2019. szeptember 11., szerda

Zadar




Zadar (magyar nevén Zára) az Adriai-tenger partján, egy földnyelven fekszik. Dalmácia fővárosa, jelentős kikötőváros.
Először az illírek alapítottak itt települést. Ahogy a többi horvát város, Zadar is tartozott a történelme folyamán a Római birodalomhoz, a Magyar Királysághoz, a Velencei köztársasághoz, Bizánchoz, az Osztrák-Magyar Monarchiához, Franciaországhoz, és Olaszországhoz is. Nem meglepő tehát, hogy Zadar is bővelkedik magyar emlékekben.





→ Kopneni kapu
→ Kapitány torony
→ Szent Simon templom
→ Népek tere
→ Szent Mária templom
→ Szent Anasztázia katedrális
→ Szent Donát templom
→ Fórum
→ Miasszonyunk templom
→ Kis Arzenál
→ Tengeri orgona
→ Assisi Szent Ferenc templom
→ Szent Kreseván templom
→ Nemzeti Múzeum
→ Tengeri kapu
→ Arzenál
→ Gasztronómia

→ The Sun Salutation       


Zadar eredetileg is egy kis szigetre épült. Már a középkor elején erős várfalak és bástyák vették körül. Amikor a Velencei Köztársaság elfoglalta Zadart, továbbépítették őket. Mire a XVI. században a törökök megtámadták Zadart, már igazi erődítménnyel találták szemben magukat. Bár könyörtelen csapást mértek a városra, az erős védelem miatt nem sikerült elfoglalniuk. Zadar volt a Velencei Köztársaság legerősebb vízi erődje. Védműve egy azon 15 védmű közül, melyek a „XV-XVII. századi velencei védművek” címmel 2017 óta a UNESCO világörökség listán szerepelnek. Ezek egy több mint ezer kilométeres vonalon fekszenek Lombardiától az Adriai-tenger keleti partjáig, és közülük az egyik a zadari.



Kopneni kapu



A Kopneni kapu (Kopnena vrata) vagy más néven a Szárazföldi kapu illetve Városkapu római alapokra épült. Az eredeti római Városkapu súlyosan megsérült, ezért az 1500-as években egy olasz építész tervei alapján újjáépítették. A diadalív formájú kapun Szent Kreseván (Szent Krševan) -Zadar védőszentje- látható, felette pedig a velencei uralomra utaló szárnyas oroszlán. Ez az egyik állapotban megmaradt műemlék Dalmáciában.



Vissza az oldal tetejére


Kapitány torony



A várfalnál, a Petra Zoranića térnél található egy XVI. századi, nagy, ötszögletű torony. Ez a Kapitány torony, mely nevét arról kapta, hogy Zadar kapitánya innen irányította a város működését. Eredetileg tíz ilyen magas ötszögletű torony volt Zadarban, melyet a velenceiek a török elleni védekezésképpen építettek. Mára azonban a tízből csak ez az egy maradt meg épségben. 



Vissza az oldal tetejére


Szent Simon templom



A Szent Simon (Sv. Šime) templomot zárva találtuk. Az V. században épült kora keresztény háromhajós bazilikát a XIV. században gótikus, a XVI. században pedig barokk stílusban építették át, ekkor kapta mai formáját. A főoltáron Szent Simon képe látható. Ebben a templomban található Szent Simon 250 kilós ezüst szarkofágja, amelyet Nagy Lajos király felesége, Erzsébet királyné megrendelésére készített Francesco da Sesto milánói mester. Az 1377-től 1380-ig tartó munkában több ötvösművész is részt vett. A koporsón látható tizenhárom dombormű a szent életének egyes jeleneteit, valamint a zárai békekötést; Nagy Lajos király családját, a zárai bevonulását és a magyar flottát ábrázolja. Mivel a templom zárva volt, nem láthattuk sajnos.




Vissza az oldal tetejére


Népek tere



A Narodni trg a város főtere. A nyugati oldalán áll a XI. századi Szent Lovre templom, a városi őrség épülete 1562-ből és az óratorony a XVIII. századból. A tér északi oldalán található a városi tanács épülete 1934-ből. 










