2022. augusztus 16., kedd

Schloss Moritzburg

Moritzburg kastély



Moritzburg

A kisváros Németországban, Szászország délkeleti részén terül el, Drezdától kb. 15 km-re, Meißentől kb. 20 km-re fekszik, a cseh határhoz közel. Leghíresebb látnivalója a Moritzburg kastély.

 

Meißenből érkeztünk ide kora délután. Már rendesen korgott a gyomrunk, így egy gyors ebéddel indítottunk az Adams Gasthof nevű étteremben.

 

Schloss Moritzburg
Moritzburg kastély

A Wettin-házból származó Moritz szász herceg egykori vadászkastélya a XVI. században épült egy mesterséges szigeten, egy tó közepén. A barokk vadászkastély gyönyörű példája a középkori várépítészetnek. Építtetője, Moritz szász herceg után kapta a nevét.

A környező erdőségek és tavak a szász uralkodók és választófejedelmek kedvelt vadászterületei voltak. Belsejében -így nem meglepő módon- a rengeteg szép régi bútor és Meißeni porcelán mellett a világ egyik legnagyobb vadásztrófea gyűjteményét láthatjuk. Híres látnivaló még Erős Ágost tollszobája; különleges ágya több százezer madártollból készült. A festett aranybőr tapéták is nagyon egyediek. Egy ablakon keresztül megnézhetjük az 1672-ből származó kápolnát.










Erős Ágost tollszobája

Erős Ágost tollszobája




































 

Aschenbrödels Schuh
Hamupipőke cipője

A kastély volt az egyik helyszíne a „Három mogyoró Hamupipőkének” (Tři oříšky pro Popelku) című csehszlovák-német filmnek, melyet 1973-ban itt is forgattak. A film Közép-Európában népszerű karácsonyi mesefilm lett.

A Moritzburg kastély keleti oldalán a Hamupipőke a hercegi bálból való szökése közben elvesztette a cipőjét. Ezt az arany (igazából bronz) cipellőt ma is ott találjuk.

A Hamupipőkét alakító színésznő (Libuše Šafránková († 68)) 2021 júniusában bekövetkezett halála után virágokat helyeztek a cipőre.



 

Schlosspark
Kastélypark

A kastély parkja is híres. 1996-ban a címlapokra is került, mivel amatőr régészek több ládányi drágakövet és aranyműves munkát találtak, amelyeket Ernst Heinrich szász herceg és fiai a második világháború végén ott temettek el. A herceg 1933 és 1945 között élt a kastélyban, ő volt az utolsó Wettin-házi lakója. A kisajátítástól való félelme nem volt alaptalan, mert 1945-ben a háború utáni szovjet közigazgatás megfosztotta őket a birtokuktól.

 

Fasanenschlösschen
Fácán kastély

A Moritzburg kastély környéke III. Frigyes Ágost Szászország választófejedelme idején fejlődött tovább. Ekkor építették a kis Fácán kastélyt, 1770-1776 között. Ebben az időben került ide Vénusz kútja, a Nagy-tó melletti móló és világítótorony. Mi autóval mentünk oda, de ha több időnk lett volna, le is sétáltuk volna a távot.











 

Cím: Schloßallee, 01468 Moritzburg, Németország

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Moritzburg MAGYARul: Moritzburg (Szászország) – Wikipédia (wikipedia.org)
Moritzburg kastély MAGYARul: Moritzburg kastély – Wikipédia (wikipedia.org)
Moritzburg kastély NÉMETül: Schloss Moritzburg (Sachsen) – Wikipedia

Három mogyoró Hamupipőkének (teljes) mesefilm MAGYARul: Három mogyoró Hamupipőkének 1974, film, mesefilm - Videa


LeRoutard Allemagne kötete, 2016, ISBN 9 782019 124427
Panoráma NDK kötetet, 1980, ISBN-963-243-215-0
A helyszínen kapott, illetve kihelyezett információs anyagok

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!