2019. szeptember 19., csütörtök

Szekszárd, a város, ahová a szívem mindig visszahúz (Szerző: Viki)





A 2019-es vendégírói sorozat témája a „Magyarország különleges helyei”. E havi vendégírónk egy Panda (na jó, Viki). J Ő a honlapját azzal a céllal hozta létre, hogy -hobby szinten- segítséget nyújtson azoknak, akik szeretnének világot látni, külföldre utazni. Azoknak, akik nem tudják, hol is kellene hozzákezdeni ehhez; mi mindenre kell figyelni, vagy nem tudják, mit érdemes megnézni, kipróbálni, hol (és mit) kéne enni, vagy hol kellene megszállni. Hasznos információkért és utazási élményeiért kukkantsatok be a Pandakaland blogra vagy annak Facebook, illetve egyik vagy másik Instagram oldalára is. Jó olvasást!



Szekszárd, a város, ahová a szívem mindig visszahúz



Aki ismer, tudja, hogy eddigi életem nagy részét Szekszárdon éltem le, és bár hiába költöztem el már 4 éve Budapestre, a szívem mélyén mindig szekszárdinak / vidékinek fogom vallani magam. Lehet, valakinek degradáló a „vidéki” kifejezés, de a Budapesten élő emberek számára ez már kezd értékké, mintateremtővé válni és irigylésre méltónak tartják, ha valaki nem budapesti.

A város nevének eredete sokakat foglalkoztatott és a vita talán még ma sem zárult le teljesen. Hosszú ideig tartotta magát a Turóczy krónikára való hivatkozás, amely szerint a név I. Béla királyra utal, aki barna (szög) bőrű és kopasz (szár) volt. Egy másik magyarázat szerint a város neve egy hegyek, folyók által körbevett helyre utal. 1015-ben, régi írásmód szerint ugyan, de már Szekszárd néven szerepelt Szent Istvánnak a pécsváradi apátságot alapító levelében, erről az időszakról azonban keveset tudunk. Története ezért inkább az I. Béla király által 1061-ben alapított Bencés apátsághoz köthető. Szekszárd az 1063-ban elhunyt I. Béla temetkezési helye. Az évszázadok során több uralkodó, köztük az apátságot alapító király fia, Szent László is megfordult ezen a helyen. A tatárjárás nagy pusztításai után ismét virágzásnak induló apátság lassan kiemelte Szekszárdot a környező települések sorából. Megerősített várát Vitéz János szekszárdi apátnak a Mátyás király elleni összeesküvése miatt kellett lerombolnia. (Forrás: www.szekszárd.hu)

Szekszárd elhelyezkedése
Forrás: hu.wikipedia.org



A város két központi helye a Garay tér, valamint a Béla király tér. A Garay tér a város és a kultúra életében is fontos szerepet tölt be, ugyanis itt kapott helyet a Deutsche Bühne Ungarn, az ország egyetlen német színháza. A Béla király téren található az 1805-ben épült Belvárosi katolikus templom, mely azért is híres, mert ez Közép-Európa legnagyobb egyhajós temploma. A templomot Tallher József tervezte egytornyos barokk homlokzattal, helyenként copf stílusban. Sajnálatos módon 1925-ben a templomtorony és a tetőszerkezet is leégett. A templom tornya a helyreállítás során új sisakot kapott, illetve több falkép is a tűz martalékává vált, így azokat is újakra cserélték. A templommal szemben található a pestisjárvány szomorú emlékét őrző Szentháromság-szobor, melynek készítőit a mai napig homály fedi.

A Garay tér Garay János szobrával, a háttérben a Deutsche Bühne Ungarn
Forrás: hu.wikipedia.org

A Béla király téren található Belvárosi katolikus templom, a háttérben a Polgármesteri Hivatal
Forrás: www.szekszard.hu


Viszont, ha a város nyújtotta szép látványban gyönyörködnél, akkor utad a Kálvária kilátó irányába vedd. Amennyiben ezt a lehetőséget választod, akkor utad a - hat generáció óta működő családi - Mézeskalács Múzeumot is keresztezni fogja, ahova érdemes betérned egy mézes puszedlire. A Múzeumot magad mögött hagyva folytasd utad a Bartina-hegy felé. Nem fogod tudni eltéveszteni az irányt, ugyanis a „Szőlő-szobor” már messziről csalogat mindenkit. Innen beláthatod az egész várost és a környező szőlőültetvényeket is.

