2019. február 23., szombat

Frankenballoncup 2019 - Hőlégballonverseny




Frankenballon e.V. és az Airport Nürnberg szervezésében idén is megrendezték a hőlégballonversenyt, melynek első napján a nürnbergi repülőtérről indultak el a versenyzők.



A hőlégballon


A hőlégballon (hőléggömb) egy speciális légballon, amelynek töltőgáza meleg levegő. A melegítés kezdetben szalma és száraz fa égetésével történt, ma már gázpalackokat használnak. Ez a kedvelt sporteszköz négy részből áll: kupola (maga a ballon), égő, kötélzet, és kosár (gondola) az utasok és a teher szállítására.
A hőlégballont felemelni a ballasztsúlyok kidobásával, vagy a töltőgáz melegítésével, süllyeszteni a melegítés kikapcsolásával lehet. A vízszintes irányú mozgást a léggömb felemelésével és leengedésével lehet megoldani, mivel a szél különböző magasságokban más-más irányból fúj.

Az első hőlégballon


Az első hőlégballon kezdeményt a kínaiaknak használták (220-280 között). Ezeket a kis méretű, belsejükben mécsest tartalmazó lámpásokat katonai jelzések leadására engedtek a magasba.
Az első, embereket is szállító hőlégballont a Montgolfier-fivéreknek köszönhetjük, akik először üresen engedték fel léggömbjüket a magasba, később állatokat (juhot, kakast és kacsát) helyeztek a kosárba. Az első emberes próbarepülésre XVI. Lajos király rabokat akart felhasználni, de egy fiatal orvos, Jean-François Pilâtre de Rozier (ő lett később az első ember, aki légibalesetben halt meg) és François d'Arlandes márki vállalták, hogy beszállnak a légballon gondolájába. Az első, embert is szállító hőlégballonos repülést ők hajtották végre 1783. október 19-én Párizs mellett. A léghajó vászonból készült és papírral bélelték ki. A léggömb alja nyitott volt, alatta egy rácson égett a szalma és száraz fa, ezek füstje, illetve a felmelegedett levegő emelte magasba a léggömböt.

Innen nem volt megállás: megjelentek a vetélytársak, és a fejlődést nem lehetett megállítani.

A hőlégballon kedvelt sporteszköz, országos, nemzetközi, Európa- és Világbajnokságot is rendeznek.

A ballonversenyek


A ballonversenyeken feladatokat kell teljesíteni, amit a verseny előtt az eligazításon mondanak el. Egy-egy repülés alatt több feladatot is kaphatnak a versenyzők. A feladatok 3 fő csoportba sorolhatók: előre meghatározott célra precíziós repülés; idő, távolság és sebesség feladatok; repülés közben útvonal megváltoztatása.

Azt, hogy ezek a versenyzők ma milyen feladatokat kaptak, nem tudom.
Az eseményt a repteret reklámozó hőlégballon nyitotta. Utána indultak el a résztvevők kb. 30-an, és voltak még páran, akik valamilyen oknál fogva el sem indultak. Volt olyan, aki a kicsomagolás után már melegíteni sem kezdett el, és visszacsomagolta a ballont, és volt, akié már szinte teljesen fel volt fújva, és mégis leeresztették, és összecsomagolták.
























































A verseny két napos, a második napon valahonnan a Fränkische Schweiz (Frank-Svájc)-ból indulnak a versenyzők.


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 



LINKEK/FORRÁSOK:

Hőlégballonversenyek MAGYARul: http://www.holegballon.eu/ballonversenyek


(A bejegyzésben található képek egy részét Laurent készítette.)



6 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet.
    A ballont meg kipróbálnám egyszer.:-)

    VálaszTörlés
  2. ilyenkor le van zárva a reptér?????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem, nincs. A ballonosok egy félreeső részen készültek, és az elsőtől az utolsó felszállásáig max. 1,5 óra telt el. Közben kb. 2-3 repülő szállt fel, és kb. ugyanennyi le. Nem zavarták egymást. Ez nem a legforgalmasabb időszaka a reptérnek, úgyhogy simán meg tudták oldani. Egyébként nem először rendezték már meg itt a verseny első napját, ez itt már hagyomány.

      Törlés
  3. Régi vágyam nekem is. Az évente megrendezendő ballonverenyre is ezért járunk a Tegernsee-hez. Egyszer összejön. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is nagyon szeretném kipróbálni, ugyanakkor félek is tőle, mivel tériszonyos vagyok! ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!