2025. január 14., kedd

Fritule


A fritule horvát ünnepi sütemény, falatnyi fánkgolyó, amelyet hagyományosan a böjti időszakban sütöttek. 



Fritule

Az Adriai-tengerpart teljes hosszán készítik, beleértve a szigeteket is. Az elmúlt néhány évben a fritule meghódította az ország szárazföldi részét is. Attól függően, hogy az ország mely régiójában készülnek, a tésztába mazsolát, diót, fenyőmagot, reszelt narancshéjat, joghurtot, vaníliát, citromot, Maraskino likőrt vagy fahéjat tesznek a különleges aroma eléréséhez. A fritule a hidegebb napok beköszöntével szinte minden utcasarkon megvásárolható, Zágrábban pedig nagyon népszerű az adventi időszakban. Ma a fritulét különféle édes mártásokkal fogyasztják, de eredetileg csak porcukorral megszórva, vagy forrón kristálycukorba hempergetve tálalták.


 

Hagyományos fritule recept


Hozzávalók:

500 g sima liszt
25 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)
250 ml langyos tej
50 g cukor
1 tojás
50 g mazsola (elhagyható)
Egy kis pálinka / rum / konyak
Egy csipet só
A sütéshez olaj

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben egy kanál cukorral felfuttatjuk.

Egy tálba tesszük a lisztet, a cukrot, a sót, a tojást, a pálinkát és pálinkába áztatott mazsolát. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és addig gyúrjuk, amíg sima, lágy tésztát nem kapunk.

A tésztát meleg helyen kelesztjük körülbelül egy órán át.

Az olajat felforrósítjuk. A masszát két teáskanál segítségével adagoljuk a forró olajba, úgy hogy a kanalat először a forró olajba merítjük, hogy a tészta könnyebben lecsússzon róla. Az egyik kanállal kivesszük a tésztát, a másikkal megformázzuk, és az olajba engedjük.

A fritulékat aranybarnára sütjük. Papírtörlőre szedjük őket, hogy felitassuk a felesleges zsírt.

A fritulékat megszórjuk porcukorral. Forró csokoládés, vaníliás, karamellás vagy erdei gyümölcsös öntetet is adhatunk mellé, de lekvárral, Nutellával is finom (bár így már eltérünk a hagyományostól).

A fritule frissen a legfinomabb, de még másnap is fogyasztható.


Tippek, trükkök:


💡 Mielőtt nekikezdenénk, az összes szükséges összetevőt körülbelül fél órán át hagyjuk szobahőmérsékleten.

💡 Ne készítsünk túl kemény tésztát, a lényeg, hogy a palacsintatésztánál sűrűbb legyen. Így kapjuk majd azt a jellegzetes fritule-szerkezetet, amely kívül tökéletesen ropogós, belül pedig levegős és puha.

💡 Mindenképpen adjunk a tésztához egy teáskanál erős alkoholos italt, például rumot, pálinkát vagy konyakot. Nem csak gazdagabb aromát ad a fritulénak, de megakadályozza az olaj túlzott felszívódását is.

💡 Sütéskor egyszerre csak néhány apró golyót tegyünk az olajba, különben az olaj gyorsan lehűl, és így a fritule nem lesz ropogós.


Ez is érdekelhet:
🎄 Advent Zagreb - Adventi vásár Zágrábban



Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!                                                            

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, és az ÍzUtazás Facebook csoportban, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Fritule MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Fritule

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!