a tavat, csak az üres medret. Szerencsénk volt, bár egyedi élmény lett volna víz nélkül, a munkálatok közben látni a medret.












 

Pravljični park
Mesepark

A parkban mesebeli alakok laknak és mindegyiküknek megvan a pontosan meghatározott küldetése. Rusalka tündér az emberekre, Orchideja tündér a tó növényvilágára vigyáz, Blagodejnik törpe a Szent Vid kápolnára, a forrásra és a természet gyógyító erejének fenntartására ügyel. Tavi béka úr pedig a Bakonaki-tó állatvilágáról gondoskodik.







 

Kapela svetega Vida
Szent Vid kápolna

A tó közvetlen közelében, öreg, magas fák árnyékában található a Szent Vid kápolna, mely egy 1828-ban épült fatemplom helyén áll, melyet Szent Vidnek szenteltek.



 

Izvir sv. Vida
Szent Vid forrás

A kápolna mellett található a Szent Vid forrás, melyről úgy tartják, hogy vizének energiája, gyógyhatása van. Jót tesz a hallásnak, emésztőszerveknek, az idegrendszernek és bőrnek is. A legenda szerint a forrásnál meg kell mosni a szemünket, amitől jobban fogunk látni.

A környék zarándokhely is, különösen június 15-én, amikor a Szent Vid búcsút tartják.


 

Energijski Park
Energiapark

A Szent Vid kápolna és a forrás környékén, illetve a hozzájuk vezető ösvények mentén 26 energiapontot mértek ki és jelöltek meg, melyek jótékony, gyógyító földsugárzása javítja az emberek közérzetét és egészséget.













 

Pustolovski park
Kalandpark

A kalandpark sportélményeket és szórakozást kínál. Mászófalak és más, összesen 66 elem szolgálja kicsik és nagyok kikapcsolódását.


Kép forrása: Pustolovski park

Kép forrása: Pustolovski park


Cím: 9223 Dobrovnik-Dobronak, Szlovénia
Honlapwww.bukovniskojezero.si
E-mailturizem@dobrovnik.si
Telefonszám: +386 (0)2 577 68 88

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Dobronak MAGYARul: Dobronak – Wikipédia (wikipedia.org)
Dobronak MAGYARul: Dobronak község | Muravidek.re
Muravidék MAGYARul: https://www.muravidek.re/hu/
Muravidék MAGYARul: Muravidék – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott/kihelyezett tájékoztató anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!