2015. május 30., szombat

San Michele in Bosco komplexum - BOLOGNA, Olaszország




San Michele in Bosco komplexum

Cím: Via Pupilli 1, 40136 Bologna (BO)
Telefon: +39 051 6366705

San Michele in Bosco park

Cím: Via Alessandro Codivilla 33, 40136 Bologna (BO)

 

Már többektől hallottam, hogy Bologna-ra a legjobb kilátást nem a San Luca-nál találni, hanem a San Michele in Bosco-nál. Így már régebb óta tervezgettem, sőt egyszer már neki is indultam, hogy megnézem, milyen... de az alakalommal (pedig már elég közel voltam a célhoz) hirtelen leszakadt az ég, és előbb egy bárba, majd haza menekültem. Na, ezúttal nem, most szerencsém volt!

A San Michele in Bosco templom impozáns épülete -beleértve a templomot és a közeli kolostort-, egyszer az olivetánus szerzetes rendhez tartozott. A Colli Bolognesi (Bolognai-dombság) egyik dombtetején található és a templomkertből az egész város látható.
 



Két út vezet fel, az egyik a San Michele in Bosco parkon keresztül, melyet a tizenkilencedik század végén hoztak létre, akkor, amikor a kolostorban kórházat. Egy hosszú kanyargós út vezet fel a templomhoz. A San Michele in Bosco park a Rizzoli Ortopédiai Intézet tulajdonában van.

A másik út kevésbe romantikus; normál autóút.

Már a 4. században szerzetesek éltek itt. A múltban a régi templom nagy változásokon ment keresztül: újjáépítették a középkorban, átalakították a 15. század folyamán, majd 1517 és 1523 között felújították az olivetánusok (akik először 1364-ben költöztek ide V. Orbán pápa akaratára). Az épület különböző célokra szolgált: a napóleoni korszakban is használták, először mint laktanya, majd mint börtön. Aztán pápai legátus tartózkodási helyéül is használták, majd Olaszország királya tartózkodott itt. Sőt mi több, a 19. század vége előtt, ez lett a Rizzoli kórház székhelye, és a Rizzoli Intézet néhány fontos ortopéd orvosát, illetve sebészét itt temették el.

A reneszánsz homlokzatot Biagio Rossetti Ferrara-i építész tervezte, és a márvány bejáratot Baldassarre Peruzzi Siena-ból (1522). A kétszintes épületet (egy emelet a hívők számára, a másik pedig a szerzetesek részére) 16. és 17. századi értékes festmények és szobrok gazdagítják. Az épületben a sekrestyét és a kórust, gyönyörű 16. századi freskók veszik körül. A hangulatos nyolcszögletű kolostort a Carracci család 16. századi festményei gazdagítják, részben sajnos megsemmisültek. A presbitériumban, a jobb oldali ajtó a régi kolostor hosszú folyosója vezet, az úgynevezett "Cannocchiale di Bologna" (Bologna távcsőve), mert egy optikai hatásnak köszönhetően szinte megérintheted az Asinelli tornyot.
 


 
A főoltár
(Ilyen érdekes, 2 szintes elrendezéssel ritkán találkozni,




Melléoltárok

 

Freskók a falon

Gyóntatószékek
(Tilos hozzájuk nyúlni.)

 
Orgona a főbejárat feletti karzaton



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha szeretnél velem utazni máskor is, akkor csatlakozz a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalához, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat!



LINKEK:

San Michele in Bosco temlpom és komplexum:
 
http://en.wikipedia.org/wiki/San_Michele_in_Bosco
http://www.bolognawelcome.com/en/tourist-guide/complete-directory/params/Luoghi_126/ref/Church%20of%20San%20Michele%20in%20Bosco

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!