2023. november 8., szerda

Martinstag

November 11. és Szent Márton legendája


Szent Márton napi ünnepség a Kölni Dóm előtt
A képet készítette: Urban Travel Adventurer - Stefan Fohlen



Martinstag
Szent Márton napja

A Martinstag (Szent Márton napja) nagy ünnep Németországban, régi hagyományokkal. A november 11-i katolikus Martinstag-ünnepségen a gyerekek jelmezbe öltöznek, és lámpás felvonulást tartanak, miközben énekelnek: „Ich geh' mit meiner Laterne ...”. Az ünnep Ausztriában és Bajorországban Martini (a latin Festum Sancti Martini szóból eredeztetve) néven is ismert. A kölni dómban és a plébániákon elmesélik, sőt el is játsszák Márton történetét. De tours-i Márton ünnepét Európa számos részén megünneplik, még egyes protestáns régiókban is.

 

Martin und der Bettler
Márton és a koldus

Márton Savariában (ma Szombathely) született, római tiszt volt, a galliai római lovasságban szolgált. A legenda szerint Márton egy hóviharban kettévágta piros köpenyét, hogy megossza azt egy koldussal. Abban az időben a köpeny Márton tiszti méltóságának jele volt. Ezért csinált egy kicsit bolondot magából azzal, hogy kettévágta. Mások biztosan kinevették volna, de Mártonnak fontos volt, hogy valóban adjon valamit a koldusnak. Azért vágta ketté kardjával a ruhadarabot, mert annak egyik felével az állam rendelkezett, csak a másik fele volt az övé, ezért csak ezt adhatta oda. Álmában Jézus jelent meg Mártonnak a köpenydarabban, és ezt mondta: „Amit a legkisebbekkel tesztek, testvéreimmel és nővéreimmel, velem tettétek meg.”

Szent Márton megosztja köpenyét egy koldussal
(Chiesa di San Martino a Mensola - Firenze, Olaszország)

 

Martinsgans
Márton-napi libasült

Márton valamikor 361 előtt félretette a kardot, tisztből szerzetes lett, sőt később a nép püspökké választotta, Tours püspökévé. Mivel Márton méltatlannak érezte magát a feladatra, egy libákkal teli istállóban rejtőzött el. A libák gágogása azonban elárulta, hogy hol van, és a tours-iak 371-ben püspökükké szentelték. A Márton-lúd erre az „árulásra” emlékeztet, ezért eszünk Szent Márton napon és környékén libát.



 

Sankt-Martins-Umzug
Szent Márton körmenet

Ausztria, Németország, Svájc és Hollandia egyes részein a Márton-napi ünnepség a gyermekek ügye. A kisgyerekek az iskolában készített papírlámpásokkal, gyertyákkal a kezükben este körmeneten vesznek részt, amelyet néha egy fehér lovon ülő, vörös köpenyes lovas vezet, Szent Mártont szimbolizálva. A körmenet a tours-iak örömére emlékeztet, akik talán énekeltek és örvendeztek is, amikor Mártont a rejtekhelyéről a városukba vezették.

Egy mondóka:

St. Martin war ein guter Mann
Und ritt auf seinem Pferd heran.
Da stand er nun am großen Tor
Und sah den Bettler, der so fror.
Mit dem Schwert teilte er seinen Mantel entzwei
Und gab dem Bettler einen Teil.
Ihm zu Ehren tragen wir das Laternenlicht,
So vergessen wir den heiligen Martin nicht!

Szent Márton jó ember volt
És lovagolt a lován.
Mikor megállt a nagy kapuban,
Meglátott egy koldust, aki nagyon fázott.
Kardjával kettévágta köpenyét
És a koldusnak adta az egyik felét.
Tiszteletére hordozzuk a lámpás fényét,
Így nem feledjük el Szent Márton emlékét!


Szent Márton napi ünnepség a Kölni Dóm előtt
A képet készítette: Urban Travel Adventurer - Stefan Fohlen

 

Martinsfeuer
Szent Márton-tűz

Egyes helyeken a lampionos felvonulás Martinsfeuerrel zárul.

 

Weckmänner

A Szent Márton-nap különlegességei a Weckmänner sütik, melyek Szent Mártont szimbolizálják. A fehér agyagpipával ellátott Weckmänner süteményfigurákat a körmenet után osztják ki. Az ember alakú sütik jellegzetessége a fehér agyagpipa. Néha mazsolából vannak a szemei és a „gombok”.



 

Martinssingen
Márton-napi éneklés

Egyes régiókban a gyerekek házról házra járnak, és énekelve cukorkáért, gyümölcsért vagy más finomságért énekelnek. Ezt „Martinssingen”-nek vagy „Martinisingen”-nek nevezik.

Kép forrása: Superbass - Wikipedia

A Martinstag helyett ezt a szokást észak-Németországban „Laternenfest”-nek (lámpásünnepnek) nevezik.

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk (íz)utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Szent Márton MAGYARul: Tours-i Szent Márton – Wikipédia (wikipedia.org)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!