2017. március 15., szerda

Lehet, hogy Amerika Szent Imréről kapta a nevét?! - Nyomozás Firenzében


 

 

Amerika – Amerigo – Szent Imre


Chiesa di San Martino A Mensola - Firenze, Olaszország


 

 

Chiesa di San Martino a Mensola

Cím: Via di San Martino a Mensola 4, 50135 Firenze, Olaszország
GPS: 43° 46′ 59.03″ N, 11° 18′ 27.42″ E
Telefonszám/Fax: +39 055 602115
Honlap: www.sanmartinoamensola.it
e-mail: posta@sanmartinoamensola.it

 

Bejelentkezés:

Név: Sig. Alessandro Ottanelli
e-mail: alessandro.ottanelli@gmail.com
Mobil: +39 333 2916373

 

Egy éve is van már annak, hogy kaptam egy körlevelet az internetes postaládámba. Ez arról szólt és azt bizonygatta, hogy Amerika (közvetve) a mi Szent Imrénkről kapta a nevét.

Az vesse rám az első követ, aki ilyen híreket nem fogad egy kicsit szkeptikusan. Megmondom őszintén, hogy nem nagyon akartam elhinni, és fenntartásokkal olvastam végig az e-mailt. Viszont az tény, hogy felkeltette a kíváncsiságom. Elkezdtem kutakodni és utána olvasni, de legfőképpen elmenni, és megnézni az e-mailben hivatkozott templom főoltárát. Mert az e-mailben az (is) szerepelt, hogy a firenzei Chiesa di San Martino a Mensola (Szent Márton templom) főoltárának képén Szűz Mária mellett ott van a mi Szent Imrénk.

Szóval ezt nekem látnom kellett!!!

 

1007

Egy XV. század derekáig visszavezethető hagyomány szerint Szent Imre herceg (I. István király és Gizella királyné fia) 1007-ben a székesfehérvári palotában született. Árpád-házi Szent Imre életéről sajnos nem sokat tudunk. Középkori legendák szerint eljegyzés helyett a veszprémi Szent György-kápolnában életre szóló tisztasági fogadalmat tett, s életét Krisztusnak ajánlotta fel. E fogadalmát szimbolizálja a fehér liliom, melyet a művészetben évszázadok óta jelképeként használnak. A Hildesheimi Évkönyv tanúsága szerint huszonnégy évesen, 1031. szeptember 2-án halt meg egy vadkanvadászat közben szerzett sebei miatt. A baleset helyszíne valószínűleg a bihari erdőség vagy a Bakony volt, testét Székesfehérvárott temették el. Sírja hamarosan zarándokhellyé vált.

 

1083

Imrét 1083-ban I. Istvánnal és Gellért püspökkel együtt szentté avatták, ezt követően kultusza egész Európában elterjedt.

 

1391

A képzőművészetben Szent Imre ábrázolására a XIII. századtól maradtak fent példák. A firenzei San Martino a Mensola (Szent Márton) templom főoltárán látható Szent Imre a Madonna col Bambino e santi (Madonna a gyermekkel és szentekkel) című festményen, melyet 1391-ben festett Maestro di San Martino a Mensola. A kép alatt pedig ott a felirat: SCO Amerigo D’Ungheria (azaz: magyarországi Szent Imre).

Ugyanennek az oltárnak a jobb alsó részében egy kisebb képen is láthatjuk Szent Imrét. Szent Imre a feleségével éjszaka két gyertya között térdelve imádkozik az ágy mellett, és a koronás idős király, Szent István a fal résén ámulva figyeli fiát...

Így Szent Imre megelégedett kevés alvással. Minden éjjel, amikor a többiek már lefeküdtek, ő – mint királyi sarjhoz illik – maga előtt két gyertyával világított, Istennek zsoltárokat énekelve virrasztott, és mindegyik zsoltár végén szíve töredelmével kért bocsánatot. Ezt atyja óvatosan, sőt titokban a fal repedésén keresztül gyakran megfigyelte, de családjából senkinek se akarta tudomására hozni.” (Szent Imre herceg legendája)

 
 

1454

Nastagio Vespucci harmadik gyermekeként látta meg a napvilágot Amerigo Vespucci 1454. március 9-én Firenzében. Az Amerigo név a latin Emericus (a magyar Imre) olasz változata. Nastagio Vespucci a középkori Itáliában elterjedt Szent Imre kultusz hatására kapta az Amerigo nevet.

