2017. május 27., szombat

Játékmúzeum - Nürnberg
Spielzeugmuseum (Museum Lydia Bayer)
Játékmúzeum (Lydia Bayer Múzeum)

Megnyitva: 1971.
Cím: Karlstraße 13-15, 90403 Nürnberg
GPS: 49° 27′ 16,8″ N, 11° 4′ 27,7″ O
Telefonszám: +49 (0)911 231 - 31 64
Fax: +49 (0)911 231 - 27 10
e-mailspielzeugmuseum@stadt.nuernberg.de
Honlap: https://museen.nuernberg.de/spielzeugmuseum/


Nyitva tartás:
Hétfő: zárva, K-P: 10:00-17:00, Szo-V: 10:00-18:00
Nürnberg a játékok városa

A XIX. században Németország volt a világ meghatározó játékgyártója. A játékkészítés egyik központjává Nürnberg vált.


A városban a középkor óta készítenek játékokat, akkor még csak kézzel készítették őket, így mind egyedi darab volt.

Nürnbergben nagy hagyománya van a babakészítésnek, és az ónfigurák (igen, ón, és nem ólom!) készítésének.

A régi játékok nagy része a II. világháborúban elpusztult, csak néhány darab maradt meg. A háború utáni időkben minden kezük ügyébe akadó dolgot (igen, olyasmit is, amit ma a szemétbe dobunk) felhasználtak a játékkészítéshez. Minden csak fantázia kérdése volt! Szomszédasszonyunk mesélte büszkén, hogy a múzeum részére volt játékgyűjtés, és bizony ő is adott játékot a múzeumnak! Több mint 100 ember, több száz játékot adományozott a felhívásra. A könyv elején fel van sorolva a neve mindenkinek. Ezért cserébe a nevük és az általuk adományozott játékok képei bekerültek egy könyvbe (NOTSPIELZEUG Die Phantasie der Nachkriegzeit). Hálából az adományozók életük végéig ingyen látogathatják a múzeumot, sőt, a múzeum rendezvényeire is automatikus meghívást nyertek emiatt.
A város és környéke ma is tele van játékkészítő műhelyekkel és világszerte ismert gyárakkal. Több látnivaló mellett ez is vonzza a turistákat a bajor városba. Mert hát valljuk be, felnőttként is szeretünk játszani! Sőt biztosan akad köztünk szép számmal játékgyűjtő is. 


Lydia Bayer

A Nürnbergi Játékmúzeum Lydia Bayer (szül. Bauer, 1897-1961) és férje, Paul (1896-1982) gyűjtőszenvedélyét követi nyomon. Lydia Bayer az 1920-as években kezdett el játékokat gyűjteni, akkor, amikor szinte senki sem gondolta, hogy a játéknak bármilyen kulturális vagy történelmi értéke lenne. Gyűjteménye elsősorban babákra, babaházakra, konyhákra és boltokra, valamint fából készült játékokra, gyermekkönyvekre és ónjátékokra összpontosított. Nürnbergben, ahová a házaspár 1933-ban költözött, amikor Paul Bayert kinevezték a települési önkormányzatok főigazgatójává, Lydia ideális helyet talált gyűjteményének bővítéséhez: egy fontos játékipari központ, használt cikk- és régiségkereskedők, valamint olyan polgárok, akik megőriztek néhány értékes játékot, történelmi örökséget. Köszönhetően annak, hogy a házaspárnak el kellett költöznie Nürnbergből, a gyűjtemény szinte sértetlenül átvészelte a világháborút. Würzburgban, ahol Paul Bayert 1950-ben Bayert kinevezték a települési önkormányzatok főigazgatójává, Lydia folytatta munkáját, azzal a nagy céllal, hogy egy játékmúzeumot hozzon létre. Sajnálatos módon nem élhette meg, hogy álma valóra váljon. Csak a halála után, 1962 decemberében nyithatta meg Würzburg központjában férje és lánya, Lydia (1929-2000) -aki művészettörténetből doktorált - a „Lydia Bayer Múzeumot” -mely nevét a feleség és anya tiszteletére kapta.


Játékok 1400 négyzetméteren

A múzeum Nürnberg szívében, az Óvárosban található. 1400 négyzetméteren állították ki a különböző korokból származó darabokat. Kb. 87000!!! darabot láthatunk itt! A múzeumban a játékok evolúcióját ismerhetjük meg.Földszint

Az épület minden szintjén mást találunk. A földszint a hagyományos fából készült játékoké, és itt szoktak ideiglenes kiállításokat is berendezni. Itt van a kassza, és egy kis kávézó is, és innen lehet az udvarra kimenni, ahol játszani lehet.

Első emelet

Az első emelet a babáké, babaházaké és egyéb ezzel kapcsolatos kellékeké. Az optikai játékokat is itt találjuk.Második emelet

A második szinten az ónból készült játékok kaptak helyet: autók, vonatok, gőzgépek egyebek közt. Babakocsik, hintalovak és gyermek közlekedési eszközök is láthatók itt.
Harmadik emelet

A legfelső szint a modernebb játékoké (1945 utántól), mint például a Lego, Playmobil, Matchbox vagy Barbie baba. Itt kezdtem el „rosszul lenni”: olyan öreg lennék, hogy azoknak a játékoknak, amikkel gyerekkoromban játszottam, már múzeumban a helye?! Annak viszont megörültem, amikor a Rubik kockát és társait is kiszúrtam az egyik vitrinben. J
A gyerekeket azonban egy idő után jobban leköti a szórakoztatásukra kialakított játszóház, mint a vitrinek nézegetése.

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

LINKEK


Nürnbergi Játékmúzeum hivatalos honlap NÉMETül: https://museen.nuernberg.de/spielzeugmuseum/
Nürnbergi Játékmúzeum NÉMETül: https://de.wikipedia.org/wiki/Spielzeugmuseum_N%C3%BCrnberg
Nürnbergi Játékmúzeum hivatalos honlap ANGOLul: https://museums.nuernberg.de/toy-museum/
Nürnbergi Játékmúzeum ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Nuremberg_Toy_Museum


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


4 megjegyzés:

 1. A 77. 78-asokat még én is láttam élőben... te jó ég :-O :-D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én nem csak láttam, de még játszottam is vele! (Jó, mondjuk nem újak voltak már, de akkor is!!!) :-D

   Törlés
 2. Izgalmas, hányféle élethelyzetet modelleznek a játékok! Vagy esetenként történelmit...

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :-) Igen, tényleg az!
   Kiszúrtad Napóleont, Hitler bácsit? Meg a többieket? ;-)

   Törlés