2021. február 22., hétfő

Charlottenburg - Berlin


A charlottenburgi park Berlin legnagyobb palotájának, a Schloss Charlottenburgnak a parkja. Nemcsak turistalátványosság, ugyanis sok berlini számára kikapcsolódási lehetőséget is jelent. Nem véletlenül, hisz a Schloss Charlottenburg környéke a város egyik legszebb része. A kastély parkjában szépen gondozott zöld növényzet és néhány mutatós épület is található.


 

Schloss Charlottenburg
Charlottenburg kastély

Eredetileg egy Lietzow / Lützow nevű falu volt ezen a helyen, melyet Lucene néven 1239-ben említettek először. Különleges jelentőségre XVII. század végén tett szert, amikor III. Frigyes választófejedelem (később I. Frigyes porosz király) feleségének, Sophie Charlotte von Hannovernek ajándékozta a területet és számára felépíttetett itt egy nyári rezidenciát (Lietzenburg-i kastély), azzal a nem titkolt céllal, hogy megszülessen Berlin saját Versailles-i kastélya. Az épület -melyet 1695-ben tervezett Johann Arnold Nering és Martin Grünberg-, 1699-re lett kész. A kastélytól délre (a mai Schloßstraße mentén) jött létre az udvar ellátására szolgáló kis település.

Schloss Lützenburg,
forrás: wikipedia, public domain

Sophie Charlotte 1705. február 1-jén, mindössze 36 éves korában bekövetkezett halála után a király a palotát és a szomszédos települést a királyné tiszteletére Charlottenburgnak nevezte el. Ugyanebben az évben a király a településnek városi jogot adott. A következő 100 évben (1695 és 1791 között) a kastélyt a Hohenzollern család kibővíttette, hatalmukat bizonyítandó. A palotát több szakaszban, Johann Friedrich Eosander, Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff és Carl Gotthard Langhans tervei alapján építették barokk, rokokó és klasszicista stílusban.

A kastély és a kert a Belvederével, a mauzóleummal és az Új Pavilonnal 1990 óta az UNESCO világörökség része.

A COVID-19 miatt az épület nem látogatható, csak a parkja.












 

Schlosspark Charlottenburg
Charlottenburgi kastélypark

A kastély 55 hektáros francia barokk kertjét Siméon Godeau építette 1697-től. Később egy részét szántóföldi gazdálkodóknak adták, majd modern rokokó stílusban helyreállították. Később angol tájkertté alakították. A II. világháborúban a kastély és a parkja is súlyos károkat szenvedett. 2001-ben hozták teljesen rendbe, barokk kertként.

















A parkban régen több épület is volt. Két, az 1700-as évek végén épült személyzeti épületet kb. 100 évvel később lebontottak. Ma három látnivalót találunk a parkban: a tó túloldalán áll a Belvedere teaház, melyet 1788-ban Carl Gotthard Langhans épített.


A kert nyugati oldalán álló, neoklasszicista stílusú mauzóleum 1810 után épült Lujza (Luise) királynő számára. A szarkofágján látható híres sírszobor Christian Daniel Rauch munkája. Kétszer kibővítették, hogy ide temethessék III. Frigyes Vilmost (Friedrich Wilhelm III.), és I. Vilmost (Wilhelm I.) és feleségét Augusztát (Auguste) is.


Karl Friedrich Schinkel tervei alapján épült a nápolyi villa stílusú Új Pavilon, melyet III. Frigyes Vilmos nyári lakosztályként használt. Egyedül, mert nem osztotta meg második feleségével, Liegnitz hercegnővel.



 

Cím: Spandauer Damm 10-12, 14059 Berlin

 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK / FORRÁSOK

Charlottenburg kastély NÉMETül: Schloss Charlottenburg – Wikipedia
Charlottenburgi park MAGYARul: Charlottenburgi park – Wikipédia (wikipedia.org)
Németország világörökségi helyszínei MAGYARul: Németország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Potsdam és Berlin palotái és parkjai MAGYARul: Potsdam és Berlin palotái és parkjai – Wikipédia (wikipedia.org)

Lonely planet: Pocket Berlin, 6th edition, ISBN 978-1-78657-798-6
Le Routard: Berlin, 2016, ISBN 978-2-01-912437-3

 

#iambloggeriamhere

5 megjegyzés:

  1. Ilyen tartalmas történelmi leírást ritkán lehet olvasni blogokon. Tetszik amit kepviselsz. Szeretem a történelmet :) gyönyörű képek. Jó a stílusod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy tetszik és hálásan köszönöm kedves szavaidat :-)

      Törlés
  2. Már sétáltam a kastély parkjában, és tényleg gyönyörű hely. A történelmi ismertető nagyon hasznos. A képek ismét magukért beszélnek. Még sok-sok hasonló hasznos posztot! :)

    VálaszTörlés
  3. (Mivel elveszett vagy nem tudom mi történt az előző kommentemmel, így csak keveset írok, sorry :D :( )
    Ismét nagyon jól összeírtad a történelmi ismertetőit, valamint a képek csak magukért beszélnek! :) Olyan, mintha én is ott lettem volna. A hattyúk meg gyönyörűek! *o*

    Klaudi

    VálaszTörlés
  4. Elképesztő hely lehet :3 Nagyon tetszenek a képek róla, a park pedig biztos, hogy még szebbé teszi az egészet. Imádtam az állatokról készült fotókat ♥ A szobrok pedig szintén gyönyörűek. ^^

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!