2017. április 9., vasárnap

A húsvéti víz és a húsvéti kutak - Németország



A német húsvéti szokásokkal kapcsolatban már írtam a hagyományos nürnbergi húsvéti vásárról. Ez egy olyan dolog, ami Magyarországon nem nagyon van.

Most egy másik dologról mesélek, ami itt is, ott is megvan, bár teljesen másképp. Ez pedig a húsvéti víz (Osterwasser), és a húsvéti kutak (Osterbrunnen).



Kezdem rögtön azzal, hogy Németországban a locsolkodás teljesen ismeretlen! De a víz, mint a termékenység és az élet szimbóluma, itt is megjelenik. Eredete a pogány időkre, Ostara germán istennőre vezethető vissza. Ostara germán mitológiai nőalak, a hajnalpír, kora tavasz és termékenység istennője volt, s ünnepe szintén a tavaszi napéjegyenlőség környékére esett, akárcsak a húsvét. Neve a húsvét nevében (Ostern) is fennmaradt. A vizet -mint az élet szimbólumát-, csakúgy, mint máshol, Krisztus után hozták kapcsolatba a húsvéttal.  

Húsvéti víz


Az itteni népszokás szerint a húsvéti vizet szombatról húsvét vasárnapra (Ostersonntag) virradó éjjel (éjfél és napfelkelte között) kell egy patak vizéből meríteni és hazavinni. Útközben szigorúan tilos megszólalni! Azért, hogy a víz el ne veszítse jótékony hatását. Valamint vigyázni kell, hogy útközben, illetve később odahaza, egy csepp se menjen kárba.

A hiedelem szerint a húsvéti víz egész évben gyógyítja a szembetegségeket, kiütéseket, illetve más betegségekre is jótékony hatással van. Gondoskodik az örök ifjúságról és a szépségről (ez a locsolkodás lényege Magyarországon is). Megvéd a betegségektől és szerencsétlenségektől.

Mivel a víz a termékenység szimbóluma, gyakran látni fiatal lányokat/asszonyokat, akik merítenek a patakok vagy folyók vizéből. Ezt mindig a vízfolyással ellentétes irányban teszik.

Úgy tartják, hogy azok a gyerekek, akiket a húsvéti vízzel keresztelnek meg, nagyon okosak lesznek.

Valamint ha húsvét reggelén az állatokat áthajtják a patak vizén, azok is védve lesznek az év folyamán a betegségektől.



Húsvéti kutak

Németországban, de legfőképpen Bajorországban, azon belül is közép-Frankföldön (Mittelfranken) a mai napig elterjedt szokás a kutakat húsvéti díszbe öltöztetni.


Rüsselbach kútja









Gräfenberg kútjai










Oberndorf kútja



Frankföld címerével és színeivel díszítve



Hüttenbach kútja




Ez szintén Hüttenbachban, egy magánház kútja


Simmelsdorf kútja




Schnaittach kútja






Ziegelstein (Nürnberg) kútja


A táblán az áll, hogy több mint 700 darab kézzel festett tojással van feldíszítve a kút,
melyet a St. Georg óvodásai készítettek.
Kérik, hogy a gyermekek örömét ne rontsuk el, és ne vigyünk haza tojást a kútról,
ha a gyerekek kijönnek ide, hagy lássák viszont a művüket.



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


17 megjegyzés:

  1. Mi is sok ilyet láttunk pár éve, amikor ebben az időben Frankországban töltöttünk egy hétvégét. Szerintem jópofa.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon tetszik! És annyi félék! Nagyon díszes, vagy szerényebb, műanyag díszes, vagy igazi kifújt tojásos! :-) Annyira hangulatosak!

      Törlés
  2. Nagyon szépek, mind más és más!
    Azt olvastam/hallottam erről a szokásról, hogy a "Frankischen Sweiz" földjén született, meghálálva a kútnak/forrásnak az életadó vizet. Anno nem volt természetes a víz léte a mindennapokban. (Kár, hogy mára sokan elfelejtik!)
    Egy műsorban láttam, a rituálét a fiúk/férfiak kezdik a kút megtisztításával. Majd jönnek a lányok/asszonyok és feldíszítik azt. Ezt követően éneleknek, táncolnak a kútnál.
    Láttam felénk is ilyen szépen díszített kutakat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Köszönöm szépen a kiegészítést, erről én nem tudtam! Azt is szívesen megnézném, amikor csinálják ;-)

      Törlés
    2. Élőben én is, tv-ben láttam már.

      Törlés
  3. Öröm volt veled utaztni és megismerni az ottani szokásokat! Megint sikerült valami újat, érdekeset mgtudni a csodálatos, színes világunkról.
    Olyan jó volt nézegetni ezeket a feldíszített kutakat és olvasni a hozzátartozó ismereteket!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszöntelek nálam! Örülök, hogy találtál valamit, ami tetszett, és remélem, hogy máskor is tudok olyat írni, ami tetszeni fog! Köszönöm, hogy jöttél! :-)

      Törlés
    2. Már régóta rád találtam, olvasgattalak, de a kommentelés mindig elmaradt. Szívesen töltöm az időmet nálad, és biztos vagyok benne, hogy ez így is marad a jövőben is. Én köszönöm, hogy részese lehetek a blogod olvasóinak!

      Törlés
    3. Ó, ennek nagyon örülök, annak pedig különösképpen, hogy írtál hozzászólást, és felfedted magad, mint egy régi kedves olvasó. Minden visszajelzésnek örülök, ebből is látom, hogy nem dolgozom "hiába". ;-)

      Törlés
  4. Nagyon klassz! Ilyeneket kellene utánozni, nem a bugyuta halloweent!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igaz, el tudnám nézegetni ezeket otthon is :-)
      De szerintem nem kell utánoznunk semmit, nekünk is nagyon szép népszokásaink vannak. Inkább ápolni kéne őket, visszahozni újra a "divatba".

      Törlés
    2. Értem én az utánzásra vonatkozó dolgot is, hogy ha már mindenképpen utánozni akarunk valamit, akkor az valami szép és kreatív dolog legyen. A halloweent én sem szeretem, a halottak napja nekem is inkább a csendes emlékezés, mint egy hangos álarcos party vagy gyerekek csokigyűjtő akciója...

      Törlés
  5. Müller Péter írta, hogy a kút az a hely, ahol az "élet vize" fakad, egyúttal a közösség szellemiségének forrása. Teljesen visszaköszön a képeken ezeknek a tavaszköszöntő rítusoknak az ősi, megújító ereje és a kút szimbolikája! Nagyon izgalmas :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó gondolat ez is! :-) Tudod, tényleg olyan fura érzés volt ott állni ezeknél a kutaknál... mind más és más... és az a rengeteg munka, amit az emberek, a közösség beletett! Egy csomó helyen kézzel festett tojásokkal díszítették a kutat. El tudod képzelni? Több száz tojásról beszélünk egy-egy kút esetén! És volt, ahol nem műanyag tojást díszítettek ám, hanem kifújt tojást!!! Hihetetlen, nem?!

      Törlés
    2. Le a kalappal ennyi odaadás előtt! Igazából arra jöttem rá, mennyire hiányoznak nekem az ilyen rítusok. Igaz, mindenkinek magában kell ezt megtalálnia elsősorban. (Elnézést a késői válaszért, a túlpörgő élet, persze...)

      Törlés
    3. Nekem is hiányoznak, de én csakazértis csinálom! Festettem tojást, és Laurent-t is "megtanítottam" locsolkodni. :-) Idén másodjára öntött nyakon hideg vízzel :-) Élvezi ő is.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!