2015. augusztus 15., szombat

Toszkán tengerpartok: Spiagge Bianche, Livorno




Spiagge Bianche

Mióta az egyik kolléganőm beszélt nekem Spiagge Bianche-ról (Fehér strand), és láttam a képeket, nem nyugodtam, és mindenáron el akartam jönni ide. Hogy miért? ... Hát ezért!!!



Fehér a homok és fehér a víz...
Hát nem olyan, mintha tejben fürdenél??? 


A Spiagge Bianche Toszkánában Rosignano Marittimo közelében található kb. 4 km-es partszakasz. A strand az itt szokatlannak számító fehér homokkal úgy néz ki, mint a trópusi tengerpartok.
 


Az idő eléggé borús volt és szeles, ennek megfelelően a tenger tele volt kitesurf-ösökkel.









Ahhh, kicsit hideg!!!



Na, akkor beszéljünk kicsit a dolog szépséghibájáról is (mert sajnos van): ez pedig a háttérben látható Solvay gyár. Ez a gyár kb. 1 km-re van a strandtól, 1912-ben építették és 1914-ben kezdte meg működését. Mindenféle vegyi anyagokat gyárt, mint pl. nátrium-karbonát, hidrogén-peroxid, polietilén, kalcium-klorid, nátrium-hidrogén-karbonát, hidrogén-klorid. A szokatlan színű homok a gyár kalcium-karbonát feldolgozásának és kibocsátásának redménye. A strand közelében egy kis domb 1983-ig termelési és háztartási hulladéklerakó volt. A vízbe bocsátott higany és egyéb szennyező anyagok miatt a hely Olaszország legszennyezettebb települései közé tartozik. A halászat itt és a környéken elenyésző. A part a Földközi-tenger 15 legszennyezettebb partjai közé tartozik az Egyesült nemzetek Környezetvédelmi Programja szerint. A 2000-es években kezdtek el dolgozni a probléma megoldásásn, 2010-re sikerült valamennyire megtisztítani a vizet, és azóta a part már többször elnyerte a "Kék zászló"-t. A Spiagge Bianche az egyik legnépszerűbb tengerparti úticél Toszkánában.
Ami miatt nekem amellett, hogy nagyon tetszett, a nagyon nem tetszett oldala az volt, hogy csak egy helyen volt wc/zuhanyzó/öltöző. Volt összesen 3 zuhanyzó és 2 öltöző, amiből 2 illetve 1 volt nyitva. A zuhanyzóért (bár kiírva nem ez volt,) fizetni kellett, és mindemellett a víz hideg volt. Wc 5 db lehetett, mert ugyanennek a blokknak a túloldala volt a wc-s oldal, ott nem tudom, hogy mennyi volt nyitva, mert oda nem mentünk. Egy wc volt a mozgássérülteknek és a gyerkeseknek, de azt meg a személyzet (vizimentősök, büfések) kisajátították magunknak. Mondanom sem kell, hogy vagy negyed órát álltunk sorba a zuhanyzóért, majd újabb hosszú perceket az öltözőért. Ja, és nem volt benne világítás, szóval tök sötétben zuhanyoztunk/öltöztünk át. Szemetes kuka sem volt elég.

A Solvay gyár a háttérben



Strada Statale Aurelia

Innen a Strada Statale Aurelia-n mentünk vissza, Livorno felé. Itt megálltunk egy helyen a parton, és lemásztunk a hegyoldalban. Itt már nyoma sem volt a Solvay-féle fehér homokos strandnak. Viszont ez is gyönyörű volt.




























A partról Livorno felé vettük az irányt. Megálltunk még Montenero-ban, de erről egy másik bejegyzésben mesélek bővebben. Mivel az egész nap a tengerről és a tengerpartról szólt, nem volt kérdés, hogy a vacsora tengeri herkentyű lesz egy tengerparti étteremben.
Leparkoltuk az autót, és lesétáltunk a partra.
Útba esett ez-az.

Monumento dei Quattro Mori
A „Négy mórnak címzett emlékmű” Toszkána urának, Ferdinando Medici nagyhercegnek állít emléket, Livorno egyik legfontosabb emlékműve.

Kikötő
Háttérben a Fortezza Vecchia

Kikötő
A pénzügyi rendőrség épülete

A Ristorante Aragosta-ban kötöttünk ki. Nagyon jó választás volt, csak ajánlani tudom!!!


Crudo e Bufala

Cozze Marinara

Misto Mare Griglia

Citromos édesség



Livorno

Vacsora után indultunk el felfedezni a várost.
Livorno egy kikötőváros Olaszország Toszkána régiójának nyugati határán, a Ligur-tenger partján. Livorno megye székhelye, Olaszország nyugati partjának harmadik legnagyobb kikötője.
 


 
A város alapítása a XVI. század második felére tehető, amikor a Mediciek kereskedelmi és katonai stratégiai célból megerősítették az itt lévő halászfalut. Livorno rövid idő alatt a Mediterránum egyik legfontosabb kereskedő városává nőtte ki magát, melynek köszönhetően számos kultúra hagyott itt nyomot; Livorno ma igazi multikulturális városként éli életét. A Medici család erődítménye, a Fortezza Vecchia a kikötő őreként, büszkén emelkedik a víztükör fölé, innen indulnak a csatornák a Fortezza Nuova-hoz, utat nyitva a tengervíznek a város szíve felé.
Livorno jelentős emlékműve a régi vár (Fortezza Vecchia). A vörös téglából készült épület a Mediciek korában a kalózok támadásaitól védte a várost. Három bástyája van, melyet Capitanának, Ampollettának és Canavigliának neveznek. A régi erődöt a reneszánsz előtt építették, az újat a 16. század végén.






A városnak ez a csatornákkal átszőtt része a stílusosan (már a XVI. században) az Új Velence negyed, ahová a kor kereskedőinek házai, raktárai épültek, közvetlen hajókikötési lehetőséggel a bejáratok elé. Főleg a meleg nyári estéken nagyon kedvelt sétahely ez a kerület, végig, a csatornák köré épült csodás épületek mentén, egészen a Köztársaság térig, mely egy csatorna fölé épített hatalmas hidat foglal el.
Napjainkban a Velence kerület őrzi leginkább az eredeti várostervezési és építészeti jellemzőket, régi hidait, szűk sikátorait, a nemesek házait és a sűrű csatornarendszert, mely egykor a kikötőt kapcsolta össze raktáraival. A 18-19. században, Livorno már nyitott volt a világra, lendületes megjelenését neoklasszicista épületek sora, közparkok, jelentős múzeumok és kulturális intézmények jelezték, tengerre néző „Szabadság” villáival és már akkor jelentős piacával.







Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat!



LINKEK:


Spiagge Bianche OLASZul: https://it.wikipedia.org/wiki/Spiagge_Bianche
Programma Bandiera Blu OLASZul: http://www.bandierablu.org/common/index.asp
Livorno MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Livorno
Ristorante Aragosta OLASZul: http://www.aragostasrl.com/IT/ristorazione.asp



(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.) 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!