2017. augusztus 25., péntek

A 900 éves apátság - Abbaye de Fontenay, Franciaország




Abbaye de Fontenay
Fontenayi ciszterci apátság

 
Cím: 21500 Marmagne, Franciaország
GPS: é. sz. 47° 38′, k. h. 4° 23′
Telefon: +33 3 8092 1500
Fax: +33 3 8092 1688
e-mail: info@abbayedefontenay.com
Honlap: www.abbayedefontenay.com

Nyitva tartás:
Minden nap.
Virágvasárnaptól Mindenszentekig: 10:00-18:00
Az év többi részében 10:00-12:00 és 14:00-17:00

Belépőjegy:
Felnőtt: 10 €, 26 éves korig 7 €.
Egyéb jegyárak: http://www.abbayedefontenay.com/en/entrance-fee

 

Délelőtt Noyers-sur-Serein városka után a Fontenayi ciszterci apátság volt a következő úti cél. Noyers-ban láttunk egy csomó old-timer autót, akik a RAID Suisse-Paris Rallye International résztvevői voltak. Irigykedtem is, hogy de jó nekik, egy ilyen versenyen én is de szívesen részt vennék. Kívánságom nagyon gyorsan teljesült, ha nem is pontosan. ;-) Az autók ugyanazon az útvonalon jöttek, mint mi! Az út mentén fotósok álltak, és várták a résztvevőket, integettek nekik (és mivel közéjük voltunk ékelődve, nekünk is).

Miattuk majdnem az egész parkoló le volt zárva az apátságnál, ők ugyanis itt kapták az ebédet az apátság kertjében.
 


 

Az apátság olyan monostor, melynek élén apát vagy apátnő áll. A XI-XII. század során a cisztercita minta alapján számtalan apátság jött létre Franciaországban, mint például a l'Épaui (Sarthe), a Fontenayi (Côte-d'Or), a Le Thoroneti (Var), a Longporti (Aisne), a Noirlaci (Cher), a Pontognyi (Yonne), a Senanquei (Vaucluse), vagy a Silvacanei (Bouche-du-Rhone).

Marmagne közelében található a legrégebbi, majdnem teljes egészében megmaradt ciszterci apátság, a Fontenayi (Côte-d'Or megye). A román stílusú épületegyüttes szinte teljes egészében felújításra került és bepillantást enged a szerzetesek akkori életébe.


Története 

A Burgundia északi részén fekvő apátságot Clairvaux-i Szent Bernát alapította 1119-ben. Az apátság egy erdős terület közepén van, ma is távol a legközelebbi lakott településtől.

Fontenayi ciszterci apátság makettje
 
"valamivel többet találsz az erdőkben, mint a könyvekben. Fák és kövek fogják tanítani neked,
amit a magiszterektől nem hallhatsz." Szent Bernát (Szent Bernát 106. levele)

Az apátság a XII. és XIII. században virágzásnak indult, és a francia királyok pártfogását élvezte. A százéves háború és a francia vallásháborúk idején azonban többször is feldúlták. Később leáldozott a csillaga és 1745-ben a szerzetesek lebontották a refektóriumot (= a kolostor ebédlője).
A francia forradalom alatt az apátságban kb. 12 apát maradt. 1790-ben az állam tulajdonába került, majd 1820-ban megvásárolta Elie de Montgolfier, a hőlégballon feltalálójának egyik leszármazottja, és 1902-ig papírmalomként működött.
1905-ben Édouard Aynard lyoni bankár megvásárolta az apátságot és restauráltatta. Mivel a rokokó stílusát megőrző XVIII. századi apáti palota jelenleg az Aynard család lakóhelye, ez, és más épületek csak kívülről látogathatók.
A Fontenayi ciszterci apátság 1981-ben felkerült a UNESCO világörökségi listára 165-ös azonosítószámmal.


 
Az apátság épületegyüttese

Az egyszerű és harmonikus épületegyüttest magas falak veszik körbe. Az apátság részei a templom, a hozzátartozó kolostor, a refektórium, a dormitórium (hálóhelyiségek), a malom, a pékség, a vasműhely és a kolostorkert egy szigorúan zárt, jobbára díszítetlen egységet alkotott. Leszámítva a lebontott refektóriumot, megvan majdnem minden eredeti épület, mind román stílusban. (Az apát háza illetve az ispotály későbbi építésűek.)


A zöld számok olyan épületeket jelölnek, ahová be lehet menni.
A narancssárga számok pedig olyanokat, ahová nem.