Egyes feltételezések szerint már az is elég bizonyíték, hogy a firenzei templomban ott van Szent Imre képe. Azonban a kutatómunka során az is kiderült, hogy Nastagio Vespucci több évig Pesten dolgozott.

Nincs semmi meglepő abban, hogy egy magyar szentről nevezte el Vespucci a fiát, ugyanis 1492-ben Amerika még NEM Nagyhatalom, míg a Magyar Királyság Világhatalom! … Amerigo büszke a védőszentjére ... Firenze kis városa előtt a XV. században felmérhetetlen nagyság Magyarország! Olaszország 1860-ig NINCSEN!!!” (dr. Prokopp Mária művészettörténész professzor)

Amerigo Vespucci életéről -felfedezésén kívül- kevés adat áll rendelkezésre. Ugyanabba a kereskedőházba lépett be, amelyikben kortársa, Kolumbusz Kristóf is hajózott. Portugál lobogó alatt az Újvilág felé indult. Vespucci saját állítása szerint 1504-ig összesen négy ízben járt Amerikában.

1501-02 köré tehető az az időpont, mikor Vespucci önálló földrésznek nevezi ki új felfedezését, noha akkorra még csak Dél-Amerika északi és keleti partvidékét járta be.



1507

A lotaringiai St. Diében működő Martin Waldseemüller német kozmográfus 1507-ben kiadott világtérképén nevezi először Amerikának az új déli földrészt, melyet addig Újvilágként emlegettek.

Amerikát Amerigo Vespucci nevéről, a magyar védőszentjéről nevezték el!” (dr. Prokopp Mária művészettörténész professzor)

 
 
1931

Szent Imre örökös szüzességet fogadott. A tény, hogy ez a fiatalember hűségesen megtartotta esküjét négy éves házassága alatt is, és így első lelki virága volt egy újonnan kereszténnyé lett népnek, Szent Imre emlékét olyan különleges fénybe emelte, amilyet nehéz lenne találni az emberiség történetében. Népszerűsége nőtt, Európa fiatalságának a védőszentje lett Sanctus Emericus vagy Americus név alatt. Mikor Amerigo Vespucci született, ügyvéd apja, egy firenzei nemes, állítólag szándékosan választotta Szent Imrét harmadik fia égi patrónusának olasz változatban, ezért Amerigonak nevezte. Így, Magyarországot tekinthetjük nagy Amerika névadójának.

(Részlet az Our SundayVisitor egyik 1931-es számából, írta John Noll érsek, a Fort Wayne-i egyházmegye püspöke)



1961

MAGYARORSZÁG … Szent István, a magyar Haza Atyja, 1038. Augustus 15-én halt meg. Szerencsétlenségre, egyetlen fia, Szent Imre -Amerigo Vespucci és innen, távolról, Amerika védőszentje, egy vadászbalesetben halt meg.

(A SUMMARY OF CATHOLIC HISTORY" by Newman C. Eberhardt, C.M.Volume I " Ancient & Medieval History". Published by B. Herder Book CO., 1961 First American Edition)

 

1961-62

Ezekben az években készül egy hatalmas méretű falfestmény az Our Lady of Hungary (Magyarok Nagyasszonya) templomban (Cím: 829 W Calvert St, South Bend, IN 46613, Egyesült Államok). A festményen Szent Imre látható, magyar címerrel a lábánál, és alatta a felirat: Sanctus Emericus Americas Patron (Szent Imre, Amerika védőszentje). Ezen a képen a jobb oldalon látható, el kell navigálni a jobb szélre, rá is lehet nagyítani. A képet Prokop Péter (1919-2003) katolikus pap, festőművész, író készítette.

