2017. augusztus 25., péntek

Franciaország (egyik) Legszebb Városkája - Noyers-sur-Serein




Noyers-sur-Serein


Noyers település Franciaországban, Yonne megyében található. Lakosainak száma nincs 700 fő sem.

Noyers-sur-Serein középkori városa a térség egyik legfontosabb bortermesztő városkája, a szarvasgomba fővárosa és a Franciaország Legszebb Városkája társaság tagja!

A lakosai a Nucerienek, akik nagyon büszkék arra, hogy falujukat hivatalosan kijelölték Franciaország egyik legszebbjének. A France2 közszolgálati tévé rendezte a versenyt, melyen 22 régió 22 városa vett részt, amelyek közül már több is elnyerte a Franciaország Legszebb Városkája díjat. A díj odaítélésének feltétele, hogy a pályázó város lakossága nem haladhatja meg a kétezret, és hogy műemlékvédelem alatt álló zónája kell hogy legyen.

A városkában két nagy szarvasgomba-vásárt is tartanak novemberben, ahol a helyben szedett friss szarvasgombát árulják a vásárlóknak, akik egész Franciaországból és azon túlról is érkeznek.





Történelem


Noyers eredete nem tisztázott. Vagy a Sequani Gaul törzs királya alapította a római hódítás előtt, vagy Julius Caesar kortársa, Lucidorius. A városnak ő adta első nevét, Lucidát.

A XII. század körül és után a város a Miles család székhelye lett. A XII. század végén Hugues de Noyers, Auxerre püspöke építette „Franciaország egyik leghíresebb várát”. Blanche de Castille csapatait 1217-ben ostromolták ugyan, de bevenni nem tudták.

1419-ben, a Miles-dinasztia végén Noyers a Burgundi hercegek tulajdonába került. Condé hercege Noyers grófja lett. Ő tette hugenotta hellyé a várost, és menekülteket fogadott be az Amboise-összeesküvés vereségét követően 1568-ban. De Medici Katalin eltávolította őt, és a helyőrség megadta magát.

Később 1599-ben IV. Henrik király lebontotta a várat. Hosszú letargia után 1710-ben újra életre kelt a város, amikor Luynes hercege feleségül vette a Condé család utolsó leszármazottját.

Noyersben virágzott a bor-, és a gabonakereskedelem. Számos dokumentum igazolja, hogy rengeteg szőlő, dió-, és cseresznyefa volt a Noyers-környéki dombokon. A XX. század elejéig sok helyi kézműves, bognár, szíjgyártó, kádár, patkolókovács és cipész működött itt. 1861-ben 128 szőlőtermesztője és 25 talajművelő gazdálkodója volt a falunak. Mára már nincsenek ilyen sokan, de gazdálkodókat még mindig találunk.




Látnivalók 


Noyers-sur-Serein csendes, zöld és nyugodt környezettel fogad minket. A városfalat és tornyait a Serein folyó veszi körül. 







Központja nyaranta szombaton és vasárnap le van zárva az autósforgalom elől. Nem úgy ezen a napon, amikor a RAID Suisse-Paris Rallye International zajlott. Így viszont egy csomó szép oldtimert láthattunk a kisváros utcáin.





 

A városka számos középkori épülete nagyrészt a XVI. századból való. Favázas házak, faragások, oszlopok és csúcsok, számos macskaköves utcácska és kicsi terek, krétás és gránitos járdák mindenfelé.







A XVII. századi városháza eredeti állapotában még mindig áll, és történelmi épületei is nagyszerű állapotban vannak.



A Városháza érdekessége, hogy falán jelölik a nagy árvizeket, és a víz szintjét.


A Városháza érdekessége, hogy falán jelölik a nagy árvizeket, és a víz szintjét.

Ez a ház pedig a CAMATO, amely a sótároló és a só-adószedő ember háza mellett volt. Ez a végreahajtó háza volt, és egyben az igazságszolgáltatás háza is. A tradiciók szerint itt megszállhattak azok a zarándokok, akik Santiago di Compostelába mentek.

Camato






















A faluban több "poterie" is van, így nem csoda, ha az utcanév táblák mind kerámiából készültek.

A faluban több "poterie" is van, így nem csoda, ha az utcanév táblák mind kerámiából készültek.



