2019. február 10., vasárnap

Église protestante Saint-Pierre-le-Jeune - Strasbourg




Église protestante Saint-Pierre-le-Jeune de Strasbourg

Az Ifjabb Szent Péter protestáns templom


Strasbourg városa Elzászban, Franciaország keleti határán található, az Ill és a Rajna folyó torkolatánál. Franciaország kulturális és történelmi városa tele van látnivalókkal. Az Ill szigeten elterülő történelmi városmag (Grand Ile) 1988 óta UNESCO világörökség. A Place Saint-Pierre-le-Jeune (Ifjabb Szent Péter tér)-en található Ifjabb Szent Péter protestáns templom az építészet történet és a művészet szempontjából az egyik legszembetűnőbb a városban. És nem mellesleg magyar vonatkozása is van!



Strasbourgban 3! templom is a Szent Péter (Saint-Pierre) nevet viseli. Azon kívül, amelyiket mi is meglátogattunk (Église protestante Saint-Pierre-le-Jeune), van egy Idősebb Szent Péter nevű (Église Saint-Pierre-le-Vieux), mely tulajdonképpen két templomból, egy katolikusból és egy protestánsból áll, és van egy másik Ifjabb Szent Péter nevű katolikus templom (Église Saint-Pierre-le-Jeune catholique) is, melynek impozáns neo-román kupolája van, és a XIX. századból való.

Az Ifjabb Szent Péter protestáns templom


Ugyanezen a helyen egymás után 3 templom is épült. Az első a középkor elején egy Szent Kolumbánnak szentelt kis templom, melyből a déli külső oldalhajó alatt lévő kripta és középen egy régi, befalazott sír maradt meg.
Szent Kolumbán ír származású bencés misszionárius, kora középkori ír misszió egyik kulcsfigurája volt, aki számos kolostort és apátságot alapított 590 körül a Frank Királyság és a Lombard Királyság területén. Közülük kiemelkedik a luxeuili apátság a mai Franciaország, és a bobbiói apátság a mai Olaszország területén.
Bal oldalon fent a harmadik alak Szent Kolumbán

A kanonoki káptalan részére 1031-ben kezdték el építeni a román templomot. Ebből a kerengő, és a harangtorony alsóbb emeletei maradtak meg. 1053-ban IX. Leó pápa szentelte fel, ekkor kapta az Ifjabb Szent Péter (Saint-Pierre-le-Jeune) nevet, hogy megkülönböztessék a másik Szent Péternek nevezett templomtól, mely ekkor felvette az Idősebb Szent Péter (Saint-Pierre-le-Vieux) nevet.

A mai templom építése a XIII. század második felében a szentéllyel kezdődött. Ezt 1320-ban szentelték fel. A gótikus főépület sok kápolnájával és pazar kereszt boltozatával a XIV. századból származik. 

Ifjabb Szent Péter protestáns templom

A neogótikus főportál

Ebből az időszakból származik a sok freskó, valamint a jubé, amely már egyedi, más templom Elzászban nem rendelkezik már vele!
A jubé (ejtsd: zsübé) más néven lettner vagy szentélyrekesztő fal egy falazott kőrács, mely a szentélyt vagy a kórust elválasztja a templomhajótól. Ez a francia székesegyházakban igen díszesen ékesített áttörött fal volt, melynek közepén a szentélybe vezető ajtó nyílt. A fal szerepe az volt, hogy a hívek ne láthassák (teljesen) ami a szentélyben zajlott. Mivel ez a hozzáállás később megváltozott, sok helyen a jubéket lebontották. Nagyon kevés helyen maradt meg, ezért nagyon egyedi sőt, ritkaságszámba megy.
A főhajó a jubével és a Silbermann orgonával

1524-ben a reformáció miatt a templom protestáns lett. 1682-ben azonban XIV. Lajos király egy válaszfalat építtetett a szentély és a főhajó közé, és a szentélyben katolikus, a főhajóban pedig protestáns istentiszteleteket tartottak. Ezt a falat csak 1898-ban bontották le, amikor megépült az Ifjabb Szent Péter nevű katolikus templom (Église Saint-Pierre-le-Jeune catholique). Ezzel egyidőben nagyszabású újjáépítés kezdődött, feltárták és restaurálták a régi freskókat is.

