2019. február 6., szerda

Mont d'Or - az Arany-hegy




Franciaországba jövet-menet többnyire átmegyünk a Jura-hegységen. Közel a francia-német határnál található, és információs táblák hirdetik a hegység fontos szerepét: mivel a Rhône és a Rajna között helyezkedik el, vízválasztó a két folyó között.

A Jura-hegység egy mészkőhegységrendszer, melynek területén három ország (Svájc, Franciaország és Németország) osztozkodik. A hegység neve a kelta „jor” tőből eredeztethető, és erdőt jelent. A hegységen kívül erről kapta nevét a franciaországi Jura megye, a svájci Jura kanton, valamint a jurának nevezett földtörténeti időszak is.
A Jura egy lankásabb hegység, legmagasabb pontja az 1718 m magas Crêt de la Neige. A Jura természetvédelmi terület a nyári időszakban kellemes sétákra és túrázásokra alkalmas, télen pedig a téli sportok szerelmesei körében népszerű úti cél. A Jura-hegység büszkélkedhet Franciaországban a legnagyobb számú sífutó pályával.

Forrás


A Mont d'Or (Le Mont d'Or, magyarul az Arany-hegy) a Jura-hegység egyik hegye, Doubs megyében található. Legmagasabb csúcsa 1463 méter magas. A hegy nyugati és keleti oldalán számos sífelvonó található.

Forrás

A Mont d’Or sajt egy nagyon népszerű AOP (Appellation d’Origine Protégée,) megjelöléssel ellátott, eredetvédett sajt Franciaországban. Az AOP (magyarul oltalom alatt álló eredetmegjelölés) egy eredetvédettséget ellenőrző nemzeti szabályozás, mely a francia mezőgazdaság regionális árucikkeit védi, mint például bor, pezsgő, vaj, sajt, olívaolaj és más hasonló termékek. 
Az AOC Monte d'Or Franche-Comtéban, azon belül is Haut-Doubs-ban készül. 
A Mont d'Or a francia-svájci határvidék tipikus penészes lágysajtja. A francia AOC / PDO hivatalosan engedélyezi a Mont d'Or kézműves és szövetkezeti gyártását. 2009-es adatok szerint 11 gyártója van Franciaországban.

Ez egy lágy, gazdag, szezonális sajt, amelyet tehéntejből készítenek Franciaországban (illetve Svájcban is), a Jura régió falvaiban. Szürkés-sárga mosott kérge van. Általában 45-50% tejzsírt tartalmaz (szárazanyagban). Augusztus 15. és március 15. között készül, és szeptember 10-től május 10-ig értékesítik. A francia sajt nem pasztőrözött, míg svájci rokonát, a Vacherin Fribourgeois-t általában hőkezelt tejből készítik (a pasztőrözés nem megengedett).

A Mont d’Or sajtokat különböző átmérőjű, henger alakú lucfenyőből készült fadobozban lehet megvásárolni. A lucfenyő szalagokat a „sanglier” nevű szakemberek készítik.



Hozzávalók:

  • Mont d’Or sajt (2 főre egy kisebb, kb. 15 cm-es átmérőjű dobozos)
  • Jura-hegységből származó fehérbor
Bár a bor és a sajt általában jól kijönnek egymással, azért nem mindegy, hogy melyik sajtfajtát melyik borral fogyasztjuk. Ebben az esetben is jó, ha egy, a Jura-hegység valamelyik pincészetéből választunk bort a sajthoz. Mi a Caveau des Jacobins száraz fehérbort (csendes) vettük hozzá. Côtes-du-Jura AOC, azaz szintén oltalom alatt álló eredetmegjelölésű, Jura-hegységből (Franciaország) származó bort, mely Chardonnay és Savagnin szőlőkből készült. Ha nincs ilyen a közelben, akkor próbáljunk hasonló fehérbort venni.
  • Pár szem krumpli
  • Saláta
  • Sonka

Elkészítés:

  • A krumplikat sós vízben puhára főzzük.
  • A sajtot kivesszük a műanyag csomagolásból. Legalább 2 réteg alufóliába „öltöztetjük”, úgy, hogy a teteje szabadon maradjon.
  • A közepéből egy kb. 5 cm átmérőjű kúpot kivágunk, a szélén pedig lyukakat szúrunk egy késsel.
  • A középső nagy lyukat lassan feltöltjük fehérborral, majd tegyük vissza az előzőleg kivágott kúpocskát. Nem baj, ha a kis bevágásokba is jut a borból, az sem, ha a sajt és a fadoboz közé is kerül. DE ne áztassuk el!
  • A sajtot előmelegített sütőbe tesszük, légkeverésen 220oC-on kb. 20-25 percig sütjük. Ha kell, kicsit tovább, addig, míg aranyszínű nem lesz a teteje.
  • Megmossuk a salátát, előkészítjük a sonkát.



Tálalás:

  • Tányérra tesszük a főtt krumplit, sonkát, salátát.
  • A sajtot óvatosan összekeverjük a dobozában, majd a tányérra, vagy ízlés szerint a krumplira tesszük.
  • A megmaradt fehérbort ihatjuk mellé.








Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK:





4 megjegyzés:

  1. Guszta, biztos megkóstolnám, bár én inkább füstölt sonkát ennék hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmmm... mi eddig mindig főtt sonkával ettük, soha sem füstölttel. A füstölt sonka szerintem elnyomná a sajt ízét, talán azért. De majd megkérdezem Laurent-t. :-)

      Törlés
  2. Nyami, a sajtra kicsordult a nyálam! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, ha láttok ilyen sajtot, vegyetek, és készítsétek el, nem fogjátok megbánni! ;-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!