2019. február 14., csütörtök

Látogatóban a Mikulásnál Lappföldön




Finnország

Az ország Európa északi részén fekszik. „Az ezer tó országa”-ként emlegetik. Vadregényes természet, végtelen tajga, tiszta levegő jellemzi a hófedte téli csodaországot.

Lappföld

Lappföld egy kulturális régió, amely hagyományosan a számik (lappok) szállásterülete. Észak-Európában, Skandinávia északi részén található, és négy ország -Norvégia, Svédország, Finnország és Oroszország- osztozik területén.

Rovaniemi

Rovaniemi Lappföld legnagyobb városa és fővárosa is egyben. Az északi sarkkörtől mintegy 10 kilométerrel délebbre fekszik.


Santa Claus Village

A Mikulás itt, Rovaniemi melletti falujában fogadja télen-nyáron a világ minden tájáról ide érkező látogatókat. A Mikulást nem csak a sarkköri irodájában láthatjuk, hanem egy „titkos” erdei kunyhóban is. Nemcsak vele, hanem az őt mindenben segítő manókkal is találkozhatunk. Sőt, átlépjük az Északi Sarkkört, utazhatunk rénszarvas és husky vontatta szánkón, megleshetjük a manókat a Mikulás Postahivatalában, ahogy a leveleket válogatják. Ez a csoda hely nemcsak a kicsiket, de a felnőtteket is magával ragadja, mesés hangulatba repít, és egy életre szóló élménnyel gazdagít.








Arktikum

Az Arktikum Rovaniemi leggyakrabban látogatott múzeuma. Itt az északi sarkkörrel kapcsolatos érdekes információval, többek között Lappföld élővilágával és lakóinak életével, történetével, a rénszarvastenyésztéssel ismerkedhetünk meg. Interaktív kiállításon keresztül megismerkedhetünk a sarki fénnyel is.





Városközpont

Rovaniemi egyik legszembeötlőbb látnivalója a Jätkänkynttilä-híd, mely a Kemijoki folyó fölött ível át. Túl sok látnivaló nincs a városban, de azért érdemes egy sétát tenni itt is.





Kemin Lumilinna

Ez egy hókastély és szálloda, mely Kemi településen, Rovaniemitől kb. 120 km-re található. Érdekessége, hogy a jéghotelt minden évben újraépítik, így minden évben máshogy néz ki. Január végétől április végéig üzemel a szálloda, ahol a bátrabbak meg is szállhatnak.





Tornio

Ezen a településen egy különleges UNESCO világörökség található. Különleges, mert 2005-ben egy olyan tudománytechnikai helyszínt vettek fel a listára, melynek felvételét tíz ország együtt kérte. Ez pedig nem más, mint a Struve földmérő vonal, mely az 1800-as években keletkezett Friedrich Georg Wilhelm von Struve német csillagász munkájának eredményeként. A Struve földmérő vonal az első ilyen sok országot érintő világörökség. Az egyik ilyen védelem alatt álló pont az Alatornio templom, Tornióban.





Kukkolankoski

Finnország legnagyobb, a Tornio folyó leghíresebb sebes folyama a Kukkolankoski. Nyáron a folyó partján, télen pedig magán a befagyott folyón lehet ismerkedni a Tornio-völgyi hagyományos halászattal.





Ranua Arctic Zoo

A Ranua községben (Rovaniemitől kb. 80 km-re) található a Ranua Zoo, mely a sarkvidék állatvilágát mutatja be. Ez a világ legészakabbra fekvő állatkertje. Rénszarvast, jávorszarvast, jegesmedvét, baglyot, farkast, hiúzt, rókát is láthatunk itt. Ha van türelmünk kivárni, akkor az etetést is megnézhetjük.






A varázslatos sarki fény

Az északi féltekén az éjszakai égbolton gyakran felbukkan a sarki vagy északi fény, az Aurora Borealis. A látványos jelenségben leginkább szeptember és április között van esélyünk gyönyörködni. A zöldes-sárgás, itt-ott kékes-lilás vagy ezüstszínű árnyakkal tarkított égbolt látványa azonban sajnos még ebben az időszakban sem mindennap adatik meg. Minél északabbra megyünk, annál nagyobb az esély elcsípni e varázslatos jelenséget.






Lohikeitto

Ez nem más, mint egy tradicionális finn lazac leves, melyet mindig és mindenhol kapni. Rögtön az első nap megkóstoltuk, és annyira ízlett, hogy ezután minden nap ettünk ilyet ebédre vagy vacsorára. Megszereztem a lohikeitto receptjét, hogy itthon is el tudjam készíteni.




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK


Le Routard útikönyvek sorozat Finlande című része, 2017/2018-as kiadás, ISBN 978-2-01-279940-0


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!