2019. szeptember 8., vasárnap

Trogir - Horvátország




Trogir (magyar nevén Trau) az Adriai-tenger partján, a Kastelanski-öböl végénél fekszik. Óvárosa egy kis, mesterséges szigeten található, és „Trogir történelmi városközpontja” néven UNESCO kulturális világörökség.

Először az illírek alapítottak itt települést. Ahogy a többi horvát város, Trogir is tartozott a történelme folyamán a magyarokhoz, Velencéhez, Napóleon idején a franciákhoz, és a Monarchiához is. Nem meglepő tehát, hogy Trogir is bővelkedik magyar emlékekben.







→ Főtér
     → Loggia
     → Óratorony
     → Városháza
     → Cippico palota
     → Szent Lőrinc katedrális
→ Trogir óvárosa
→ Kamerlengo erőd
→ Gloriett
→ Szent Márk torony



Főtér


A szigetecskét egy régi hídon áthaladva lehet megközelíteni. Az Északi/Szárazföldi kapunál (Porta Terraefermae) egykor felvonóhíd és két erős bástya állt. A kaput velencei oroszlán díszíti, és a tetején kellene, hogy legyen Trogir védőszentjének, Szent Jánosnak a szobra. De nem volt ott!

Innen percek alatt eljutottunk a Főtérre, mely a város életének központja volt. Román, reneszánsz, barokk stílusú műemlék épületeket láthatunk itt. A látnivalók nagy része ezen a téren található: a Szent Lőrinc katedrális (Katedrala sv. Lovre), a Loggia, a Szent Sebestyén templom, az Óratorony, a Városháza és a Cipicco palota is.



Északi/Szárazföldi kapunál (Porta Terraefermae)

Muzej grada Trogira - Helytörténeti múzeum



Vissza az oldal tetejére

Loggia


A loggia (Gradska Loža) XV. századi, eredetileg bíróságként működött. Még mindig megvan kő asztal, mely mögött a bírák ültek, mögötte pedig egy falmaradvány, rajta Nikola Firentinac bíró portréjával 1471-ből. A loggia déli falán látható reliefet Ivan Mestrovic készítette. Beriszló Pétert (horvátul Petar Berislavić, szlávul Tomislav) ábrázolja, aki 1475 körül Trauban született. Horvát bán, veszprémi püspök, az oszmán-törökök elleni harcok egyik jeles hadvezére volt.




Vissza az oldal tetejére

Óratorony


A kis Szent Sebestyén templom (sv. Sebastijan) reneszánsz stílusban épült. Trogir ősi óratornya a Szent Sebestyén része.




Vissza az oldal tetejére

Városháza


Az egykori Szent István templom helyén épült fel a Városháza (Općinska palača), más néven a Hercegi Palota. Innen irányították a várost a XV. században. Az épületet a XVII. században színházzá alakították. Tűzvész pusztította, és 1890-ben reneszánsz stílusban építették újjá.


Vissza az oldal tetejére

Cippico Palota


A Cippico (Čipiko) palota 1457-ben épült. A palota udvarán Mátyás király domborműve látható.




Kép forrása: utikalauz.hu

Vissza az oldal tetejére


Szent Lőrinc katedrális


Trogir legnagyobb épülete a katedrális, melynek tornya messziről látható. A mai Szent Lőrinc katedrális (Katedrala sv. Lovre) helyén eredetileg egy háromhajós román bazilika állt. Az eredeti szentélyt még Könyves Kálmán királyunk építtette. A román bazilikát a szaracénok 1123-ban lerombolták, és ennek alapjaira kezdték el építeni az új katedrálist 1213-ban, román stílusban. Állítólag a magyarországi Treguriánus püspök építtette olyan magyar kőművesek közreműködésével, akik a jáki templom építői is voltak.




Az Oroszlános kapu egy fedett előtérből nyílik. A kaput a XII. században Radovan dalmát szobrászmester készítette. A kaput a legszélén két oroszlán díszíti. Fölöttük balra Éva, jobbra pedig Ádám szobra látható.
A kapu oszlopai és boltívei két (egy külső és egy belső) részből állnak. A bibliai történetek mellett a négy évszakhoz köthető munkálatok láthatók. Krisztus, a szentek és apostolok mellett képzeletbeli állatok (sellő, kentaur, szirén, griff madár) is helyet kaptak rajta.


Szent Lőrinc




Éppen mise volt a katedrálisban, ezért először a Főtéren néztünk körül. Laurent nem szeret ilyenkor bemenni, engem viszont nem zavar, így az oldalsó ajtón be is mentem a hívekkel. Ez volt a szerencsém, mert mise után pedig keresztelőket tartottak, és nem engedtek be senkit. Akik viszont már bent voltak, azokat nem zavarták ki, így míg a keresztelőkre készültek, körbesétálhattam. A végén az oroszlános kapun át jöttem ki.