Napfelkelte a Kálvária kilátónál
Forrás: www.facebook.com/ISzekszard - Czakó Balázs - czakobalazs.com

A város fölé magasodó Kálvária kilátó
Forrás: szepkertvendeghaz.hu - Brandt Tamás - tamasbrandt.hu


Amennyiben sétálni támadna kedved és kiszakadnál egy kicsit a város nyújtotta nyüzsgésből, akkor irány valamelyik lösz-szurdik tanösvény. Hazánkban a legtöbb lösz-szurdik, löszmélyút és löszfal Szekszárdon található, melyeket lehetőséged van felfedezni és megismerni, ha idelátogatsz. Két útvonal közül is választhatsz, viszont össze is kötheted a kettőt. A hosszabb, 6 km-es út a Benedek-szurdik tanösvény, a rövidebb, 3 km-es ösvény a Parásztai tanösvény. Mindegy, melyiket választod, vadregényes tájakon visz majd utad, megcsodálhatod a szurdikokra jellemző flórát és faunát, a löszbe vájt barlanglakásokat (ezeket csak a Benedek-szurdik tanösvény mentén, a Kerékhegyen) és a hagyományosan (alacsony művelésű), valamint modern (magas művelésű) módon művelt szőlőterületeket is. A tanösvényeket egy tájékoztató füzet segítségével könnyebben bejárhatod; melyet INNEN tudsz letölteni

Löszfalak ölelésében a tanösvényen
Forrás: geocaching.hu

A Benedek-szurdik tanösvény egyik szakasza
Forrás: geocaching.hu


A természet kedvelői 360 fokos panorámában is gyönyörködhetnek, ha Szekszárdra látogatnak. Mindezt a Szekszárdi-dombság egyik legmagasabb pontján (280 m tengerszint feletti magasságban), a Dél-Dunántúli Kéktúra útvonala mentén, a 15 méter magas Bati-kereszt kilátót megmászva tehetik meg. A kilátó tűzrakóhellyel, fedett pihenővel és ingyenes parkolóval várja az őt felfedezni vágyókat. Gyalogosan könnyen eljuthatsz ide, ugyanis a belvárostól csupán 4,2 km-re fekszik, de a termésköves úton a merészebbek gépjárművel is megközelíthetik.

Bati-kereszt kilátó
Forrás: www.ng.hu - Tóth Zoltán

A szőlőültetvények, háttérben a kilátó
Forrás: kadarka.net


Szekszárdnak megvan a maga hangulata, ahova mindegy mikor mész, mert a szívedet melegség és szeretet fogja átjárni. Az itt élő emberekről általánosságban elmondható, hogy kedvesek, segítőkészek és könnyen teremtenek kapcsolatot másokkal, még akkor is, ha csak átutazóban jársz itt és segítségre szorulsz. Mi adja a város hangulatát és mi az, ami magával ragadja az idelátogatókat? Erre sajnos nem fogok tudni válaszolni, mert mindenkit más és más dolog érint meg; viszont azt tudom, hogy én mindig örömmel térek ide vissza, HAZA. Hétről-hétre látom a városban a fejlődést, a folyamatos változást, ahogy szépül és épül. Szerencsére egyre több ember tesz azért, hogy még inkább élhetővé váljon a város, és ne csak a turistáknak, hanem az itt élő embereknek is tetsszen.

Szekszárd éjjel
Forrás: Pinterest - Czakó Balázs - czakobalazs.com



A következő vendégíró Mayerné Répási Adrienn lesz. Adri egy három gyermekes anya, feleség. Egy olyan nő, akit érdekel a sport, művészet, kézművesség, sorsok, életutak, divat, az élet nagy kérdései, tudás, kapcsolatok... És ezeken kívül még rengeteg minden. Blogjában az életükről, történésekről, a vidám, mosolyokkal teli, boldog pillanatokról és az árnyoldalakról is ír, melyekről mindenki mélyen hallgat. A READ-blogon vagy annak Facebook vagy Instagram oldalán anyaságról, könyvekről olvashattok, interjúkat és programajánlókat találhattok. Jó olvasást!



A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalom a vendégíró tulajdona, és a benne szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett!



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 



2 megjegyzés:

  1. Templomtorony nem 1952-ben égett le.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ismeretlen! Valóban, elütés történt, és az 5-ös és a 2-es szám felcserélődött. Javítottuk! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!