A templom

A templom építését 1130-ban kezdték meg és III. Jenő pápa szentelte fel 1147-ben. Homlokzatát hét köríves ablak töri meg (a hét a kereszténység szimbolikus jelentőségű száma). Fent három ablak van, lent pedig négy. A hármas szám az isteni Szentháromságot jelképezi. A teljességet, szentséget és tökéletességet jelenti a szellemi világban. A középkori ábrázolásokon az égi Jeruzsálemet mindig három árkáddal, a világi városokat pedig négy árkáddal jelölik. A négyes a világ szimbóluma. A középkorban az anyagi világot a négy alapelemre osztották: tűz, víz, föld és levegő. Az emberi életben négy fő erény (bátorság, okosság, mértékletesség és igazságosság), négy temperamentum (kolerikus, flegmatikus, melankolikus és szangvinikus) létezik. Négyen voltak az egyházatyák is (Ambrus, Ágoston, Jeromos és Gergely), négy égtájat ismerünk és négy évszakot.



A rend ideáljának megfelelően a ciszterci templomok egyszerűek, erősek és világosak. A rend szabályai nem engedik meg a tornyokat. Szintén tilos a figurális oszlopfődísz, a faragott portál és a színes ablaküveg. Ezáltal a ciszterciták éles ellentétben álltak a korabeli román stílusú építészettel.

A templom 66 méter hosszú és 16,70 méter magas. Belső terében egyáltalán nincsenek ülőpadok vagy hasonló tárgyak, sőt padló sincs a döngölt agyagon kívül. A XII. századi összkép maradéktalanul fennmaradt.
 

Fényt az oldalhajókon és a bejárati falon levő ablakcsoportokon keresztül kap. A belső tér vagy kőszínű maradt vagy fehérre vakolták - ez volt az egyedüli megengedett szín. Így a toronytalan épület semmilyen díszítést nem kapott.


A háromhajós bazilikában őrzik XIII. századi, életnagyságúnál nagyobb Fontenayi Madonna szobrot.
 
 
A magas oszlopok mögött XIII. századi burgundiai nemesek sírjai sorakoznak.
 
 


 
Szintén a XIII. századból származik a gótikus oltár is.
 



 

Dormitórium

A templom déli kereszthajójából egy lépcsőn át lehet a dormitóriumba jutni, azaz a szerzetesek hálótermébe. A dormitóriumnak többnyire két bejárata volt, az egyik közvetlenül a templom kereszthajójából, a másik az udvarról. Eleinte a benedeki regula szerint az összes szerzetes egy helyiségben aludt, így a dormitórium gyakran nagyobb volt, mint a templom hajója. Ez a dormitórium 56 méter hosszú és kb. 1450-ből származik. A szerzetesek a fűtetlen, gyengén világított helyiségben aludtak szalmazsákokon gyapjútakaró alatt, két sorban. A középkor során az ágyak közé fából készült válaszfalakat állítottak, így nyitott fülkék jöttek létre, amelyeket az átjárótól függöny zárt el. A 15. századtól kezdve engedélyezték a figyelőréssel ellátott ajtókat is. Az apát ellenőrizte, hogy az ágyakban nem rejtőzik-e valami olyan magántulajdonú tárgy, amellyel a szerzetesek vétenének a szegénységi fogadalom ellen.
Nagyon érdekes a hálóterem teteje!

A dormitórium bejárata a templom déli kereszthajójából


 
 
Keresztfolyosó 

A román stílus mesterművének tartják a zöld kert körüli oszlopos keresztfolyosót.
 
 

 

 
 

Felolvasóterem
 
Innen nyílik felolvasóterem, ahol gyűléseket tartottak, vagy a tanulmányoknak szentelték magukat. Egyes formái már a gótikát vetítik előre.
 


 

Kalefaktórium

A kolostor egyedüli tartósan fűtött helyisége a kalefaktórium (= középkori kolostorokban az egyetlen fűtött helység, melegedőhelység) volt, amelynek két hatalmas tűzhelyénél melegedtek a szerzetesek.
 
 

Ispotály 

A hagyományos minták alapján újjáalakított fűszerkertek körül helyezkedett el az ispotály, ahol a környékbeli betegeket látták el.
 
 
 

Kovácsműhely
 
A XII. század végéből származó kovácsműhely az egyik legrégebbi megmaradt ipari épület Franciaországban. Fontos bevételi forrást jelentett a kolostornak.
 