 

1962

Honnan kapta Amerika a nevét? … Okos tudósok azt válaszolják, hogy a 16. századbeli felfedezőről, Amerigo Vespucciról. Ez persze igaz. De az igazán érdekes rész az, hogy annak idején sok olasz szülő nevezte fiúgyermekét a 11. századbeli magyarról, Szent Imréről. Imre olasz formája Amerigo. Így egy nyelvi ugrással, Amerikát Szent Imréről nevezték el.” (Acron Beacon Journal, Nov. 3, 1962, p. 9 Dr. Howard V. Harper írása)

 

1965

A magyarok közül Farkas Zoltán írt először angol nyelven „NAMES” c. cikkében arról, hogy az Amerigo név az Americusnak, s így Szent Imre nevének felel meg. (Journal of the American Name Society, 1965. XIII. köt. 11-18.0.)

 

1967

Az angol Clark Kinnard egyszerűen megállapítja, hogy Vespucci a keresztségben Szent Imre (St. Emericus of Hungary) herceg után kapta az Amerigo nevet és így az „America” név minden bizonnyal magyar eredetű. (World Journal Tribune 1967. márc. 29-i száma)

 

1980
 

(A kép szövege magyarul: Ripley’s Hiszed vagy sem! A magyar herceg Amerika névadója Az Újvilág neve, melyet Martin Waldseemüller térképésztől kapott 1507-ben, Amerigo Vespucci firenzei tengerésztől származik, akit Amerigonak Szent Imréről, az első keresztény magyar király fiáról neveztek el. Beküldte Claude Klarkowsky atya, Chicago, Ill.)

(Amerikai napilap, Ripley’s Believe it or not! rovata)

 

1980

Dr. Balogh Sándor rátalál egy amerikai napilap Ripley’s Believe it or not! rovatában szereplő rajzocskára, és saját bevallása szerint „Én is nagy meglepetéssel olvastam, hogy Amerika eredeti névadója Imre volt. … Eleinte én is azok közé tartoztam, akik inkább nem hitték, vagy legalább is kételkedtek.” De ez elindította őt a nyomozásban, és tulajdonképpen neki köszönhetjük azt, amit ma tudunk. Munkájának folyamatáról és eredményéről bővebben itt olvashatunk.

 

2000

Az Új Ember katolikus hetilap 2000. november 5-i (LVI. évf. 45. (2728.)) számában megjelent egy cikk ebben a témában. Megdöbbenésemre azonban ennyi, fentebb megadott információ és bizonyíték (és pedig biztos lenne több is, ha tovább kutakodnánk) ellenére is a cikkben enyhén fogalmazva nem támogatják a felvetést/kijelentést, mely szerint Amerika a nevét (közvetve) Szent Imréről kapta. A cikk linkjét szerettem volna ide tenni, de az archívumban érdekes módon pont ez nincs meg. Az is érdekes, hogy Amerikában az ügyet többen támogatják, mint idehaza. Ahelyett, hogy büszkék lennénk rá, (és további bizonyítékokat keresnénk, ha kell) inkább elhallgatjuk. Hát ezért nem tudja a világ, de sajnos még a magyarok többsége sem, hogy Amerika a nevét (közvetve) Szent Imréről kapta. 

 

2014

Don Paolo (atya a San Martino a Mensola templomban) 2014 januárjának egyik péntek délutánján telefonhívást kapott Dr. Csorba Lászlótól, a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatójától, melyben kérte, hogy a következő vasárnap fogadjanak a templomban egy delegációt: a kulturális minisztert, az olasz nagykövetet, őt magát, és néhány különleges vendéget. A delegáció elsődleges célja a főoltár 1391-ben Maestro di San Martino a Mensola által festett képének megtekintése volt, mely Szent Imrét ábrázolja.

 

Chiesa di San Martino a Mensola

Mint azt a bevezetőben már írtam, elmentünk megnézni a templom főoltárán látható képet. Igazából kétszer is. Sajnos az első alkalommal nem jártunk sikerrel, ugyanis a templom zárva volt. Hiába csöngettünk, és hívtuk az információs táblán szereplő számot, és hiába jött egy segítőkész bácsi is, aki ismeri és fel is hívta nekünk azt a férfit, aki a templomot ki szokta nyitni, nem volt szerencsénk, senki nem válaszolt. Így első alkalommal hiába várakoztunk ott.

