2024. április 25., csütörtök

Hallstatt


A magas hegyek lábánál, a Hallstatti-tó partján megbúvó, festői elhelyezkedésű falucska Ausztria egyik legszebb települése



Hallsatt

Hallstatt Felső-Ausztria Traunviertel régiójában, a Gmundeni járásában fekszik, a Salzkammergut területén, a Hallstatti-tó délnyugati partján, a Dachstein-hegységtől északra. A kisváros 1997 óta az UNESCO Világörökségének része. Hallstatt egyik fő látnivalója a Salzwelten, a ma is működő sóbánya. Másik fő (és sokak szerint kissé morbid) nevezetessége a Beinhaus, azaz az osszárium vagy más néven a csontház, mely egyedülálló a világon, mivel egész generációk csontjait őrzik itt teljes egészében.

 

Látnivalók


Hallstätter See
Hallstatti-tó

A fjordszerű Hallstatti-tó partja és a közeli hegyek között csak egy keskeny sáv építhető be, a házak egy része meredek lejtőre, másik része pedig a tófenékbe vert cölöpökre épült. A helyszűke miatt a házak falához sok helyütt gyümölcsfákat ültettek és felfuttatták azokat a falon. A tipikus hallstatti ház keskeny és magas, mivel csak így tudták maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló csekély beépíthető területet. A házak földszinti része terméskőből épült, erre kerültek a favázas technikával kialakított emeletek. A hagyományosan zsindelyes nyeregtetőből mára csak mutatóba maradt néhány.










































 

Museum Hallstatt
Hallstatti Múzeum

A Hallstatti Múzeumban található Ausztriában a Bécsi Természetrajzi Múzeum után a hallstatti kultúra leggazdagabb kiállítása.

Kép: wikipedia Gunnar Richter Namenlos.net

 

Marktplatz
Főtér

Hallstatt háromszög alakú főterének, régi piacterének déli oldalán egy impozáns XVI. századi lakóház, vele szemben pedig az evangélikus plébániatemplom áll.


 

Evangelische Pfarrkirche Hallstatt
Evangélikus plébániatemplom

A tóparti evangélikus templom 1863-ban készült el.






 

Beültünk a „Die Gemischtwarenhandlung” nevű kávézóba, ahol nagyon finom kávét és kapucsínót ittunk, és finom tortát ettünk.


 

Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt (Maria am Berg)
Szűz Mária mennybevétele plébániatemplom

Az első itt épült katolikus templomnak csak a tornya maradt meg. A jelenlegi templom építése a késő gótikában kezdődött és 1505-re fejeződött be. Az 1750-es nagy tűzvész után a román stílusú torony barokk sisakot kapott.

A kéthajós épület jobb hajójában található késő gótikus szárnyas bányászoltár (a hallstatti Mária-oltár) 1515-ben készült, a bal hajó oltára valamivel régebbi, XV. századi.

Egészen balra a keresztelőkápolnában látható a kis Mária oltár, melyet eredetileg a hallstatti sómunkások számára készítettek.

 

Der Friedhof von Hallstatt
Hallstatti temető

A hallstatti temetőt a plébániatemplom körüli sziklateraszokon alakították ki. A világhírű csontház előtti rész a protestáns keresztények számára van fenntartva. A temetői szabályzat szerint itt nincsenek családi sírok. A sírok felett a keresztek fából vagy kovácsoltvasból készültek.

 

Beinhaus - Michaelskapelle
Csontház - Szent Mihály kápolna

A világon egyedülálló hallstatti osszárium a XII. század óta áll. A szűkös temető miatt a holtakat 20-30 év után exhumálták, csontjaikat kifehérítették és dekorálták. A koponyákra ráfestették az elhunyt nevét, születésének és halálának évét, valamint kereszteket, tölgylevelet, virágokat. A kamrában 1200 halott koponyája található, melyek közül 610 festett. Bővebben >> ITT << olvashatsz róla.