Vissza az oldal tetejére


Szent Mária templom



A Szent Mária (Sv. Marije) templomot és az Egyházi Művészeti Múzeumot (Sakralna umjetnost) is zárva találtuk. Pedig itt található Zára legfontosabb magyar vonatkozású emléke, mely a Könyves Kálmán által építtetett harangtorona. A torony belső részében királyunk latin nevét őrzi az r. Colomannus felirat, melyről szintén lemaradtunk, mivel ez is zárva volt ugye.



Vissza az oldal tetejére


Szent Anasztázia katedrális



A Szent Anasztázia (Sv. Stošije) katedrális Dalmácia középkori építményeinek egyik legérdekesebbike. A köznyelv csak „Zadar katedrálisa”-nak nevezi. Építését Szent Donát püspök kezdte el, de csak a XII. századra készült el. Az épületet romantikus alakok díszítik, homlokzatán gótikus stílusban faragott rózsák találhatók.














A harangtornya ma Zadar egyik jelképe. A középkorban kezdték el építeni, de csak 1892-ben fejezték be. A tervezője egy angol mérnök volt. Fel lehet mászni a harangtoronyba, ahonnan szép a kilátás Zadar óvárosára. Tériszonyosoknak igazi kihívás! 












Vissza az oldal tetejére


Szent Donát templom



A Szent Donát (Sv. Donata) templom a város legismertebb szimbóluma. A bizánci uralom idején a IX. században, Szent Donát püspök kezdte el építtetni román stílusban. Az első írásos emlék a templomról a bizánci Bíborbanszületett Konstantin császár uralkodása (X. század) alatt keletkezett. Ekkor még Szentháromság templom néven említették. A XV. században nevezték át, építtetője Szent Donát után. A templom nagyon szokatlan kinézetű, hiszen kör alakú, kétszintes, és nincs harangtornya.
Szent Donáthoz kapcsolódik a Képes Krónika legendája, mely szerint Könyves Kálmán királyunk 1105-ben fel akarta gyújtatni a várost, mert az nem akart neki hódolni. Álmában azonban megjelent neki Szent Donát püspök, babérbottal megvesszőzte Kálmánt, és arra kérte: legyen könyörületes. Kálmán pedig engedett.













Vissza az oldal tetejére


Fórum



A Fórum (Zeleni trg) Szent Donát templom és a püspöki palota előtti tér, melyet az i. e. I. században, Augustus római császár rendeletére építettek. A római korban ez volt a város központja, az emberek találkozóhelye. Kézműves üzletek, étkezdék, egy kisebb piac és egy római szentély is volt itt, ahol áldozatokat mutattak be. Ma az eredeti komplexumnak már csak a romjait találjuk itt, és csak két oszlop maradt meg épségben. Az egyik ezek közül a szégyen oszlopa volt. Megszégyenítésképpen ehhez az oszlophoz láncolták azt, aki valamilyen bűnt követett el.





Vissza az oldal tetejére


Miasszonyunk templom



Ezt a templomot csak úgy útba ejtettük. Ez a többivel ellentétben nyitva volt, így be is mentünk. Viszont semmi infóm nincs róla, csak a neve: Crkva Gospe od zdravlja, vagy franciául Notre Dame de la Santé.







Vissza az oldal tetejére


Kis Arzenál



Ez régen egy fegyverraktár volt, ahogy a neve is jelzi, a kisebbik.




Vissza az oldal tetejére


Tengeri orgona



A tengeri orgonát (Morske orgulje) Nikola Bašić horvát építész készítette. A hangszer 35 orgonasípja a város márvány mólóján folyamatosan zenél, ahogy az Adriai-tenger hullámai érik a partszakaszt. A 70 méter hosszú orgona sípjait a tengerbe vezető lépcsőkbe építették. Minden lépcsőfok öt sípot tartalmaz, melyek különböző hangmagasságokban szólalnak meg a hullámok hatására. Kétszer is elsétáltunk ide, egyszer naplementekor, mert Hitchcock szerint a zadari a világ legszebb naplementéje, majd később, vacsora után is, mert akkor működik a Nap köszöntése installáció. 






Vissza az oldal tetejére


Assisi Szent Ferenc templom



Az Assisi Szent Ferenc templom és kolostor (Sv. Frane) a város nyugati végén található. Ez Dalmácia legrégibb gótikus temploma, 1280-ban (vagy 1283-ban) szentelték fel. Ebben a templomban látható az dombormű, amely 1358-as békeszerződés aláírását ábrázolja, amikor Velence küldöttei Nagy Lajos király jelenlétében lemondtak Dalmáciáról, és Raguzát, a mai Dubrovnikot a magyar királysághoz csatolták. Bár a templom nyitva volt, ezt sem nézhettük meg, mert épp miséztek.