Ezért a következő alkalmat már előre leegyeztettünk, e-mailben bejelentkeztünk, megbeszéltünk mindent.

 

Ehhez a kis templomhoz 3(!) magyar szentnek is köze van: Szent Márton, Szent Imre, és Szent István.

Már az ókorban állt itt egy Szent Mártonnak (igen, a szombathelyi születésű, magyar Szent Márton!) szentelt kápolna, amit 816-ban Skóciai Szent András újjáépített. A XI. században a firenzei Badia szerzetesek vették gondjaikba, akik 1451 és 1472 között felújították Brunelleschi stílusban valószínűleg Giusto d’Antonio tervei alapján.

 
A bejárata felett a homlokzat előtt egy három boltíves árkádsor van, melynek három oszlopa kerek, első oszlopa pedig egy szögletes toszkán oszlop.

Chiesa di San Martino a Mensola

Chiesa di San Martino a Mensola - bejárat
 
A templombelső háromhajós, két sorban kerek oszlopokon álló boltívek osztják a teret 3 hajóra. Mennyezetét fa gerendák borítják.


A főhajó apszisa négyszögletes alaprajzú. Itt található az asztalba beépítve egy szarkofág, benne Skóciai Szent András relikviáival.

Az apszisa négyszögletes alaprajzú.  

Az asztalba beépítve a szarkofág, Skóciai Szent András relikviáival.

A hátsó falon látható a Madonna col Bambino e santi (Madonna a gyermekkel és szentekkel) című festmény, melyet 1391-ben festett Maestro di San Martino a Mensola. Ezen a képen látható Szent Imre, a kép alatt pedig ott a felirat: SCO Amerigo D’Ungheria (azaz: magyarországi Szent Imre).

A főhajó apszisában Skóciai Szent András szarkofágja,
a falon Madonna col Bambino e santi (Madonna a gyermekkel és szentekkel) című festmény.

Madonna col Bambino e santi (Madonna a gyermekkel és szentekkel) című festmény, rajta Szent Imre ábrázolásokkal.

Madonna col Bambino e santi (Madonna a gyermekkel és szentekkel) című festmény,
rajta Szent Imre ábrázolással (jobb oldalon, liliommal a kezében).

A kép alatt a felirat: SCO Amerigo D’Ungheria (azaz: magyarországi Szent Imre).

Ugyanennek az oltárnak a jobb alsó részében egy kisebb képen is láthatjuk Szent Imrét. Szent Imre a feleségével éjszaka két gyertya között térdelve imádkozik az ágy mellett, és a koronás idős király, Szent István a fal résén ámulva figyeli fiát.


Olaszországban ez az egyetlen hely, ahol fennmaradt Szent Imre ábrázolás!

 
A bal oldali hajó végében az Angyali Üdvözlet (l’Annunciazione) című képet láthatjuk, melyet Zanobi Machiavelli munkájának tartanak.

Zanobi Machiavelli: Angyali Üdvözlet (l’Annunciazione)

Szintén a bal oldalon látható egy Skóciai Szent Andrást (S. Andrea di Scozia) ábrázoló festett fa szobor.

Skóciai Szent András

A jobboldali hajó végében pedig Madonna col Bambino e due sante (Madonna a gyermekkel és két szenttel) Taddeo Gaddi műve 1350-ből.

Taddeo Gaddi: Madonna col Bambino e due sante (Madonna a gyermekkel és két szenttel)

A főhajóban a bejárat mellett balra Neri di Bicci Madonna col Bambino e santi (Madonna a gyermekkel és szentekkel) című festménye látható a XV. századból. Ennek a képnek a különlegessége, hogy Szent Ferencet a stigmákkal ábrázolja (legtöbbször madarakkal, kevesebbszer báránnyal, farkassal, hallal, koponyával, esetleg szarvassal szokták ábrázolni).

Neri di Bicci: Madonna col Bambino e santi (Madonna a gyermekkel és szentekkel)

A képen Szent Ferenc, stigmákkal ábrázolva.