Silbermann orgona

Az ötíves, gótikus jubére 1780-ban építették a híres Silbermann orgonát. A jubén látható olajfestmények a négy evangélistát ábrázolják.


Főhajó és kereszthajó

A főhajót 1320-ban szentelték fel. Északi, nyugati és déli falain a XIV. és XV. századból való, restaurált freskók láthatók, melyek Krisztus feltámadását, illetve passiójeleneteket ábrázolnak.
A kereszthajó nyugatra tolódott, valószínűleg azért, hogy megőrizhessék a román kerengőt.











A főhajó hátsó falán a Tibériás tavon dúló vihart ábrázolja a freskó,
melyet a római Szent Péter bazilika Giotto által készített "Navicella" c. festménye ihletett.
Alatta a 8 alak a 8 boldogságot ábrázolja.


Üvegablakok

Az üvegablakok az 1900-as évekből valók, rajtuk (más egyebek mellett) a templom káptalanjainak címerei láthatók.



Sírkövek és sírfeliratok

A templomban és a kerengőben körülbelül 70 sírkő és sírfelirat látható, melyek a gótikus időszak végéből származnak.







Kerengő

Három, XI. századi román és egy XIV. századi gótikus folyosóból áll. Valószínűleg ez az Alpoktól északra megmaradt legrégebbi kerengő. Körülötte láthatók a templom káptalani épületei, melyeket a francia forradalom idején államosítottak és eladtak.














Szentély

A szentélyt a XIII. században emelték. A boltozat hátsó részének 8 bordája egyetlen zárókőbe fut össze. A barokk faburkolatot és a szószéket a XVIII. században építették ide. A szárnyasoltár központi festménye 1518-ban készült.

A barokk kórus
Ez volt a templom katolikus fele 1682-től, amikor XIV. Lajos egy fallal leválasztotta a protestáns felétől


Szentháromság kápolna

A későgótikus kápolnát 1491-ben fejezték be. A keresztelőkút a XV. században készült.

A Szentháromság kápolna és a keresztelő kút

A Szentháromság kápolna és a keresztelő kút

Az Angyal kápolna a keresztelővel

Kripta

A főkapuhoz vezető lépcső előtt elhaladva juthatunk le a kriptába.



Magyar király

A déli oldalhajó nyugati falán látható egy érdekes, nagyméretű, XIV. századi freskó, mely az európai keresztény nemzetek vonulását ábrázolja a kereszt felé. „A nemzetek menete a kereszt felé” néven ismertté vált képen Európa uralkodói lovagolnak egy sorban. Élen Germánia királya, akit Gallia, Italia, Anglia, Hibernia, Frisia, Scothia, Arragonia, Sicilia, Castilia, Hungaria, Polonia, Oriens, Litavia követ. A sorrend részben hierarchikus, részben geográfiai, a szomszédos országok uralkodói egy-egy kisebb csoportot alkotnak. Így a 14 alak között az utolsó harmadban fedezhetjük fel a Hungáriát megszemélyesítő, zöld ruhás, piros palástos alakot, Polonia uralkodója mellett. A királyok lovai hasonlóak, ruhájuk, koronájuk is egyforma. Mindegyik kezében van egy zászló, melyen országa neve látható. Az egyetlen különbség, hogy a sor végén haladó Oriens és Litavia gyalogosan követi a lovasokat.

„A nemzetek menete a kereszt felé”

Hungaria és Polonia királyai

Szent János kápolna

A XIV. században épült kápolna a freskó mögött található.




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


LINKEK/FORRÁSOK


A templomban elérhető magyar nyelvű információs lap.



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!