2019. február 16., szombat

Rovaniemi





Finnország


Az ország Európa északi részén fekszik. „Az ezer tó országa”-ként emlegetik. Vadregényes természet, végtelen tajga, tiszta levegő jellemzi a hófedte téli csodaországot.


Lappföld


Lappföld egy kulturális régió, amely hagyományosan a számik (lappok) szállásterülete. Észak-Európában, Skandinávia északi részén található, és négy ország -Norvégia, Svédország, Finnország és Oroszország- osztozik területén.


Rovaniemi


Rovaniemi Lappföld legnagyobb városa és fővárosa is egyben. Az északi sarkkörtől mintegy 10 kilométerrel délebbre fekszik, a Kemijoki és Ounausjoki folyók összefolyásánál. Rovaniemiben van az Európai Unió legészakibb egyeteme és szakfőiskolája.




Legfőbb vonzereje kétségkívül a Santa Claus Village (Joulupukin Pajakylä), azaz a Mikulás hivatalos faluja, ahol simán el lehet tölteni egy egész napot. Itt egész évben karácsonyi zene szól, és a Mikulás az év minden napján várja a látogatókat, felnőtteket és gyerekeket egyaránt.

A városközponttól nem messze található az Arktikum természettudományi múzeum, ahol az északi sarkkörrel kapcsolatos érdekes információkkal, többek között Lappföld élővilágával és lakóinak életével, történetével, a rénszarvastenyésztéssel és egy interaktív kiállításon keresztül a sarki fénnyel is megismerkedhetünk. Ezt a délelőtt folyamán néztük meg. Utána pedig találkoztunk az Our life, our travel bloggerpárosával, Katával, és Karollal, akik már évek óta Rovaniemiben élnek. Sok hasznos infót olvastunk tőlük a blogjukon, illetve Kata e-mailben is sok jó tanáccsal látott el bennünket. Ezúton is hálás köszönet érte!

A délutánt tehát velük töltöttük egy kiadós sétával. Az Arktikumtól a folyó felé indultunk, és a befagyott folyó jegén, illetve partján mentünk be a központba.







Azt délelőtt megtudtuk a múzeumban, hogy Rovaniemi szinte teljesen elpusztult a második világháborúban. 1944 végén Finnország aláírta a moszkvai fegyverszünetet, és hirtelen az ún. lappföldi háborúban találta magát a korábbi német szövetségesével. A németek észak felé kezdték meg az evakuálást és -a felperzselt föld stratégiájának elvét alkalmazván- az ország elpusztítását a kórházakat kivéve. Rovaniemiben a német csapatok a város elpusztítására készültek, amikor a vasútállomáson veszteglő lőszerszállító tehervonat felrobbant és lángra lobbantotta a város faépületeit. Az eseményekben a város épületeinek 90%-a megsemmisült. Így nem csoda, hogy túl sok látnivaló nincs a városban, és ami van, az is inkább új, de azért érdemes egy sétát tenni itt is. A városközpont kicsi, egyórás sétával kényelmesen bejárható.


Lékúszás


Kemi folyó partján található egy szauna és lékúszó klub. A szauna után a finnek belecsobbannak a jéghideg folyóvízbe. Először én is hitetlenkedtem, de láttunk egy merész embert a saját szemünkkel! A lékúszás állítólag egészséges ez a finn szokás. Hát… én bele nem mennék a jéghideg vízbe, az tuti!



Lékhorgászat


Láttunk a Kemi folyón egy lékhorgászt is. A lékhorgászat a másik népszerű finn hobbi a lékúszás mellett. Ebben a nagy hidegben órákig képesek várni arra, hogy befagyott folyóból vagy tóból kifogjanak egy halat, amit aztán a szabadban a tűzön (vagy később otthon) készítenek el.



Jätkänkynttilä-híd


A város egyik legszembeötlőbb látnivalója a Jätkänkynttilä-híd, mely a Kemijoki folyó fölött ível át. Ez Finnország első ferdekábeles hídja. A 320 méter hosszú hidat 1989-ben adtak át. Ezen a hídon mi is sokszor áthajtottunk.








Jégbár


A hatalmas bevásárlóközpontok mellett számos étterem és bár várja a vendégeket. Több jégből faragva! Brrr… J








Lordin aukio


A modern zenét kedvelők emlékezhetnek  arra, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál versenyét 2006-ban Finnország nyerte, ez volt az ország első győzelme. Az együttes énekese Mr. Lord -azaz Tomi Putansuu- a város büszkesége, a központban az egyik teret el is nevezték róla Lordin aukio-nak. A banda akkori tagjainak kéznyomatai és aláírásai a Lordi téren láthatók, és az együttes összes akkori tagját Rovaniemi tiszteletbeli polgárává avatták.
Azonban nem csoda, ha nem emlékszünk rájuk, hisz a két adásból álló műsorfolyamot Magyarországon egyetlen televízióadó sem közvetítette, és az elődöntőt és a döntőt is csak internetes közvetítésen lehetett figyelemmel kísérni.




Régi vasútállomás


A régi vasútállomás a város központjában található. Történelmi jelentőségű, mivel ez egyike annak a kevés épületnek, mely a II. Világháborúban nem pusztult el. Jelenleg nem használják.



A városközpont kicsi, egyórás sétával kényelmesen bejárható.












Beültünk az egyik kávézóba egy kis nasira, aztán visszamentünk az Arktikumhoz, ahol elbúcsúztunk egymástól, mert Katáékat várta otthon a kisfiuk.




Ounasvaara


Mi innen tovább az Ounasvaara-hegyre, az Ounasvaara Síközponthoz mentünk, Katáék ajánlására, mert bár síelni nem tudunk, de innen látható a sarki fény, az aurora borealis. Itt fent a hegyen, a véget nem érő fenyvesek között sífutó utak is vannak, láttunk is pár sífutót. Mi sétáltunk egy kicsit a zord, farkasüvöltő hidegben, felfedeztük a terepet, hogy hova jöjjünk vissza este a sarki fényre vadászni.

VIDEO!!!




Mivel nagyon hideg volt ott fenn, úgy döntöttünk, hogy visszamegyünk az airbnb-s szállásra melegebb ruhákért, majd vacsorázni a városba, aztán vissza fel a hegyre. Ezen az estén azonban nem volt szerencsénk, nem jött a sarki fény. L Sebaj, még van pár éjszakánk!











Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK/FORRÁSOK


Le Routard útikönyvek sorozat Finlande című része, 2017/2018-as kiadás, ISBN 978-2-01-279940-0



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



2 megjegyzés:

  1. Hú, de szép havas északi részen jártatok. Nekünk is bakancslistásak ezek a Skandináv országok, de még edddig nem igenfoglalkoztunk tervezéssel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szép volt, és nagyon hideg ;-) Mi nem vagyunk ilyenhez szokva, de az aurora borealis miatt ilyenkor jó menni.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!