A főhajóban a bejárat mellett jobbra Cosimo Rosselli Madonna in trono con il Bambino con i Santi Andrea Apostolo e Sebastiano (Madonna trónuson a gyermekkel és Szent András Apostollal és Szent Sebestyénnel) festménye az 1500-as évek elejéből. Cosimo Rosselli képének érdekessége, hogy a Madonna ujján láthatunk egy gyűrűt. (Egyébként ez a Cosimo Rosselli a Sixtus-kápolnába is festett három képet.)

Cosimo Rosselli: Madonna in trono con il Bambino con i Santi Andrea Apostolo e Sebastiano
(Madonna trónuson a gyermekkel és Szent András Apostollal és Szent Sebestyénnel)

Madonna ujján láthatunk egy gyűrűt.
 

A főhajó jobb oldalában az egyik oszlop mellett van egy szűk lépcső, amin le lehet menni az ókori Szent Mártonnak szentelt kápolnába. Itt az egykori templom alapjait, és a falak egy részét lehet látni, illetve egy kis darabon eredeti festést is.

Szent Márton kápolna


Egy kis darabon eredeti falfestést láthatunk.
 

A templom orgonája is érdekes, kísérőnk elmondása szerint csak 2 ember tud rajta játszani, mert két billentyű fel van cserélve rajta. Abban az időben, mikor az orgona épült, máshogy voltak a billentyűk. Ezt itt megőrizték a régi módon, így megakadályozhatják, hogy olyanok használják, akik nem értenek hozzá, és kárt tehetnének benne. Havonta kétszer-háromszor játszanak rajta.

Érdekessége még, hogy ez egy hordozható orgona. Van négy fogantyú rajta. Úgy néz ki, mint egy kisebb gardróbszekrény.

Már a XVIII. század első felében volt itt egy orgona, amit1803-ban Pietro Agati (1735-1806) pistoiai orgonaépítő mester teljesen felújított és meg is nagyobbított, a fonikus (sípok) és majdnem a teljes mechanikus anyagot lecserélte. Ez akkora munka volt, hogy abben az évben, ezen kívül semmi más munkát nem végzett.

Az orgona utolsó restaurációja 2013-ban kezdődött, és másfél évig tartott.


 

Bemehettünk a sekrestyébe is.






LINKEK / IRODALOM
 

Chiesa di San Martino a Mensola OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Chiesa_di_San_Martino_a_Mensola
Maestro di San Martino a Mensola OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Maestro_di_San_Martino_a_Mensola
Szent Imre herceg legendája MAGYARul: http://sermones.elte.hu/szovegkiadasok/magyarul/madasszgy/index.php?file=055_059_Imre_legenda
Amerigo Vespucci MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Amerigo_Vespucci
Amerigo Vespucci ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Amerigo_Vespucci
Amerigo Vespucci OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Amerigo_Vespucci
Dr. Balogh Sándor nyomozása, munkájának eredménye: http://eucharisztikuskongresszus.hu/BS_hit_22.html
Neri di Bicci MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Neri_di_Bicci
Falfestmény az Our Lady of Hungary templomban: http://www.gigapan.com/gigapans/167196
Our Lady of Hungary templom: http://www.ourladyofhungary.com/
Prokop Péter MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Prokop_P%C3%A9ter
Cosimo Rosselli MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Cosimo_Rosselli

 
La chiesa di San Martino a Mensola Firenze (a könyvnek nincs ISBN száma)

L’Annunciazione di San Martino a Mensola – Studi e Restauro – a cura di Lia Brunori – Edizioni Polistampa – ISBN978-88-596-1093-9

L’Organo di San Martino a Mensola – Maddali e Bruni – ISBN 978-88-909891-5-5

 

(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.)


 
Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat!
 
 
 

6 megjegyzés:

  1. Ez a hír egészen elképesztő! :D Nagyon alapos kutatómunkát végeztél :) Ki hinné, hogy egy magyar szent úgy túlnőtte magát, hogy egy kontinens nevében köszön vissza! Ez piciben (illetve nem is olyan piciben) tükrözi azt is, ahogy az élet zajlik ­– így lesznek mindenféle egybeesésekből végül egészen nagy dolgok. Van ebben valami misztikus :)

    VálaszTörlés
  2. :-) Örülök, hogy tetszett!
    A kutatómunka nagy részét a cikkben is emített dr. Balogh Sándor végezte. Persze kutakodtam én is, hozzátettem ezt-azt, de az egész az ő munkája nélkül nem jöhetett volna létre. Valószínűleg a templomról sem hallottam volna soha, és nem nézzük meg, nem fényképezzük, és ez a bejegyzés sem lenne. Pedig hányszor voltunk már Firenzében!

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a jól összeszedett, tényadatokkal alátámasztott írást!
    Ha jól tudom Amerikáról tudtak már régebben is. Így a szűz föld jelző egyértelmű s liliomos Szent Imre hercegünk életszentségével adott a névadásra lehetőséget.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem  Emerico Vespucci fedezte fel Amerikát az újkorban.Persze előtte ott már sok nemzet fiai megfordultak.Emeriko olasz ember volt .A szülei a hagyomány szerint nagyra becsülték a történelmi szent , Szent Imre szüzességi fogadalmát.. A templomukban ma is ott van  Szent Imre képe. A Vespucci család róla adta a keresztnevet a gyermeküknek Emerico,vagyis Imre nevet.  Amerika neve viszont Emericoról száraztatik.
    EMERICO-AMERIKA

    ne 6. 2. 2022 o 7:26 Csukás László napísal(a):


    ---------- Forwarded message ---------
    Od: Matiné
    Date: so 5. 2. 2022 o 20:48
    Subject: Egy aranylemez története - Varga Zoltán előadása - Böjte Csabával találkozunk Erdélyben - Oltári Múlt kirándulások
    To:


    Kedves Csukás László !

    Szeretnénk figyelmébe ajánlani, egyesületünk soron következő porgramjait. Minden hónapban újabb és újabb Árpád-kori gyönyörűséges templomhoz látogatunk el és hallgatjuk meg történetét helyi kutatók, helytörténészek segtíségével és némi extra programmal megszínezve a nap látnivalóit. Újra rendszeresen szervezünk ismeretterjesztő és tudományos előadásokat az Altemplomba. Köszönjük ha megtisztel figyelmével és időt szakít hírlevelünk átolvasására. Egy kis érdekességgel, könyv részlettel színesítjük száraz programajánlónk sorait:

    ...a Héttorony mélyében fekszik a mérhetetlen kincs, melynek a Barát az őre; bizonyos éjeken látni őt völgyeket áthágó lépéssel, fejével a holdig felérve járni, s a kincshöz vivő kulcsokat kinálgatni. Ezen kincs magába foglalja mind azt, mi az isteni magyarföldön csak lelhető: aranyfákat, gyümölcsöt, szöllőgerezdeket, mindennemű állatot, bor helyett, iható folyékony aranyat, arany tyúkokat, hasonló tojást költve, arany köveket stb...folytatás a levél alján.

    * * * * * * * * *
    2022. március 07. hétfő - Ki fedezte fel Amerikát? Egy aranylemez története - Varga Zoltán geológus előadása (Móricz János Kulturális Egyesület Elnöke)

    Létezik egy másik - valóság - is, amely a tanított történelemmel párhuzamosan, az elhallgatás ellenére tényeken és leleteken alapul. A fősodratú, manipulációkra alapozott oktatási rendszer azonban tudatosan félrenéz, pedig ezen információk alapján is elmesélhető az emberiség történelme.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csukás lászló!
      Ha figyelmesebben olvasta volna soraimat, akkor láthatta volna, hogy nem tagadom azt, hogy Amerigo Vespucci fedezte fel Amerikát.
      Kár, hogy nem olvasta el, mert szerintem sok érdekesség van benne.
      Például azt is írtam, hogy A. Vespucci édesapja több évig PESTEN dolgozott. Szóval azt, hogy az olaszországi templom Szent Imre képeinek, vagy a Magyar Királyságbéli tartózkodásának, vagy e kettőnek együttes hatására adta-e fiának az Amerigo nevet, valószínűleg már sohasem fogjuk tudni kideríteni.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!