2022. február 22., kedd

Kazári riolittufák


A messze földön híres, „magyar Kappadókiának” nevezett riolittufa-formáció Kazár felett található.



Kazár

A település Nógrád megyében, az Északi-középhegységben, a Kazár patak partján helyezkedik el. Salgótarjántól kb. 7 km-re, Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet szélén fekszik. A község első írásos említése Cazar néven a XIII. század elejéről származik. Fő látványossága a település felett található híres riolittufa-formáció.

 

Novohrad-Nógrád UNESCO Global Geopark

A Novohrad-Nógrád UNESCO Global Geopark a világ első határon átnyúló UNESCO geoparkja. A geopark összesen 1 619 négyzetkilométeren terül el, 64 magyarországi és 28 felvidéki települést fog össze. A geopark felöleli a Cserhát, a Medves, a Karancs és a Cseres hegység hegyvonulatait, valamint magába foglalja a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetet is.

 

Kazári riolittufák

Kazár szélén, a Béla út végén lévő fordulónál lehet leparkolni az autót. Innen elméletileg táblák mutatják az utat fel a riolittufához, és a piros kereszt turistajelzést követve lehet eljutni a területre. Gyakorlatilag azonban a táblát olvashatatlanra szívta a nap, a turistajelzést pedig sehol nem látni. Néhány új fa útjelzőt láttunk ugyan, de nem volt rajta semmi információ, hogy mennyi idő, hány (kilo)méter van még a célig. Egy másik, régi útjelzőt pedig még visszafelé is alig vettünk észre, úgy benőtte a magas gaz.

Esős időben meg se kíséreljük a túrát, mert a talaj agyagos, csúszós. Mi pár nappal az esőzések után mentünk fel, így is dagonyáztunk a sárban és kerülgettük az óriási tócsákat.

A megpróbáltatások azért megérték, mert a látvány lenyűgöző. A riolittufa a miocén vulkánosság során, feltehetően mintegy 20 millió évvel ezelőtt, a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett. Ez egy kevésbé ellenálló vulkáni törmelékes kőzet, a külső erők (különösen a csapadékvíz) könnyen pusztítja. A kőzetbe a lefolyó csapadék hatására eróziós szurdokvölgyek, gerincek, kis csatornák, alámosott falak, tornyok és kúpok alakultak ki. Olyan, mintha egy havas, magas hegységet néznénk egy repülőből. Vagy mint hatalmas, fehér tarajokkal hullámzó tenger. Ha pedig közelebbről nézzük, a felszíne karfiolra emlékeztet.

























 

Közönséges nünüke
Meloe proscarabaeus

Útközben láttunk egy szép közönséges nünükét. Ez a bogár az „Év rovara 2020 címet kapta Ausztriában, Németországban és Svájcban.

Kicsi fején két csáp található. A tora is kicsi, a potroha viszont a teste többi részének a kétszerese. Egész teste sötétkék és csillogó színű.

Gyógyító tulajdonságairól és halálos mérgező váladékairól ismert, veszélyeztetett faj.

A közönséges nünüke váladéka (cantharidin) méreg, melyet az ősi Egyiptomban szülés során összehúzódások előidézésére, az ókori görögök és a modernkori bérgyilkosok pedig kivégzésre használtak. A közönséges nünüke megfogva sárgás folyadékot bocsát ki, amely fájdalmas hólyagokat okoz a bőrön.



A környéken érdemes még megnézni Salgó várát a Boszorkánykővel és a Somoskői várat a bazaltorgonával. Ez a három hely egy napba simán belefér. A Mátra vagy Hollókő sincs messze.

 

Cím: 3127 Kazár, Magyarország
Megközelítés: Kazár szélén, a Béla út végén lévő fordulótól gyalog kell megközelíteni. Oda-vissza kb. 6 km.

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK

Kazár MAGYARul: Kazár (település) – Wikipédia (wikipedia.org)
Novohrad-Nógrád UNESCO Global Geopark MAGYARul: Novohrad-Nógrád geopark - Novohrad-Nógrád Geopark (nogradgeopark.eu)
Közönséges nünüke MAGYARul: Közönséges nünüke – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett információs tábla.

LeRoutard Budapest, Hongrie 2015/2016 útikönyv ISBN 978-2-01-002779-6


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!