A kovácsműhely régi fotón
 



A fontenayi kovácsműhely, melyet 1220 körül építettek, az első vasipari gyár volt Európában.
Itt találták fel a hidraulikus kalapácsot, mely az európai ipari vas-megmunkálás alapja lett. 


A kovácsműhely régi fotón


 
 




 

Galambtorony

A XV. században jött létre a furcsa galambtorony, ami a szerzetesek vadászati jogára utal, illetve a kutyaólak.
 
 

Apáti palota
 
A rokokó stílusú XVIII. századi apáti palota jelenleg az Aynard család lakóhelye.
 
 
 
Zárka

A zárka a kicsi épülete a XVI. századból való. Gyakran úgy vélik, hogy ez egy zárka volt. Valóban az apátnak voltak igazságszolgáltatási jogai az apátsághoz tartozó területeken. Mások azonban szívesebben gondolnak az épületre, mint olyan helyre, ahová a szerzetesek „bezárták” az apátság értékes tulajdonait, könyveket, egyéb tárgyakat.




Kert
 
Az 1970-es években újratelepítették az apátságot körülvevő kertet, virágokkal hangsúlyozták az épületeket.
A közelmúltban (1996) pedig a kerttervező Peter Holmes elképzelései alapján lett átrendezve.

 

 

A templom és az apátság a kert felől


A templom és az apátság a kert felől
 

Óriás platán 1780-ból
35 méter magas
 


A Seguin galéria

A Seguin galériát az egykori refektórium és konyha helyére építette Marc Seguin, Elie de Mongolfier veje 1850 körül. Ő maga is tudós ember volt, ő építette az első vasutakat Franciaországban.



A „kívülállók kápolnája” és a pékség

A „kívülállók kápolnája” és a pékség XIII. századi épülete ma a könyvesbolt és a kőtár.

A "kívülállók kápolnája" és a pékség, valamint a portás háza kívülről

A "kívülállók kápolnája" és a pékség belülről




 
 
 


Fontenayi pecsétek

 
A portás háza

A portás házánál a jobb oldali lépcsőnél a falban láthatunk egy lyukat, ez annak idején a kutyaól „ablaka” volt, itt dughatta ki a kutya a fejét.

A portás háza 1920-ban, amikor restaurálták
 
 
A lyuk a kutya fejének
 
 

 
Vendégfogadó

A portás háza mellett volt a vendégfogadó.




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha szeretnél velem utazni máskor is, akkor csatlakozz a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalához, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat! 

 

LINKEK/FORRÁSOK:

Franciaország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Franciaorsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADnei

Guide du Routard Bourgogne, Edition 2017, ISBN-13: 978-2013302159
 

 
(A bejegyzésben látható képek egy részét Laurent készítette.)


4 megjegyzés:

  1. Ez egy nekem való hely! Letisztult, egyszerű stílusjegyek mind az épület, mint a kert területén. Nagyon tetszik!!!
    Nem csodálom, hogy világörökségi tag.

    Szent Bernát idézetét elmentettem magamnak 💚 "valamivel többet találsz az erdőkben, mint a könyvekben. Fák és kövek fogják tanítani neked, amit a magiszterektől nem hallhatsz." Szent Bernát (Szent Bernát 106. levele)

    A Montgolfier név azonnal ismerős volt - szeretem mikor összefutnak a szálak! - itt írtam már róla: http://bessyke.blogspot.de/2015/02/holegballonverseny-tegernsee-nel.html
    (Kimaradt nálad egy t a névből!)

    A 12-es képen mégis színes ablaküveget látni, holott nem volt engedélyezett. Ezt utólag változtatták meg?

    A dormitórium ridegségét még az a csodás fa tetőszerkezet sem "melegítette" fel. Talán csak a portás kutyák élete volt itt kellemes, vicces a kukucskáló ablak. :-)

    Summa summarum, görgetem a képeket fel-le, nagyon tetszik amit látok!

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy tetszik! Köszi a linket, és a figyelmeztetést is, rögtön javítom!!! :-)
    Persze, vidd csak az idézetet!
    Az az ablaküveg nem eredeti. Később került be, a felújítások során.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Emberek, színes díszítés (visszafogott) lehetett, csak nem figurális, hanem ornamentális. Lásd a burgund nemesek sírja körüli színes padlótéglákat. A cikk egyébként gazdag és jó, többet ilyet, köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszett! :-) Böngéssz a bejegyzések között nyugodtan, biztosan találsz más kedvedre valót is.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!