2017. augusztus 5., szombat

Kalandos hétvége a Bajor-erdőben - I. részVégre megint úgy alakult, hogy a hétvégém nekem is szabad volt. Így elmehettünk a Bajor-erdőbe! Ez egy egynapos kirándulásnak igen húzós lett volna, de több napra már megérte útra kelni. A Facebookon különböző csoportokban, illetve Flöginél, egy blogger-kolleginánál is olvastam és láttam képeket a Waldwipfelwegről Sankt Englmarban, illetve a Baumwipfelpfadról Neuschönauban. A képeken mindkettő olyan nyugisnak tűnt, csak odaérve és rajtuk járva jöttem rá, hogy ez bizony nem egy olyan tériszonyosnak való, mint amilyen én vagyok.

A Bajor-erdő (Bayerischer Wald) hegyvidéke az Ausztria, Németország és Csehország határán fekvő Sumava német része. A területe Bajorországon belül Alsó-Bajorországra és Felső-Pfalzra esik.

A Bajor-erdő Nemzeti Park (Nationalpark Bayerischer Wald) Németország első nemzeti parkja. A park Bajorország délkeleti részén, közel a cseh határhoz terül el, a határon túl pedig a természetvédelmi terület tovább folytatódik, létrehozva ezzel Közép-Európa legnagyobb egybefüggő természetvédelmi területét. A nemzeti parkot 1970. október 7-én alapították, területe 24 217 hektár.

 „Szabadjára engedni a természetet” - így hangzik a Bajor-erdő Nemzeti Park mottója, ami a természet szabad és akadálytalan, ősi törvények szerinti fejlődésében nyilvánul meg.

Elsőként a Waldwipfelwegre mentünk, Sankt Englmarba.

Waldwipfelweg  
Lombkorona-sétány és kalandpark

Cím: Maibrunn 2A, 94379 , Sankt Englmar, Németország
Telefon: +49 9965 80087
e-mail: info@waldwipfelweg.de
Honlap: http://www.waldwipfelweg.de/

Nyitva tartás:
Minden nap: 09:00-19:00

Belépő: 7,50 €, plusz 2 € a fejre állított házba2008. április 30-án nyílt meg a Waldwipfelweg (lombkorona-sétány) Sankt Englmarban, a Bajor-erdő Nemzeti Parkban. Az út, melyet a fák lombkoronájának szintjén járhatunk be, 370 m hosszú és a legmagasabb helyen 30 m magasan van a földtől. Kisebb része a fák között halad, nagyobb része pedig kilátó. Az erdő varázsát egy teljesen más szögből élhetjük itt meg. A séta a fák fölött (mely babakocsisok és kerekes székesek számára is hozzáférhető) csodás látványt nyújt. Még annak is, aki mint én, majd összesz…ja magát félelmében. Az ösvény helyi vörösfából készült. A platformon állva lenyűgöző kilátásban lehet részünk a Bajor-erdő dombjaira és hegyeire, a Duna-völgyre, a Gäuboden-síkságok felett az Alpok csúcsaira.


Az erdei kalandpark azonban még ennél is többet nyújt! Tanösvényt, optikai illúziókat és az érzékek barlangját, valamint a fejre állított házat, mely egyedülálló Bajorországban.

Tanösvény

Hallgathatunk madárcsicsergést.


Megtudhatjuk, hogy mi mennyi idő alatt bomlik le.
Ne szemetelj!!!


Mit eszik a mókus?

Melyik állat szőre ez?

Táplálékláncok


Érzékek barlangjaOptikai illúziók ösvénye
Hol van Napoleon?

Látod a második képet a képen?

Forog? Nem?

Variációk fekete-fehérre

Így lát egy méhecske

Segítség! Összementem!


Fejre állított ház
Szerencsére van egy jó kis önkiszolgáló étterem is a területen, így mielőtt tovább indultunk, jól be is lakmároztunk. :-)


Innen először az airbnb-n foglalt szállásunkra mentünk, kipakoltunk, majd indultunk tovább egy újabb kalandra.

FOLYTATÁS ITT!!!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

LINKEK

Bajor-erdő Nemzeti Park MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Bajor-erd%C5%91_Nemzeti_Park
Lombkorona-sétányok listája NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Baumkronenpfad
Sankt Englmar NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Sankt_Englmar
WaldWipfelWeg hivatalos honlapja NÉMETül, ANGOLul, CSEHül: http://www.waldwipfelweg.de/


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


4 megjegyzés:

 1. A fejenállósak jó viccesre sikerültek! :-)
  Valamikor szeretnénk 2-3 napra a Bajor-erdőbe menni, ahol a Nemzeti Parknak az állatos része van, fotózni...de a farkasok éppen most léptek le :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszi! Bár nekünk nehezebb dolgunk volt, mint nektek, mert tele volt a ház :-(
   Nagyon szép az erdő!!! Kíváncsi leszek majd a képeidre, ha mentek. Csak óvatosan a farkasokkal! ;-)

   Törlés
 2. Régi vágyam a Bajor-erdő, de nekünk is csak úgy éri meg, ha legalább 2-3 napot tudunk ott tölteni. Jó lenne kifogni pár napot, amikor nincs tömeg.
  A fordított házban nagyon vicces képeket sikerült készíteni, jó móka! :-D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szép idő volt aznap, mikor mentünk, úgyhogy itt délelőtt voltak sokan. A következő helyen viszont alig volt valaki rajtunk kívül. :-) Nemsokára jön róla a bejegyzés ;-)
   Köszi, igyekeztünk kreatívak lenni. :-)

   Törlés