Vissza az oldal tetejére


Szent Kreseván templom



Szent Kreseván (Sv. Krševan) háromhajós templomot a Benedek rendiek építették román stílusban. 1175-ben szentelték fel Szent Kreseván, a zárai vértanú emlékére, aki Zadar védőszentje lett. A homlokzata egyszerű. A templom előtti téren látható Könyves Kálmán szobra. A templom belseje román-bizánci stílusú freskókat rejt. Oltára 1701-ben épült, amelyet 1717-ben 4 nagy szoborral toldottak meg. Ebben a templomban koronázták egy alkalmi koronával magyar királlyá 1403-ban Zsigmond ellenlábasát, II. Károly fiát, Lászlót. Az ellenkirály Zárát később százezer dukátért eladta Velencének, és a város a polgárok akarata ellenére sem került vissza többé Magyarországhoz.
A templomban temették el I. Lajos magyar király özvegyét, az 1387-ben Újvárban (Novigrad) meggyilkolt (Kotromanić) Erzsébet magyar királynét.
Harangtornyát a XV. században kezdték el építeni, de sosem fejezték be.






Vissza az oldal tetejére


Nemzeti Múzeum



A Nemzeti Múzeum (Narodni Muzej) zárva volt már, mire odaértünk.



Vissza az oldal tetejére


Tengeri kapu



A reneszánsz stílusú Tengeri kaput, más néven Kikötői kaput (Morska vrata) 1573-ban építették a lepantói ütközetből visszatérő győztes tengerészek tiszteletére. A kaput a város védőszentje, Szent Kreseván (Sv. Krševan) szobra díszíti. Alatta a római diadalív maradványai látszanak.






Vissza az oldal tetejére


Arzenál



Az Arzenál (a nagy fegyverraktár) egy hatalmas, nyers kőből épült, sátortetős épület, mely a XVIII. században épült. Eredetileg a velencei hajóflotta hadiraktára volt. 




Vissza az oldal tetejére


Gasztronómia


A helyi kínálat mediterrán jellegű, egyaránt jellemző rá a dalmátos, húsos, valamint a tenger közelsége miatt a tengeri ételek is. Domináns alapanyagai a hal, az olívaolaj, a fokhagyma és a sokféle fűszernövény, friss és szárított formában. A mi választásunk a Konoba Dalmacija nevű helyre esett. Az étlapon olaszos ételeket (rizottó, spagetti), tengeri salátákat, sült húskülönlegességeket de főleg halas főételeket is találtunk. Mind a ketten kihasználtuk az utolsó lehetőséget, hogy friss tenger gyümölcseiből készült finomságot együnk, hisz ezek a különleges étkek itt a legfinomabbak!



Vissza az oldal tetejére


The Sun Salutation



Vacsora után még visszamentünk a mólóra, hogy megnézzük a Nap köszöntése (The Sun Salutation) installációt is. Ez a tengeri orgona mellett látható, és szintén Nikola Bašić horvát építész tervezte. A 22 méter átmérőjű napelemes lemezekből álló kör nappal magába szívja a napsugarak energiáját, ezt elektromos árammá alakítja, sötétedés után pedig a beépített LED fények színes kavalkádját sugározza ki magából.





VIDEO!!!

A tengerparti sétány másik végénél találjuk Spiridon Brusina malakológus, tengerbiológus szobrát. A várfal és a kikötő között visszaértünk a Kopneni, azaz a Szárazföldi kapuhoz, ahol az autót hagytuk.







Visszamentünk a Bibinjében foglalt airbnb-s szállásunkra. Reggel a házinéni finom és gazdag reggelivel búcsúzott tőlünk. Utána indultunk a reptérre.

Vissza az oldal tetejére





Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




LINKEK / FORRÁSOK

Horvátország MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Horv%C3%A1torsz%C3%A1g
Horvátország világörökségi helyszínei MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Horv%C3%A1torsz%C3%A1g_vil%C3%A1g%C3%B6r%C3%B6ks%C3%A9gi_helysz%C3%ADneiZára (Zadra) MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A1ra



Le Routard útikönyvek sorozat Croatie című része, 2015/2016-os kiadás, ISBN 978-2-01-396014-4  


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!