2019. február 9., szombat

La Petite France - Strasbourg



Strasbourg


Strasbourg városa Elzászban, Franciaország keleti határán található, az Ill és a Rajna folyó torkolatánál. Franciaország kulturális és történelmi városa tele van látnivalókkal. Az Ill szigeten elterülő történelmi városmag (Grand Ile) 1988 óta UNESCO világörökség. A sziget csücskében található La Petite France negyed favázas házaival, macskaköves utcácskáival és csatornáival ma a város egyik leghangulatosabb része. Azonban nem volt ez mindig így!




La Petite France


A „Kis Franciaország” névre hallgató városrész nevét a XVI. században kapta. Akkoriban ebben a városrészben működtek azok a kórházak, melyekben a nápolyi háborúból súlyos nemi betegséggel, szifilisszel vagy más néven francia kórral, azaz franccal visszatérő francia katonákat ápolták. A büszke, és akkor még független elzásziak a betegségek terjedéséért a franciákat okolták. A francia betegek miatt nevezték el a negyedet -természetesen pejoratívan- Kis Franciaországnak. A napjainkban is használt szitok, „A franc essen bele!”, „Menj a francba!” és társai is innen erednek.
A Petite France negyed házai és csatornái visszarepítenek minket a régmúltba, az ódon, gótikus hangulatú óváros utcáin sétálni maradandó élmény. A középkori, favázas agyagépületek között járva akár a IX. századból való házikót is találunk. A negyedben egykor tímárok, halászok és molnárok laktak.
















Maison des Tanneurs


A XVI-XVII. századból származó házak közül az egyik leghíresebb a 42 rue du Bain-aux-Plantes alatt található Cserzőmesterek háza 1572-ből. A többségében tímárok lakta negyedben a cserzőmesterek házai arról ismerhetők fel, hogy a meredek tetők alatt nyitott padlások vannak, itt szárították régen a bőröket. 



Les ponts couverts


A XIV. században a régi városfal részeként öt torony épült védelmi célokból, melyeket az Ill folyó felett fából készült, fedett hidak kötöttek össze. Innen a név: Les ponts couverts = fedett hidak. A hidak összesen kb. 230 méter hosszúak, és azért kaptak tetőt, hogy az időjárás viszontagságaitól megvédjék az ott strázsáló katonákat. Bár 1784-ben a tetőket eltávolították, és a hidak azóta is fedetlenek, a név megmaradt. Később a fahidakat is lebontották és 1865-ben kőből építették újjá.
Az öt torony 1823-ig börtönként működött. Közülük az egyik 1869-ben a tűz martalékává lett, így ma már csak négy van meg belőlük.










Le Barrage Vauban


A Vauban gát 120 méter hosszú. A zsilipnél építése Sébastien Le Prestre, Seigneur de Vauban (később Marquis de Vauban) tervei alapján 1686-ban kezdődött Tarade francia mérnök irányításával. Vauban kora leghíresebb hadmérnöke és hadi építésze volt. A róla elnevezett gát a vízszabályozás által védelmi funkciót is ellátott. Eredetileg csak egy emeletből állt a 13 boltíves gát, csak az 1800-as évek második felében kapott egy újabb emeletet. Később földdel borították a tetejét és füvesítették. A gát tetején lévő panoráma teraszt 1966-ban alakították ki.














Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 


LINKEK




(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!