2015. augusztus 15., szombat

Toszkána védőszentje: Madonna di Montenero


Santuario della Madonna delle Grazie
Montenero Szentély




Montenero

Livornóhoz közel, fent a hegyekben találjuk a Montenero Szentélyt, melyet Toszkána védőszentjének, a malaszttal teljes Szűzanyának tiszteletére emeltek, s mely határozott célpontja a zarándokoknak is.

Montenero (Fekete hegy) már a neolit korban lakott volt. Az ókorban Ördög hegy (Monte del Diavolo) volt a neve, mert sűrű erdő borította, mely félelmet váltott ki az utazókból. 1618-ben aztán a Medici-ek vadászterülete volt. Sokat fejlődött a 18. században, amikor a szentélyt bővítették, valamint keresett üdülőhely lett; villákat építettek mint a Villa delle Rose, ahol George Gordon Byron is lakott, Villa del Buffone, Villa Carboni, Villa Azzurra…


Ekkor helyezték üzembe a siklót is, mely az alsó várost (Montenero Basso) köti össze a felső várossal (Montenero Alto).



A fasizmus alatt (Costanzo Ciano) számos motorsport versenyt rendeztek itt (Cián Kupa). Costanzo Ciano-t a hegyoldalban temették el a Mausoleo di Ciano-ban.


Santuario Madonna di Montenero

Montenero fő látványossága azonban a Santuario Madonna di Montenero, a Szűzanya Szentélye. A Szentély eredete 1345. május 15-re vezethető vissza, Pünkösd ünnepére, amikor a legenda szerint egy szegény nyomorék pásztor talált egy csodálatos Szűz Mária képet, és megérzéseit követve Montenero-be jött vele, a helyre melyet akkor a rablók menedékhelyeként ismertek, mely sötét, fekete, az Ördög hegye. A pásztor hangot hallott, majd követni kezdte, ahogy közeledett, Mária hangját hallotta, aki azt mondta: A pásztor felemeli ezt a nehéz követ, és elindul Montenero felé.

Túl sok a legenda a kép körül, de egy biztos, hogy a kép megjelenésének ideje körül (1341) megélénkült a vallási buzgalom a környéken. Abban az időben Livorno nem volt több egy kis halászfalunál, de lakosai már akkor szerveztek zarándoklatot és imádták a képet, amit az egyházi hatóságok elleneztek. Az sem elképzelhetetlen, hogy az ellenségesség elől a képet elrejtették, majd később az Ardenzo folyó partja közelében megtalálták, és a buzgó pásztor a hegyre vitte, és néhány remete gondjára bízta.

A csodás kép és a sok kegyelem híre, amit a Boldogságos Szűz adott gyorsan terjedt, egyre több zarándok érkezett, és a kis oratórium növekedésnek indult. Már 1380-ban elkezdődtek a bővítési munkálatok, a kápolnát és a szobákat is bővítették. 1442-1668 között a szentélyt a jezsuiták őrizték, 1668-1792-ig a teatinik, akik 1720-ban megkezdték a szentély kibővítését, amit 1774-re fejeztek be. Ebben az időszakban a Montenero-i Madonna ezt csodatettekkel hálálta meg; a várost 1742-ben heves földrengés rázta meg, de a képet levitték a városba, és az megmentette a károktól. Livorno-ban ezt a csodát azóta sem felejtik el, olyannyira, hogy minden év január 27-én megemlékeznek róla. Ez a nap farsangra esik, de ezen a napon nem táncolnak, nem viselnek álarcokat, ily módon is támogatva a hálaadó misét.

1792 óta a bencések gondjára bízták a szentélyt.




Ezek a kis kápolnák híres livornóiak földi maradványait rejtik, illetve emléktáblákat, mint Guerrazzi, Marradi, Meyer, Castelli, Fattori, Pietro Mascagni, Amadeo Modigliani.


A templom barokk stílusú, a főoltáron kapott helyet a Mária kép mely egy ereklyetartóban van, márvány és arany színű glória és angyalok veszik körül. Szűz Mária piros ruhát és kék köpenyt visel, egy nagy párnán ül, Jézus ül az ölében, és egy madár van a jobb karján. A madár egy pórázon van, melynek másik végét Jézus fogja.






A templom más értékes műalkotásai a kupola és a Tele mellékoltár. A kupola a megkoronázott Szűz Mária megünneplését ábrázolja a Mennyben. Traballesi mester munkája, 1773-ból. 1992-ben újították fel.


A Tele mellékoltár Gualbert Szent János rendalapítót ábrázolja. A kép egy ismeretlen művész alkotása, Gualbert Szent Jánost Vallombrosa (itt alapított rendet) dombjai előtt ábrázolja, lábánál az általa alapított apátsággal.


A többi festményen ószövetségi karakterek, és mártírok láthatók; Ádám és Éva, Dávid, Dániel, Áron, Mózes, Sámson, Szent József, Keresztelő Szent János, Szent Anna, Szent Cecília, és más mártírok.










 
A templom csak egy "kis" helyet foglal el a komplexumban. A templom körül, és még rengeteg más teremben és folyosókon a hívektől hozott hálaadó ajándékok vannak kirakva a falakra, felaggatva ablakrácsokra, vagy virtinekbe téve.









1947-ben XII. Piusz pápa nevezte ki a Montenero-i Madonnát Toszkána fő védőszentjévé.

Tosznána megyéinek és városainak címere az oltár hátoldalán a falra rakva, hogy mindig közel legyenek az ő védőszentjük szívéhez.


És szintén a komplexum része a Fogadalmi gyertyák kápolnája.
 

Ez a Madonna kép egy másolata a templom főoltárán látható eredetinek.
 
 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


LINKEK:
 

Santuario Madonna di Montenero OLASZul: http://www.santuariomontenero.org/
Gualbert Szent János MAGYARul: http://www.katolikus.hu/szentek/0712.html


(Ez a hely megint egy olyan, amiről magyarul sehol semmit nem találni. Így olaszból fordítottam, ha hiba van benne, az a csekély olasz tudásomnak köszönhető. Építő jellegű kritika jöhet! :-) )

 
(A bejegyzésben szereplő képek egy része Laurent-é.) 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!