2019. február 17., vasárnap

Tornio





Ezen a településen egy különleges UNESCO világörökség található. Különleges, mert 2005-ben egy olyan tudománytechnikai helyszínt vettek fel a listára, melynek felvételét tíz ország együtt kérte. Ez a látnivaló pedig nem más, mint a Struve földmérő vonal.



Miután Kemiben megnéztünk a Lumi Linna jégkastélyt, Tornio felé vettük az irányt. Most egy hosszabb szakaszon a világ legészakibb autópályáján haladtunk, mely Keminmaa és Tornio között található (29-es főút/E8).

A világ legészakibb autópályáján


Tornio


Az úti célul választott kisváros egy félszigeten helyezkedik el fent északon, Lappföld déli részén, a Finn-Svéd határnál, a Botteni-öböl legészakibb részén, ahol a Tornio folyó a Botteni-öbölbe ömlik. Tornio Észak-Finnország Lappföld tartományának legrégebbi városa. Svéd-finn határvárosként a legfontosabb szárazföldi határátkelőhely a két ország között. Magyar testvérvárosa Szekszárd.

Tornio egy csendes kisváros, aki szereti a nyugalmat, a természetet, az biztosan nagyon jól fogja magát érezni itt. A város méretéből adódóan mindent könnyedén meg lehet közelíteni gyalogosan. Kisváros létére minden megtalálható itt, éttermek, egy nagy bevásárló központ, kisebb boltok, szórakozóhelyek, és templomok is.


Suensaari városközpont


A város központja Suensaari, ami a város alapításának idején egy sziget volt, mely a jégkorszakot követő földfelemelkedés, illetve mesterséges feltöltés eredményeként teljesen megszűnt mint sziget. Ma már csak a neve utal eredetére.


Tornion kirkko

(Tornio templom)


Ez a templom Tornio legrégebbi és legértékesebb épülete. A város első templomát 1621-ben alapították, építése 1647-ben fejeződött be, de amikor 1682-ben villámcsapás érte, porig égett. A jelenlegi templom építését a korábbi helyétől északkeleti irányban kissé távolabb kezdték el 1684 tavaszán. Az akkori svéd királynőnek, Hedvig Elenorának szentelték 1686. július 11-én. A templom teljesen a XVIII. század elejére készült el. Ez a legrégebbi fatemplom Észak-Finnországban, amely jelenleg is használatban van. A templomtól nyugatra 1686-1687-ben felépített harangtorony a maga nemében szintén a legrégebbi, jelenleg is használt torony.
A templom és a harangtorony tervezője és építője Matti Härmä, egy finn paraszt volt, aki tudását az apjától, Jooseppi Härmä-tól örökölte, aki többek között templomot is épített. A harangtorony a város címerében is látható.

Ez a templom egyike volt azoknak a tereppontoknak, melyeket Pierre Louis Moreau de Maupertuis a méréseihez használt. A XVIII. században több Közép-Európából induló, Északi-sarkra vezető felfedező expedíció útja is Tornión keresztül vezetett. A legfigyelemreméltóbb csoportot Pierre Louis Moreau de Maupertuis vezette, aki a Francia Tudományos Akadémia tagja volt. 1736-ban egy több tudósból álló bizottság élén Lappföldre küldték, hogy a Tornio-völgyben a meridián ív mentén végzett mérésekkel igazolja, hogy a földgömb a sarkok felé be van nyomódva. Ugyanez év júliusában el is indultak és decemberben a magas szélességi fokok alatt fokmérést végeztek a föld alakjának meghatározása céljából. A mérések azonban nem voltak pontosak, aminek részben az idő rövidsége volt az oka.

























Pyhien apostolien Pietarin ja Paavalin kirkko

Ortodox templom


A városra a legnagyobb csapást az 1808-as Svéd-Orosz háború mérte, aminek végeredményeként Finnország Oroszország része lett. Tornio városa a cár külön kérésének eleget téve teljes egészében orosz területre került. Az orosz időszakban építették az ortodox templomot az orosz csapatok számára. A templom 1884-ből származik, Péternek és Pálnak szentelték fel. 1956-ban költöztették a jelenlegi helyére.









Haparanda, Svédország


Szintén gyalogosan átsétálhatunk a svéd határ mentén található Haparandába. Amikor Tornio városa a cár külön kérésének eleget téve teljes egészében orosz területre került, a svédek saját oldalukon létrehozták Haparanda települést. Annak ellenére, hogy Tornio és Haparanda különböző országokban és időzónákban helyezkednek el, a két város teljesen összenőtt és szoros testvérvárosi kapcsolatban állnak egymással. A haparandai IKEA áruház a világ legészakabbra lévő IKEAja.

A svéd-finn határ

Én Svédországban, Lóri Finnországban 😊

A világ legészakabbra lévő IKEA áruháza

Innen autóval mentünk a következő úti célhoz, mely már nem a belvárosban található.


Alatornion kirkko

Alatornio templom


A Struve földmérő vonal az 1800-as években keletkezett Friedrich Georg Wilhelm von Struve német csillagász munkájának eredményeként. Ennek a tudománytechnikai helyszínnek a Világörökség listára való felvételét 10 ország együtt kérte. A Struve földmérő vonal 2005-ben került fel a listára, és ez az első ilyen sok országot érintő világörökség. (Ezek az országok: Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország, Észtország, Litvánia, Lettország, Fehéroroszország, Moldova és Ukrajna.)  Isaac Newton az 1600-as években utalt rá, hogy a Föld a „sarkoknál” kissé lapos. A következő évszázadban kutatócsoportok pedig be is bizonyították e teória helyességét. Struve a háromszögelési technikával kívánta meghatározni a Föld nagyságát és formáját. A mérési munkálatokat 1816-ban kezdték el és majd’ 40 év múlva fejezték be. A földmérő vonal a Fekete-tengertől a Jeges-tengerig terjed, 2820 km-en keresztül tíz országon át ível, 258 háromszögből és 265 pontból áll. A pontok közül a 34 legjobb állapotút, valamint a kultúrtörténeti szempontból legértékesebbeket választották ki védelem alá helyezendőnek.  Az egyik ilyen védelem alatt álló pont az Alatornio templom, Tornióban.






Innen megint autóval mentünk tovább Kukkolába.

Pár nap sem volt elég megszokni a vastag hóréteg látványát

  

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK / FORRÁSOK

Pierre Louis Moreau de Maupertuis MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Pierre_Louis_Moreau_de_Maupertuis
Tornio templom ANGOLul: http://tornio.seurakunta.net/?sid=232

Le Routard útikönyvek sorozat Finlande című része, 2017/2018-as kiadás, ISBN 978-2-01-279940-0


(A bejegyzésben található képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!