 

A vaskori temető és a világ legrégebbi ismert sóbányája a város fölötti hegyen található, ahova felmehetünk a Salzbergbahnnal vagy a gyalogösvényen. A bánya vezetett csoportokban látogatható.



 

Salzbergbahn
Kötélpálya

A hegyre fel- és lefelé vezető siklóvasútra (Salzbergbahn vagy más néven Standseilbahn) a sóbányától külön is lehet jegyet venni. A hallstatti magasvölgybe vezető sikló 325 függőleges métert tesz meg körülbelül három perc alatt.

VIDEÓ!!!

 

Skywalk

A „Világörökségi kilátó” Skywalk egyedülálló kilátást nyújt a látogatóknak az UNESCO Világörökség részét képező Hallstatt - Dachstein régióra.


 

Rudolfsturm
Rudolf-torony

A Hallstatt fölötti, 863 méter magas Himber-csúcson áll az 1284-ben épült Rudolf-torony, amely a Salzbergwerk sómunkásainak biztonságáról volt hivatott gondoskodni. Később évszázadokon keresztül a bányakapitányi (Berghauptmann) hivatal működött falai között.
Ma egy étteremnek ad otthont, az első emeleten pedig egy ingyenes állandó kiállítás látható, amelyet Johann Georg Ramsauer, a bánya egykori felügyelője tiszteletére szenteltek, aki az első tudományos ásatásokat végezte.

 

Gräberfeld
Temetkezési helyek

Johann Georg Ramsauer volt az, aki 1846-ban egy kb. i.e. 5000-ből származó újkőkori kőbaltára és egy vaskori temetőre bukkant a hallstatti sóbánya mellett. A temető több mint ezer sírt tartalmazott. A sírokból helyi kézművestermékek és máshonnan származó iparcikkek került elő.

 

Salzwelten Hallstatt
Hallstatti sóbánya

A hallstatti a világ legrégebbi sóbányája: 7000 év történetét ismerhetjük meg a régészeti bemutatóhelyen. Több szinten sok-sok kilométernyi járat húzódik a hegy gyomrában, melynek mi csak egy rövid szakaszát járhatjuk be. A másfél órás vezetett túra során különleges utazást tehetünk a múltba. A modern technikák és a hologramok segítségével a történelem minden korosztály számára könnyen érthetővé és érdekes kalanddá válik. Bővebben >> ITT << olvashatsz róla.





VIDEÓ!!!


Szállásunk a Gasthof Fleischhauerei VIEH HELIben volt. Semmi extra, a fürdőszobába jó lett volna akasztó a törölközőknek, és pohár a fogmosáshoz. A reggeli bőséges és finom volt. 





Cím
: 4830 Hallstatt, Ausztria
Honlap: » Urlaub in Hallstatt im Salzkammergut, Home » Your holiday in Hallstatt / Austria
E-mail: office@hallstatt.net, hallstatt@dachstein-salzkammergut.at
Telefonszám: +43 (0) 5 95095 30

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Hallstatt MAGYARul: Hallstatt – Wikipédia (wikipedia.org)
Hallstatt NÉMETül: Hallstatt - Wikipédia (wikipedia.org)
Hallstatt ANGOLul: Hallstatt - Wikipedia
Hallstatt–dachsteini kultúrtáj MAGYARul: Hallstatt–dachsteini kultúrtáj – Wikipédia (wikipedia.org)
Hallstatti kultúra MAGYARul: Hallstatti kultúra – Wikipédia (wikipedia.org)
Pfarrkirche Mariä Himmelfahrt NÉMETül: Katholische Pfarrkirche Hallstatt – Wikipedia
Csontház MAGYARul: Csontház – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kapott tájékoztató anyag

LeRoutard útikönyv sorozat Autriche c. része, 2018-19-es kiadás, ISBN: 978-2-01-703371-4


2 megjegyzés:

  1. Csodaszép helyek és fotók!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen 🥰 Pedig az első nap többnyire zuhogott az eső, úgyhogy akkor elég sötét és szürke képek (is) készültek.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!