Quiche zöld spárgával és kecskesajttal
Az omlós tésztaágyon elhelyezett, gazdag feltéttel megpakolt, tejszínes tojással összesütött lepény, azaz a quiche (ejtsd: kis), az egyik leghíresebb francia étel.
Asperges
Spárga
A spárga nagyon népszerű Franciaországban és Németországban is. De hogyan is kezdődött ez az egész? A francia Napkirálynak, XIV. Lajosnak köszönhetjük, akinek az udvarában fehér spárgát termesztettek. Így lett belőle „das königliche Gemüse”, királyi zöldség. A német hercegek hamarosan követték őt, mert a spárgát ők is szívesen látták az asztalukon. Az egyikük Karl-Ludwig pfalzi választófejedelem volt, az ő schwetzingeni nyári rezidenciáján kezdtek el spárgát termeszteni. Ezzel hagyományt teremtett, amely a XVII. században híressé tette a várost, melyet a „spárga metropoliszának” neveznek. A barokk korban a spárga potencianövelőnek (Potenzmittel) számított, ami úgy tűnik, Karl-Ludwig választófejedelemnek bejött; tizenhárom gyermeke született!
Quiche aux asperges vertes et fromage de chèvre
Quiche zöld spárgával és kecskesajttal
Hozzávalók
Tészta
250 g liszt150 g vaj
3 evőkanál víz
fél kávéskanál só
Töltelék
500 g zöld spárga200 g fromage de chèvre (kecskesajt)
3 db tojás
25 cl crème fraîche (vagy főzőtejszín)
1 kávéskanál só
ízlés szerint bors
Elkészítés
A pitetésztához a lisztet egy tálba tesszük és hozzáadjuk a sót. A hideg vajat gyorsan belemorzsoljuk, hogy a vaj ne melegedjen fel. Hozzáadunk egy kanál jéghideg vizet, és addig gyúrjuk a tésztát, amíg összeáll. (Adhatunk még hozzá vizet, ha szükséges.) Gombócot formázunk belőle, és a hűtőbe tesszük fél órára.A spárgát megpucoljuk, majd egy lábasban egy pici sóval, cukorral és vajjal 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Egy 25 cm átmérőjű piteformát vékonyan kivajazunk, kicsit meglisztezzük. A tésztát a piteformába tesszük úgy, hogy az oldalára is jusson a tésztából. Villával megszurkáljuk a tésztát. Alufóliával letakarjuk, és babot vagy lencsét szórunk rá. Így sütjük 25 percig. Ezután kivesszük a pitét, és a sütő hőmérsékletét visszavesszük 180 fokra.
Robotgéppel felverjük a tojásokat, sózzuk, borsozzuk, majd elkeverjük benne a tejszínt és hozzáadjuk a szétmorzsolt kecskesajtot. Ezt a keveréket ráöntjük pitetésztára. Beletesszük a spárgát is.
Visszatesszük a sütőbe, és még 35 percig sütjük.
Tipp 1: Ha nincs kedvünk a pitetésztával bíbelődni, készen kapható vajas tésztát is használhatunk.
Tipp 2: Melegen, langyosan és hidegen is finom!
Quiche MAGYARul: Quiche – Wikipédia (wikipedia.org)
Tipp 2: Melegen, langyosan és hidegen is finom!
Bon appétit! - Jó étvágyat!
Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!
Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
Quiche MAGYARul: Quiche – Wikipédia (wikipedia.org)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése