2017. március 7., kedd

Nemzetközi Nőnap Rómában - Róma, Olaszország


Nemzetközi Nőnap Rómában

 

Ingyenes a belépés a nőknek az olasz múzeumokba március 8-án



Nők számára Rómában ÉS egész Olaszországban ingyenes lesz a belépés az állami múzeumokba és kulturális helyszínekre március 8-án, a kulturális minisztérium országos kezdeményezése részeként, a Nemzetközi Nőnap alkalmából.

Foro Romano (© liontheway.com)


Az ingyenes belépés mellett Olaszország múzeumai különböző rendezvénysorozatoknak adnak otthont nők által illetve nőkről készült művészeti alkotásokat előtérbe helyezve, hogy „megünnepeljék a női világot”. A kulturális minisztérium honlapja tartalmazza a résztvevő fővárosi múzeumok teljes listáját. Egy római kiállítás különösen bizonyos, hogy nagy tömegeket fog vonzani 8-án: Artemisia Gentileschi a Palazzo Braschi-ban.


Március 8-áig, az olasz múzeumok hivatalos Instagram profilja a nőket a „szentekként és prostituáltakként, istennőkként és köznépként, értelmiségiekként és művészekként, színésznőkként és mártírokként, írókként és költőkként, anyákként, Madonnákként és forradalmárokként” ábrázoló művészetekre összpontosít.
Főszereplői közé tartozik az angol preraffaelita múzsa Jane Burden Morris portréja, mely Dante Gabriel Rossetti műve, és Klimt A nő három életkora, mindkettő a Galleria Nazionale d'Arte Moderna gyűjteményéből.


Az interkulturális olasz szervezet „A Sud” március 7-én 18.00 órakor hatodik alkalommal rendezi meg a Premio Donne, Pace e Ambiente, Wangari Maathai rendezvényt a Nők Nemzetközi Házában (Casa Internazionale delle Donne). Négy olasz aktivistát tüntetnek ki elismerve harcukat a béke, az emberi jogok, a nemek és a környezet védelméért és a nők elleni erőszak megállításáért folytatott kampányukért. A díjat a néhai Wangari Muta Maathai-nak, a kenyai Nobel-békedíjas politikai aktivistának, az egyik legnagyobb befolyással bíró afrikai nőnek szentelték.


Szintén Rómában tartják a Nemzetközi Nőnap alkalmából a Nők az építészet és dizájn világában (Le donne nel mondo dell'architettura e del design) című konferenciát és kiállítást március 8-16-ig az Építészet Házában (Casa della Archittetura). Olyan női tervezők és építészek örökségeit vizsgálják, mint például a néhai Zaha Hadid, aki a római MAXXI-t tervezte.

 
Az Emlékezés és Történelem Házában (Casa della Memoria e della Storia) március 8 - április 13. között látogatható Carlo Maurizio Riccardi a Nők és Munka (Donne & Lavoro) című fotókiállítása, aki a női emancipációt dokumentálja munkáin keresztül.


A Nemzetközi Nőnap idén egybeesik az újonnan kiterjesztett országos Cinema2day kezdeményezéssel, amelynek keretén belül a hónap minden második szerdáján 2 €-ba kerül a mozijegy.

 
Az ünnep hagyományos ajándéka a nőknek egy szál rikítóan sárga mimóza virág.

Kép forrása: http://velvetbody.it/2017/03/07/mimosa-consigli-non-solo-per-la-festa-della-donna-e/
 

És egy rossz hír a végére: két cég -a római tömegközlekedési vállalat (ATAC) és a regionális buszközlekedést bonyolító Cotral is- 24 órás sztrájkkal fenyeget. A tervek 08.30-17.00 és 20.00-tól a műszak végéig áll majd a szolgáltatás, amely kihat a fővárosi buszokra, villamosokra, metróra és vasúti szolgáltatásokra: Roma-Lido, Roma-Viterbo és Termini-Centocelle, és a Cotral buszjárataira is Róma környéki területekre.

Ugyanígy március 8-án az Olasz Államvasutak is sztrájkolni fog.




LINKEK:
 
http://www.wantedinrome.com/news/international-womens-day-in-rome-3/



Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat!


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!