2019. február 8., péntek

Elzász védőszentjének kolostora - Abbaye de Hohenbourg




Elzász


Elzász (elzászi nyelven Elsàss, franciául: Alsace, németül: Elsass vagy Elsaß) Franciaország egyik északkeleti régiója volt 2015 végéig. 2016. január 1-től a Grand Est (Nagy Keleti) régió része, melynek székhelye Strasbourg. Elzász Franciaország legkisebb régiója volt, hossza kb. négyszerese volt szélességének.


Mont Sainte Odile


Elzászi hosszú hétvégénk első állomása Mont Sainte Odile volt. A Vogézek (Massif des Vosges) 760 méter magas hegye Szent Otíliáról kapta a nevét. Itt két dolgot terveztünk megnézni: a Hohenburg kolostort (Abbaye de Hohenbourg), és az Air Inter katasztrófaemlékhelyét.

Mont Sainte Odile - Abbaye de Hohenbourg



Sainte Odile


Sainte Odile (Szent Otília, Odile de Hohenbourg) Elzász patrónája, a szemfájósok és vakok védőszentje. Élete tele volt csodás eseményekkel.
A legenda szerint Obernai városában született 662-ben. Amikor apja, Adalric elzászi herceg (Etichon, Athich, Adalrich néven is említik) megtudta, hogy lány, ráadásul vak, megparancsolta, hogy öljék meg a gyermeket. Édesanyja Bereswinde azonban a burgundiai Palme kolostorba vitette, ahol titokban felnevelték a lányt. Amikor Erhard püspök és testvére Hydulphe megkeresztelte, Odile látni kezdett. Hugues, Odile egyik fiútestvére apja parancsa ellenére vissza akarta vinni a lányt az udvarba. A herceg haragjában megölte a fiát. A kegyetlen apa, aki látta, hogy lánya egy csésze lisztet ad a szegényeknek, megbánta a tettét, és bocsánatot kér tőle, és oberehnheimi (Obernai) palotájába vitte. Később a szépséges lányt akarata ellenére férjhez akarta adni, aki emiatt megszökött otthonról. Apja és kérője hegyen-völgyön át üldözték a lányt, aki még a Rajnán is átkelt. A hegyek között egy sziklafal tetején az üldözői majdnem beérték, amikor Odile imájára a sziklafal meghasadt. A lányt a nyílás elválasztotta a két férfitől, akik így nem érhették el őt. Odile apja a csoda láttán ismét magába szállt, és megfogadta, hogy várkastélyát a lányának adja, ha visszakapja Odile-t. Így is lett; Adalric Hohenbourg várát a lányának adta, aki kolostort alapított apácák számára. Odile lett a kolostor első fejedelemasszonya.
Szüleit, akik 700-ban meghaltak, a Hohenbourg kolostorban temették el. Odile közbenjárására elhunyt apja megmenekült a tisztítótűztől.
Keresztelő Szent János megjelent Odile-nak, és megmutatta neki, az új kápolna helyét.
Odile a hegy lábánál megalapította az új apátságot, és a Niedermünster nevet adta neki. Három hársfát ültetett ide, a szentháromság tiszteletére.
A Hohenbourg kolostornál is történt egy csodás eset: egy kövekkel megrakott ökrös szekér a sziklákról a mélybe zuhant, ám sérülés nélkül megmenekültek.
Végül pedig ő maga, miután 720-ban szentáldozás nélkül halt meg, csodálatos módon még egyszer életre kelt, hogy magához vehesse az oltáriszentséget.

Sainte Odile élete


A Hohenbourg kolostor


A Mont Sainte Odile hegyen található kolostor zarándokok kedvelt célpontja.






1988-ban II. János Pál pápa meglátogatta a kolostort












A kápolnában Sainte Odile sírja, és II. János Pál pápa ereklyéje

Sainte Odile sírja

II. János Pál ereklye


Sainte Odile apjának (Adalric) sírja 













A csodatévő forrás


A kolostor közelében, a hegyen található egy csodatévő forrás, melynek köszönhetően többen visszanyerték látásukat. A szemüvegeseknek ma is javasolt megmosni a szemüket a forrásban, vagy inni a vizéből, habár a csoda ma már nem garantált.
A legenda szerint a forrás úgy keletkezett, hogy Odile egy napon, amikor a Niedermünster kolostorba tartván egy leprásba botlott, aki kimerült és szomjas volt. Odile nem tudta, hogy enyhíthetne a szerencsétlen szenvedésén, botjával a sziklára csapott, melyen a leprás pihent. Kristálytiszta forrásvíz tört fel, amit a szentről neveztek el, és ahová szembetegek zarándokolnak.
Két úton is eljuthatunk ide, van egy meredekebb út a hegyoldalban, és egy hosszabb, de kevésbé megerőltető út is. Jó időben autóval is el lehet jönni a forráshoz, de ez esetünkben nem volt kivitelezhető, mert az út tele volt vastag jéggel, és egy részen még le is omlott.
A hosszabb, kevésbé megerőltető út egy keresztút, ami nekünk nagyon tetszett: a magas, meredek sziklafalra vannak ráépítve a stációk hatalmas domborművei.












A csodatévő forrás

Mivel korán sötétedett, az Air Inter katasztrófa emlékhelyét már nem tudtuk megnézni.
Barrba mentünk, ahol egy francia családi étteremben vacsoráztunk, a Winstub du Manoir-ban. Olyan volt, mintha egy család vendégei lennénk. Az apa dolgozott a konyhában, az anya szolgált ki minket, közben pedig békítgették az emeletről sírva, veszekedve előjövő gyermekeiket. A vacsora bőséges és finom volt. J

Winstub du Manoir

Apéritif Maison (Vin Rouge avec Cassis ou Mures)
Picon Biére, Monaco
Jarret de Porc au Munster, Pommes de Terre Sautées, Salade
Tarte Flambée á la Choucroute
Tarte Flambée au Munster
Tarte Flambée aux Pommes, Cannelle, Arrosée au Calvados


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


LINKEK/FORRÁSOK

Abbaye de Hohenbourg FRANCIAul: https://fr.wikipedia.org/wiki/Abbaye_de_Hohenbourg

A kolostorban kihelyezett információs táblák.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!