2019. március 10., vasárnap

INGYEN belépés lisszaboni múzeumokba





INGYEN belépés lisszaboni múzeumokba?

Hihetetlenül hangzik?! Pedig igaz!



Egy-egy utazás során a költségek nagy részét a különböző belépőjegyek teszik ki. Így nem mindegy, hogy az utazást mikorra tervezzük, ha van egy lehetőség, hogy a költségek egy részét lefaragjuk.

Krisztina magyar idegenvezető és utaskísérő Portugáliában. Városnézéseket/vidéki kirándulásokat szervez egyéni utazóknak, kis/nagy csoportoknak is. Ezen kívül programszervezést és nyelvtanítást is vállal. Őt faggattam arról, hogy milyen ingyenes lehetőségek vannak Lisszabonban.


Május 18-án, a Nemzetközi Múzeumi Világnap (International Museum Day) alkalmából -melyet több mint 100 országban ünnepelnek világszerte-, ingyenesen látogatható számos múzeum. Az eseményt azzal a céllal hozták létre, hogy felhívják a figyelmet a múzeumok, mint a társadalom fejlődését szolgáló intézmények fontosságára.
Portugáliában a Dia Internacional dos Museus keretén belül szintén számos múzeumba ingyenes a belépés.   

Ezen kívül azonban résen kell lennünk, ugyanis nincsenek más meghatározott napok az évben, amikor ilyen kedvezménnyel élhetnénk. (Illetve vannak, de ezeket legtöbbször csak a portugál állandó lakosok vehetik igénybe.) Figyelmesen kell bogarászni a múzeumok honlapjait, mert a rezidensek számára sokkal több kedvezményes nap/óra van, mint a turistáknak.

Következzen most 5 múzeum, ahová a nem állandó lakosok is ingyen mehetnek be.



A Lisszabon egyik legjobb múzeumaként emlegetett Gulbenkian Múzeum egy magángyűjtemény. Calouste Sarkis Gulbenkian örmény származású török állampolgár volt, aki Törökországból Portugáliába menekült. Több mint 1000 darabból álló gyűjteményét hálából Lisszabonra hagyta. A múzeumban értékes festményeket, szőnyegeket, bútorokat láthatunk.
Ezt a múzeumot vasárnaponként 14:00 óra után ingyen látogathatja mindenki.

Forrás



Ez az első múzeum, melyet kizárólag ennek az ékszernek és gyártásának szenteltek Portugáliában. Ide mindig ingyenes a belépés, sőt a vezetett túra és a kézműves bemutató is!

Forrás



A Belém negyedben található Coleção Berardo Múzeum Lisszabon Modern és Kortárs Művészeti Múzeuma. Minden nap nyitva tart, és ide ingyenes a belépés szombatonként, egész nap!

Forrás



A XVIII. század végén emelt templom, az Igreja de S. Julião jelenleg a Museu do Dinheiro-nak, vagyis a „pénz múzeumának” ad otthont. A város szívében, a Baixa negyedben található templom épületét a Portugál Bank (Banco de Portugal) vásárolta meg. 2016 áprilisában nyílt meg benne a Museu do Dinheiro, melyet 2017-ben a legjobb múzeumnak választottak. Ingyenesen látogatható.



A Tengerészeti múzeum a Belém negyedben, a Szent Jeromos-kolostor mellett található. Ez Európa legfontosabb és legérdekesebb tengerészeti múzeuma, mely több ezer kiállítási tárgyat mutat be. Ingyenes ezeken a napokon: április 18-án (Dia dos Munumentos e Sítios - Emlékművek és Helyszínek Napja), május 18-án (Dia Internacional dos Museus - Nemzetközi Múzeumi Világnap), május 20-án (Dia da Marinha - Tengerek Európai Napja), június 1-én gyerekeknek 4-12 éves korig (Dia da Criança - Gyermeknap) és november 16-án (Dia do Mar - A Tenger Napja).

Forrás


+1 tipp

A LISBON LUX honlapján angol és portugál nyelven bogarászhatunk további ingyenes lehetőségek között. Azonban nagyon figyelmesen olvassuk el a feltételeket, mert ebben a listában vannak olyan helyek/múzeumok is, melyek csak az állandó lakosok (rezidensek) számára ingyenesek!!


Krisztinát, a magyar idegenvezetőt és utaskísérőt Portugáliában elérheted a honlapjánfacebookon, vagy az instagramon is.


Más országok/városok is kínálnak ilyen lehetőségeket:

INGYENES belépés olasz állami múzeumokba
INGYENES belépés a Vatikáni Múzeumba
INGYENES belépés Gran Canaria múzeumaiba
INGYENES belépés portói múzeumokba
INGYENES belépés szlovák múzeumokba
INGYENES belépés az amerikai nemzeti parkokba
INGYENES belépés Berlin múzeumaiba

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!