2017. május 18., csütörtök

Gößweinstein - Németország


 

A várakkal teli Frank-Svájc

A Nürnberg, Bamberg és Bayreuth által körülzárt háromszögben fekvő vidéket szépsége miatt nevezték el Frank-Svájcnak (Fränkische Schweiz) Svájc után. Sűrű erdőket, folyók által vágott mély völgyeket, magasba törő mészkősziklákat, cseppkőbarlangokat, és rengeteg várat találunk itt. Egész Bajorországban ezen a vidéken van belőlük a legtöbb. Bármerre megyünk, kisvárosokat találunk, melyek mindegyike rejt valami érdekeset.


Gößweinstein 

Gößweinstein Németországban, azon belül Bajorországban, a Frank-Svájc területén található település.Látnivalók Gößweinsteinban  

Vár (Burg Gößweinstein)
Várkápolna (Burgkapelle)
Bazilika (Wallfahrtsbasilika zur Heiligsten Dreifaltigkeit)
Helytörténeti múzeum (Heinmatmuseum)
Fosszília múzeum és ékszerbolt
 

Vár
(Burg Gößweinstein)
 
Pegnitz folyótól nyugatra találjuk Frankföld egyik legöregebb várát (Burg Gößweinstein). 1076-ban említik először. Ez a hangulatos kisváros egyik látványossága. A sziklákon nyugvó erőd és oromfogazatos gótikus bástyatornya (Basteiturm) jó állapotban maradt fenn.

A vár a két homlokzatán csúcsíves oromfogazattal díszített, XIV. századi lakóépületből (Palas), egy parányi középtoronnyal ékes várkápolnából (Burgkapelle) és a már említett toronyból áll. A vár udvaráról (Burgfreiung) csodálatos a kilátás Gößweinsteinre és a környező hegyekre.

1875-ben a várat megvette Edgar Freiherr von Sohlern. Jelentősen átépítette neogótikus stílusban, és a várat ma is ebben a formában láthatjuk.

A várnak csak az alsó szintje, a kápolna, és az udvara látogatható. A felsőbb szintekre nem lehet felmenni, mert a vár magántulajdonban van (még mindig a Sohlern családé), és az a rész le van zárva a látogatók elől.
 

UdvarCiszterna
40 m mélyen van a sziklába vájva

A fűthető szoba


Román stílusú szoba


Fegyvergyűjtemény

 
 

 


 
 

Várkápolna
(Burgkapelle) Sekrestye
 


A Sohlern család nyughelye


Föld alatti börtön
8 m mély a gödör
Kilátás a várból

 
Bazilika
(Wallfahrtsbasilika zur Heiligsten Dreifaltigkeit)
 
Lent az óvárosban található a Wallfahrtsbasilika zur Heiligsten Dreifaltigkeit (Szentháromság kegytemplom), mely Frank-Svájc legnagyobb temploma. A kéttornyú, barokk bazilikát a híres würtzburgi építész Balthasar Neumann (élt: 1687. 01. 27-1753. 08. 19.) tervezte és építtette. (Az építész képét a német 50 márkás bankjegyen láthattuk.) A bazilika 1730-1739 között épült fel, és megépítése után a város hamar zarándokhellyé is vált.

A templom 1948-ban Basilika minor rangot kapott.

A bazilika hófehér hajójában a kék alapon fehér stukkódísz, a díszek közeibe beillesztett, barnás alaptónusú freskók és mellékoltárok eleganciája lenyűgöző. A sugárzó főoltár mintha színaranyból volna. Érdekes, hogy mégsem tűnik giccsesnek. Szószéke is nagyon érdekes, a lebegő, figurális díszek sokaságával valóságos rokokó játékszer. Legjobban a „lábukat lóbáló” szobrok tetszenek rajta.Főoltár


Szószék
Főtér
 
A bazilika mellett a paplak 
A Helytörténeti múzeum (Heinmatmuseum) zárva volt, így azt nem tudtuk megnézni.

 
Fosszília múzeum és ékszerbolt 

A kisvárosban van még egy múzeum és ékszerbolt, ahol fosszíliákat lehet megnézni, de sajnos ezt is csak a kirakatból láttuk, mert a múzeum zárva volt.

A múzeumot messziről ki lehet szúrni. Ez a mammutfej van a bejárata fölött.
 


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!  LINKEK/FORRÁSOK
 
 
Gößweinstein MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6%C3%9Fweinstein
Valamint az épületeknél elhelyezett ismertető táblák fordítása.
 
 

(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


3 megjegyzés:

 1. Fränkische Schweiz is a bakancslistánkon szerepel, jó, hogy írtál róla, köszi!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Lauf an der Pegnitz is a régióban van :-) Biztosan lesz még más is hamarosan a környékről!

   Törlés
  2. Bizony és van még nagyon sok szép hely!

   Törlés