2019. február 17., vasárnap

Kukkolankoski




Finnország

Az ország Európa északi részén fekszik. „Az ezer tó országa”-ként emlegetik. Vadregényes természet, végtelen tajga, tiszta levegő jellemzi a hófedte téli csodaországot.

Lappföld

Lappföld egy kulturális régió, amely hagyományosan a számik (lappok) szállásterülete. Észak-Európában, Skandinávia északi részén található, és négy ország -Norvégia, Svédország, Finnország és Oroszország- osztozik területén.

Kukkolankoski

Finnország legnagyobb, a Tornio folyó leghíresebb sebes folyama a Kukkolankoski. Nyáron a folyó partján, télen pedig magán a befagyott folyón lehet ismerkedni a Tornio-völgyi hagyományos halászattal.




Tornióban, az Alatornio templom meglátogatása után újra a bérelt autónkba ültünk, és a Tornio folyó (Tornionjoki) egy másik szakaszához, a Kukkolankoski sebes folyamhoz mentünk, mely Tornio városától kb. 15 km-re északra található.




A Tornio folyó Európában a legnagyobb szabadon folyó folyó, ahol maréna és lazac ívik. A Kukkolankoski zúgók pedig a Tornio folyó koronája, amely télen sem fagy be, akkor is akadálytalanul folyik.

Kukkola falu a zúgók mellett fekszik. A falu számos háza már a XVI. században is itt állt.
A több mint 800 éves hagyományos Tornio-völgyi halászat télen sem áll le, csak a módja változik az évszaknak megfelelően.
A régi halászati módszereket továbbra is alkalmazzák a maréna, az ingola és a menyhal fogásakor. Még ma is, amikor a marénát egyfajta leszállóhálóval (lippo) halásszák, a napi fogást a régi megállapodás alapján megosztják a falusi házak között.
„We have been netting for over eight hundred years. His majesty’s letters from the 17th and 18th centuries give us the right which we stand up for. And those letters have kept their promise. They have been as the river. They have traveled through all sorts of trial. Even the hundred years of Russian dominance was unable to revoke them. The fish of the rapids belong to us. It is the property of the first sixteen estates. In summernights we share the fish according to the original estates”. - idézet Jaakko Heikkilä, Kukkola by the rapids című könyvéből.
























A folyó túlpartján pedig már Svédország van.

Miután ránk sötétedett, megint autóba ültünk, és nagy reményekkel vágtunk neki a visszaútnak Rovaniemibe. Az ég tiszta volt, és az alkalmazások mind azt mutatták, hogy ma nagy eséllyel láthatjuk a sarki fényt. Tudtuk, hogy vagy ma este, vagy „soha”, hisz már csak két esténk maradt, ez és a másnapi, amikorra meg sűrű havazást jósoltak, amikor meg esély sincs az aurora borealisra. Ahogy közeledtünk a város felé, úgy párolgott el belőlünk a remény is. 



Beültünk a Siipiravintola Wingston nevű helyre vacsorázni, mielőtt hazaindultunk volna airbnbs szállásunkra.



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK /FORRÁSOK


Le Routard útikönyvek sorozat Finlande című része, 2017/2018-as kiadás, ISBN 978-2-01-279940-0


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!