2018. január 6., szombat

Fényünnep - Pottenstein




Lichterfest
Fényünnep

Cím: Pottenstein, Németország
Időpont: minden év január 6-a, 17:00 óra


Pottenstein település Németországban, Bajorországban található. Lakosainak száma kb. 5000 fő.

Lichterfest
Egy igen érdekes fesztiválra látogattunk el ezúttal, melyet a turisták kedvéért egyszerűen csak fényünnepnek (Lichterfest) hívnak. Hivatalos neve „Beschluss der ewigen Anbetung”, azaz kb. az Örökimádás ünnepe.
Eredete egészen 1759-ig nyúlik vissza, amikor a falu a védőszentjét, Szt. Bartholomeót ünnepelte. Ekkor még augusztus 24-én tartották. Ez a nyári nap azonban egyrészt túl veszélyes volt a nagy meleg miatt a tűzgyújtásra, másrészt az emberek (földművesek) számára ez nagyon munkás időszak volt, nem igazán volt idejük ünnepelni.

Így 1905-től kezdve január 6-ára tették át az ünnepet, ami a munkásoknak is jobb volt, másrészt amúgy is ünnepnap (Németországban a Vízkereszt munkaszüneti nap).

Pottenstein vára
A község felett áll Pottenstein vára, mely a vidéken a legrégibb. 1056-1070 között kezdték építeni. 1227-ben ide menekült nagybátyjához, a bambergi püspökhöz Árpád-házi Szent Erzsébet, miután férje meghalt a keresztes háborúban, sógora pedig a halálhírről értesülve kiűzte őt és gyermekeit a wartburgi várból. Erzsébet 2 évig tartózkodott itt.

Mára az alsó várból (Unterburg) már csak két épület áll a várkapun kívül a ferde lejtésű, fedett őrjárati folyosón túl. A Felső-várban (Oberburg) pedig csak a régi lakóépület (Palas) és a fegyvertár (Zeughaus) áll fenn.






Pottenstein amúgy egy nagyon helyes kis falu, tele sörfőzdékkel és favázas házakkal.




Szent Erzsébet freskó egy ház falán



Január 6-án Pottensteinban az Örökimádás ünnepét felvonulással és máglyákkal ünneplik.
Több ezer ember érkezik erre az alkalomra a városba a közelből és messzebbről, hogy lássa a város körül meggyújtott kb. 1000 máglyát. Ahogy besötétedik (17:00 órakor), elindul a gyülekezet az ünnepi felvonulásra és lassan végighalad a városon. A várost körbeölelő dombokon pedig meggyújtják a tüzeket, melyek mint csillagok százai világítanak. A máglyák kb. 1 óra hosszat égnek.

Rengeteg az ember mindenhol... lent a faluban, és a környező dombokon is.

A farakások készen állnak

Először a nagyokat gyújtották meg


Körmenet

Körmenet

Körmenet

Körmenet
















Rózsafüzér









Érdemes korán érkezni (már 15:00 óra körül), mert a falu kicsi, és bár kialakítanak extra parkolóhelyeket a rendezvény miatt, így is nehéz helyet találni. Mindenképpen számítani kell hosszabb-rövidebb sétára. Valamint iszonyatos ember-tömegre. Így aki tömegiszonyos, az ezt a rendezvényt inkább kerülje el.

A faluban lehet(ett egy darabig) forralt bort és kolbászkákat buciban vásárolni, ám a kereslet jóval nagyobb, mint a kínálat, hamar már csak alkoholmentes forraltbor (Kinderpusch) volt kapható, és ételek már egyáltalán nem.

Amint a máglyák leégnek, a rendezvény véget is ér. A nagy többség ilyenkor el is indul haza, ekkor óriási tömegre és araszolgatásra kell számolni.

Mindettől függetlenül a látványért és a hangulatért megéri eljönni ide!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 



LINKEK/FORRÁSOK

Pottenstein ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Pottenstein,_Bavaria
Pottenstein NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Pottenstein_(Oberfranken)
Lichterfest ANGOLul: https://www.bavaria.by/perpetual-adoration-and-procession-of-light-in-franconian-switzerland-bavaria-germany


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.) 



4 megjegyzés:

  1. Hát ez nagyon hangulatos!!! A kivilágított hegyoldal mesés, nekem megérné bevállalni a tömeget. :-)
    Én csak a nyári fénygyújtást ismertem eddig, köszi, hogy megmutattad a januárit is! :-) A település meg bájos, megjegyeztem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép volt, valóban! És lent a falu központjában is lehetett hallani, ahogy ropogott a tűz! Egyrészről nagyon hangulatos, másrészről kicsit félelmetes is.
      Egy fél napot, de talán egy egészet is simán el lehet itt tölteni. Mert van ugye a vár (aminek utána kell járnom, hogy hogyan látogatható), itt található a 3 km hosszú Taufelshöhle nevű cseppkőbarlang is, és a faluban az egyik fagerendás házban található a helytörténeti gyűjtemény (Heimatmuseum), mely elsősorban a környező barlangok leletanyagáról nevezetes. Meg hát a templom, ha nyitva tartják. És van a Himmelsleiter, egy 37 m magas kilátótorony is. Szóval szerintem fél nap/egy nap simán elmegy rá. Mi szeretnénk visszamenni még egyszer.

      Törlés
    2. De jó, szívesen veled/veletek tartanék. :-)

      Törlés
    3. Megbeszéljük! Remélejük, ezúttal összejön a találkozó! ;-) Jó lenne...

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!