2019. február 17., vasárnap

Lumi Linna jégkastély




1996 óta minden télen felépítenek egy elképesztő kastélyt, melynek építőanyaga csak hó és jég. A havas falakon belül ragyogó, fehér utak vezetik mesebeli helyekre a látogatókat. A kastély falait hószobrok díszítik, egyik pompásabb, mint a másik. A SnowHotel gyönyörűen díszített hószobáiban tölteni az éjszakát igazi sarkvidéki kaland.



Kemi


Kemi a Balti-tenger északi öblénél található, Svédország és Finnország határánál. A város Tornio közelében, a Botteni-öbölben helyezkedik el. Kemit 1869-ben alapították királyi rendeletre. Kemi Székesfehérvár testvérvárosa.

Végtelen hőfödte tájakon autóztunk Kemi felé. Egy pici szakaszon a világ legészakibb autópályáján haladtunk, mely Keminmaa és Tornio között található (29-es főút/E8).








Lumi Linna jégkastély


Igazi kuriózum a kisvárosban található Lumi Linna jégkastély, melyet a fagyos napok beálltával kezdenek felépíteni, minden évben más-más helyi építész vezetésével. A jégkastély április végéig fogadja a látogatókat, mivel májusban biztonsági okokból buldózerrel elbontják az épületeket. A havat a közeli Botteni-öbölbe tolják. Nyolc hónap múlva az építkezés újra elkezdődik, és kb. két hónap alatt a semmiből újra elkészül egy különleges jégpalota. A jégkastély falai négy méter magasak, szélességük kb. 1,5-2 méter.

A hókastélyhoz nem használnak más szilárd alapanyagot, csak havat. Egy formába speciális hófúvó géppel befújják a havat, ami a formában megkeményedik, így készülnek a hótéglák. Ezekből építik fel az épületegyütteshez tartozó bárt, szobákat, a kápolnát (ahol akár esküvőt is lehet tartani), és a friss házasoknak kínált lakosztályt is. (Az ifjú pár jégből készült gyűrűket is kap, és jégpoharakban pezsgőt.) A jéghotelben az asztaloktól kezdve a poharakig minden jégből van.




Old Witch Café











Kápolna





Szobák


A szobák többsége kétágyas. A hőmérséklet a szálloda teljes területén -5 oC fok. A hideg szobákban kristálytiszta a levegő, a jégágyon állati bőrökre lehet feküdni, de az itt alvóknak speciális hálózsákot is adnak.









Közös tér






Olokolo


Az Olokolo egy kicsi, egy- vagy kétszemélyes kabin, melyek teteje átlátszó, így innen éjszakánként lehet bámulni a csillagokat, vagy ha szerencsénk van, a sarki fényt!



Villák a Botteni-öböl partján


A Botteni-öböl partján vannak villák, melyeknek az öböl felé lévő két fala üveg, így onnan is eséllyel vadászhatnak az aurora borealisra az itt éjszakázók.









A hókastély melletti épületben van ajándékbolt, étterem és wc is, valamint egy másik, kisebb jégkastély, amolyan játszótér-féle. Ez az év minden napján nyitva van, mivel az épületen belül található, és a nap nem kezdi ki. A jégcsúszdán mi is jól elszórakoztunk.






















VIDEO!!!


Mielőtt tovább indultunk Tornióba, megebédeltünk. Természetesen a tradicionális finn lazacleves, a lohikeitto most sem maradhatott ki. J




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK/FORRÁSOK


Le Routard útikönyvek sorozat Finlande című része, 2017/2018-as kiadás, ISBN 978-2-01-279940-0


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



4 megjegyzés:

  1. Szia. Nagyon érdekes volt a posztod. Tetszettek a képek is. Jó lenne eljutni egyszer egy ilyen helyre, bár nem tudom mennyire bírnám ezt a hideget. :) .

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak jól fel kell öltözni Andrea ;-) Amúgy az ottalvást mi sem vállaltuk be, el nem tudom képzelni, hogy nem fagynánk meg. Adhatnak nekem akármilyen hiper-szuper hálózsákot! :-D

      Törlés
  2. Mindig olyan gyönyörűségeket mutatsz nekünk, a Jégkastély fantaszikusan néz ki, de csatlakozom Andihoz, nem bírom a hideget. Szóval csak így jó nagy távolságból látom szépnek, ha ott lennék, menekülnék, sőt az a fehérség, ahh kikészítene. Nekem a nyár kell. :3 Viszont gyönyörű és nagyon örömteli volt ismét ilyet olvasni/látni nálad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most akkor mondjam azt, hogy a tél nekem sem a kedvenc évszakom?! Merthogy így van!!! De a fehérség nekem bejön, és azért a télben is találok szépet. ;) Nagyon élveztük ezt a két kastélyt!!!

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!