2019. március 30., szombat

Heilsbronn




Heilsbronn település Németországban, azon belül Bajorországban található. (Nem összetévesztendő Heilbronnal Baden-Württembergben, ahol vagy 13-szor annyian élnek.) A város legfőbb látnivalója egykor virágzó ciszterci kolostora.



A Facebooknak köszönhetjük ezt a helyet, ugyanis láttunk egy képet, amire azt mondtuk, hogy nekünk ezt a helyet látni kell. Nem ez volt az első hely, ahová ilyen előzményekkel mentünk el. Ilyen volt például Falkenberg is. Egyiket sem bántuk meg.

Legenda


A várost a VIII. században valószínűleg Hahold frank földbirtokos alapította „Haholdesbrunn” néven. A legenda szerint vadászat közben ​​balesetet szenvedett és sérülten addig bolyongott az erdőben, amíg egy forrást nem talált, amiből ivott és felépült. Később itt alapított várost.


Münster Heilbronn


A kolostort 1132-ben alapította bambergi szent Ottó és az Ebrach-apátság szerzetesei telepítették be, az első apát, Rapotho alatt. Ebben az időben „Haholdesbrunn” illetve „Haholtisbrunne” neve a közbeszédben „Halsbrunn”-ra változott. Ez volt a középkori Németország egyik leggazdagabb kolostorának székhelye, Frankföldön egészen Regensburgig sőt Württembergben is voltak birtokai. Ezeket a gazdag adományokat elsősorban Abenberg hercegeitől és örököseiktől, a nürnbergi Hohenzollern várgrófoktól kapták. Ez volt a Hohenzollern család örökletes temetkezési helye, valamint tíz nürnbergi várgrófot, öt őrgrófot, három brandenburgi választófejedelmet, és sok más figyelemre méltó személyt is itt temettek el.

Grabmal des Markgrafen Georg Friedrich I. (des Älteren), † 1603

Grabmal des Markgrafen Georg Friedrich I. (des Älteren), † 1603

Grabmal des Markgrafen Joachim Ernst von Brandenburg-Ansbach († 1625) 

Grabmal des Markgrafen Joachim Ernst von Brandenburg-Ansbach († 1625) 






Heilsbronn virágzó ciszterci kolostor volt a reformáció idejéig. John Schopper apát (1529-1540) 1530-ban egy kolostori iskolát alapított itt, amely később protestáns iskola lett hercegek számára, és Luther tanai fokozatosan elterjedtek a kolostorban. John Schopper apát utódja, Sebastian Wagner nyíltan támogatta a protestantizmust. 1543-ban megnősült és lemondott. 1549-ben Heilsbronnban visszaállították a római katolicizmust, de csak látszólag, és az apátság 1555-ben megszűnt mint katolikus egyház, bár néhány évvel hosszabb ideig létezett. Az utolsó apát, aki katolikus hitűnek látszott, Melchior Wunderer (1562-1578) volt. A ciszterci kolostor idején, 1578-ig a hely neve a latin Fons salutis (=Brunnen des Heils (üdvösség forrása)) lett. A Melchior Wunderert követő öt apát protestáns volt, és 1631-ben Heilsbronnban végleg megszűnt az apátság. Értékes könyvtárát Erlangenbe vitték át.

A kolostor épületei többnyire eltűntek, illetve ma már teljesen más funkcióval rendelkeznek, kivéve a Münster Heilsbronn néven ismert román stílusú székesegyházat, amelyet 1851 és 1866 között restauráltak, benne Albrecht Dürer festményeivel, szépen faragott oltárával és Veit Stosstól egy Krisztus-fővel.































Egy jelentős középkori műalkotás Fridrich Mengot festett epitáfiuma. A közel 1 méter magas és 71 cm széles, fára festett emléktáblát 1370 körül, a híres nürnbergi Szent Jakab templom főoltárának mestere készítette. Friedrich Mengot a kolostorban élő ciszterci barátok orvosa volt, és még életében megrendelte az üdvösségét szolgáló festett emléktáblát. Ő látható hermelinprémes kabátban és sapkában a kép bal oldalán, imára kulcsolt kézzel Szűz Mária mellett térdelve.
 

Figyelemre méltó az egyik oltár, melyen a 14 segítőszent látható. A segítőszentek a Krisztus utáni első századok keresztény vértanúi, akiket együtt hívnak segítségül. A hagyomány szerint ezek a szentek a haláluk előtt ígéretet kaptak Istentől, hogy a hozzájuk fordulókat nagy bajokban megsegíthetik. A tizennégyes szám valószínűleg az apostolokra utal (a tizenkettő + Pál és Barnabás), akik közbenjárását együttesen is kérték.

Tiszteletük a középkorban terjedt el először német nyelvterületeken és az azokkal szomszédos országokban. Csoportjukba a segítőszentek közé időnként és területenként olykor más-más vértanúkat soroltak. A csoportban legtöbbször Szent Ákos = Acacius, Borbála = Barbara, Balázs, Cyriacus = Cirjék, Dénes, Egyed, Erazmus = Szent Erasmus, Euszták = Szent Eustachius, György, Alexandriai Katalin, Kristóf, Antiochiai Margit, Pantaleon, Vitus szerepel.
 
Jobb oldali kép: Andreas Praefcke 



Torhaus



Katharinenturm

Heilsbronn feltűnő jelképe a hatalmas Katalin torony (Katharinenturm/Dickerturm), amelyet 1770 és 1774 között építettek a korábbi Szent Katalin templom alapjain.
  

Prinzregentendenkmal 

(Régensherceg emlékmű)
 

A Katalin torony és a Régensherceg emlékmű

Rathaus

A kolostor korábbi vendégháza, később a kerületi bíróság és 1916 óta városháza


Korábbi kolostori csapszék (1350-től), 1689-1705 birodalmi postahivatal, később „Zum adler” fogadó
 

Klosterspitalkapelle

A XIII. század második felében a kolostor kórházi kápolnája volt, melyet átalakítottak lakóépületté a XVII. század végén / XVIII. század elején. (Ez volt az az épület, melynek a képét a Facebookon találtuk. Sajnos, mivel lakják, az autó ott parkolt előtte.) 



A kolostor korábbi legrégebbi apátsága, 1722-től sörfőzde
  


Heilbrunnen

Az egykori kolostor középkori mosdója
  




Refektorium

A volt refektórium (étkező) román stílusú boltíves épület, boltíves előcsarnokkal, a XIII. század közepén épült. Sörfőzde volt a XVII. században, később Szent Ottó katolikus templom, jelenleg protestáns közösségi ház. 






Klostermühle

A kolostor malma volt és itt volt a pékség is 1132-1555-ig. Onnantól 1714-ig őrgrófi birtok.






Stadtmauer

A városfal maradványai
  




Neue Abtei

Új apátság1430-1555-ig, ma az evangélikus egyház vallásos oktatási központja



Dormitorium

A kolostor egykori hálóterme


Kloster-Schlachthaus

A kolostor vágóhídja 1132-1555 között. Ma étterem.


Magazinbau des Salhofs

A kolostor adminisztrátorának háza, később őrgrófi kvártély



Salhaus





Viehhof

A kolostor egykori tehenészete, majd fogadó, posta.
 

Refektoriumsküche

Az egykori refektórium konyhája, illetve őrgrófi konyha, ma fogadó.
  

A kiadós séta után a Gasthof Schönauba ültünk be enni.







Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK / FORRÁSOK 

Heilsbronn kolostora ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Heilsbronn_Abbey
A 14 segítőszent MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/A_tizenn%C3%A9gy_seg%C3%ADt%C5%91szent



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!