A katedrálisban (illetve a kincstárában) is van több magyar emlék, melyek IV. Bélához kapcsolódnak. Sokan úgy tudják, hogy ide menekült, és itt talált menedéket a tatárjárás idején IV. Béla és a családja. Egészen pontosan azonban nem ide, mert a királyi család Klissza várában élt, a király maga pedig a Királyszigetre menekült.
Az egyik emlék Omeri Vilmosnak (IV. Béla unokaöccse) a sírja, akit a főoltár alá temettek 1242 áprilisában. A sír az oltár előtt jelöletlen, és egykori felirata sem olvasható már. Mivel több ilyen sír is van itt, ezért gőzöm sincs, melyik lehet az övé.


A másik IV. Béla koronázó palástjának csuklyája, melyet a székesegyház kincstárában őriznek, több más egyházi emlék között. IV. Béla -a hagyomány szerint- hűségéért, kitartásáért ajándékozta a városnak koronázási palástját.

Kép forrása: minden-ami-magyar.hu

A katedrálisban őriznek egy ezüst kézmosót is, mely Kotromanić Erzsébet, I. (Nagy) Lajos felesége adománya.

Kép forrása: minden-ami-magyar.hu

A katedrális harangtornya csak a XVI. századra készült el. Míg a katedrális alsó részei román, addig a torony gótikus stílusban épült.


Vissza az oldal tetejére

Trogir óvárosa


Trogir óvárosa tele van kacskaringós kis sikátorokkal. Utcácskái szűkek, házai a középkor hangulatát idézik.





A Benedek-rendi Szent Miklós templom és kolostor (Samostan i crkva sv. Nikole) zárva volt.


A tengerparton áll a Keresztelő Szent János-templom (Crkva sv. Ivana Krstitelja), benne XIII. századból való középkori freskókkal és a Ciripko család sírjaival. Ez is zárva volt, nem tudtunk bemenni.



A Déli/Tengeri kapu (Porta Civitatis) a tengerparti sétányról közelíthető meg. A reneszánsz stílusú kapu és az egykori várfal a középkorban épültek.




Beriszló Péter szülőházát ugyanaz a Juraj Matejev Dalmatinac (Dalmáciai György) zárai születésű építész és szobrász építette, aki a Szent Jakab katedrálist (Katedrala sv. Jakova) Šibenikben. Ma a róla elnevezett általános iskola (osnovna škola Petar Berislavić) működik benne.


A Szent Dominika templom és kolostor (Samostan i crkva sv. Dominika) is zárva volt.




Szent Miklós templom (Kostela sv. Michala) tornya





Vissza az oldal tetejére

Kamerlengo erőd


A tengerparti sétány végén, a sziget délnyugati részén fekszik a Kamerlengo erőd (Tvrđava Kamerlengo), melynek legrégebbi eleme a magas, sokszögletű torony. Ez már a XI. században itt volt.
Ez a citadella az óváros védelmi rendszerének fő része volt. Mai formáját a XV. században nyerte el, amikor a Velencei Köztársaság Trogirt is elfoglalta, és az erődítményt tovább építették. Egy erős haditengerészeti bázis lett belőle, és itt szállásolták el a katonákat.
Az erődben található a Szent Márk kápolna is.
Az erőd falairól csodálatos kilátás nyílik a tenger partján húzódó hangulatos sétányra, a kikötőre és Trogir óvárosára, látnivalóira.
Napjainkban a Kamerlengo erőd színházi előadásoknak és más kulturális eseményeknek ad otthont.
Tériszonyosoknak igazi kihívás!!!















Vissza az oldal tetejére

Gloriett


A tengerparton tovább haladva a francia megszállás alatt épített, klasszicista stílusú, hatszögletű gloriett látható.


Vissza az oldal tetejére

Szent Márk torony


Az óváros védelmi rendszerének másik fő része volt a Szent Márk torony (Kula sv. Marka), mely szintén a XV. században épült.



Vissza az oldal tetejére

Mielőtt tovább indultunk volna Splitbe, hogy elfoglaljuk az airbnb-n foglalt szállásunkat, beültünk a Bella Gelato Bar-ba, és bevágtunk egy-egy jó adag fagyit. J

Espresso sa mlijekom, BELLA sladoledom, i šlagom
(Jeges kávé BELLA fagyival és tejszínhabbal)
Orašasto voće, šlag, preljev - Sladoled: lješnjak, slani kikiriki, pistać
(Fagyi olajos magvakkal, tejszínhabbal, öntettel (fagyik: földimogyoró, sós mogyoró, pisztácia))


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


LINKEK/FORRÁSOK



Le Routard útikönyvek sorozat Croatie című része, 2015/2016-os kiadás, ISBN 978-2-01-396014-4  


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!