Hogy ez mi lehet???


A városfalon kívül van a mosoda...



...egy mérleg-ház...


...és a régi zárda épülete.




Érdekességek


Noyers-sur-Serein népszerű idegenforgalmi célpont számos étteremmel, művészeti galériával, kerámiával és múzeummal. De a filmipar is felfigyelt szépségére, és több -általunk is ismert- filmet és filmsorozatot, illetve videoklipet is forgattak itt. Például 2009-ben az Une famille formidable TV sorozat 8. évadjának 1. és 3. epizódját, 2007-ben a Molière ou Le comédien malgré lui (magyarul Moliere címen futott), 2000-ben a Csokoládé című filmet (eredeti címe: Le Chocolat), a Duran Duran 1983-as „New Moon On Monday” című dalának videoklipjét, 1966-ban az Egy kis kiruccanást (La Grande Vadrouille) Louis de Funes főszereplésével (pici részlet a filmből ITT), és másokat.



→ A kisváros egyik házában élt Charles-Louis Pothier (1881-1962) dalszövegíró, zeneszerző, "chansonnier", aki a halhatatlan "Les Roses Blanches" c. sanzon szövegét írta.



A városkában találunk egy kis kertet is, tele virágokkal és zöldségekkel. A felirat szerint ez az ideérkező vendégek/látogatók részére van itt, és ingyen lehet belőle csipegetni!  




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK

Noyers ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Noyers,_Yonne
Duran Duran videoklipje: https://www.youtube.com/watch?v=m3a4OTh2Y8w
Pici részlet az Egy kis kiruccanás c. filmből: https://www.youtube.com/watch?v=gVICotT96H8
Egy kis kiruccanás: https://port.hu/adatlap/film/tv/egy-kis-kiruccanas-la-grande-vadrouille/movie-39253
Csokoládé: http://port.hu/adatlap/film/tv/csokolade-chocolat/movie-37576
Moliere: https://port.hu/adatlap/film/tv/moliere-moliere/movie-87578
A Yonne negyében forgatott filmek listája FRANCIA nyelven: https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_de_films_tourn%C3%A9s_dans_le_d%C3%A9partement_de_l%27Yonne
Les Roses Blanches c. dal Berthe Sylva előadásában: https://www.youtube.com/watch?v=YU8e_icKi3c


(A bejegyzésben látható képek egy részét Laurent készítette.)



8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű. Imádom az ilyen városokat. Annyira romantikus, régi. Csodás.

    VálaszTörlés
  2. Pár nap erejéig volt eddig időm Párizsba belekóstolni, de Franciaország felfedezetlen terület számomra. Egyre inkább vágyom rá és ha ilyeneket olvasom, akkor különösen elfog a vágy! Nagyon hangulatos és különleges. Az a kert a turistáknak meg teljesen levett a lábamról...
    Ja, és Louis de Funes az örök kedvenc!!! :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor továbbra is tarts velem, jönnek még bejegyzések hamarosan! Egy francia lagzi például hogy tetszene?
      Louis de Funes nekem is nagy kedvenc! Újranéztük miatta az Egy kis kiruccanást ;-)

      Törlés
  3. Micsoda tündéri hely! Látszik, hogy ahol mélyek és életerősek a gyökerek, ott van virágzás is. Menő, hogy itt forgatták a Csokoládét :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az összes hivatkozott videoklipet, filmet megnéztem (némelyiket sokadjára újra), de a Csokoládét is meg akarom nézni megint, direkt a helyszíneket keresve. :-)

      Törlés
  4. Csodálatos kisváros, felkeltette az érdeklődésemet, azt kell megnézzem, hogyan és honnan közelíthető meg a legjobban. Az idén volt először alkalmam felfedezni a vidéki Franciaországot is és meggyőződni, hogy tényleg gyönyörű, érdemes egy-egy vidéket/régiót kitűzni úticélul és azt megismerni. Kösz a beszámolót! Antal Erika, elindulni.blogspot.ro

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Burgundiában van, Auxerre-hez közel, onnan autóval nincs 1 óra. Közel van hozzá a Fontenay apátság (UNESCO) is. (Majd arról is jön a beszámoló hamarosan.) Rákukkantok a blogodra, köszi a linket! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!