2017. május 1., hétfő

A gyöngyvirág ünnepe - Franciaország


 
 
Franciaországban május 1-jén reggel szinte kivétel nélkül mindenki kezében gyöngyvirágot (Convallaria majalis) látni. Vajon miért?


 
 
A gyöngyvirág ünnepét (fête du muguet) Franciaországban 1561 óta május 1-jén tartják. A néphagyomány szerint az ezen a napon ajándékba adott gyöngyvirágszál szerencsét hoz.

 
Legendák

Az ártatlan kinézetű (ámbár rendkívül mérgező) gyöngyvirág és a politika útjai először akkor keresztezték egymást a legenda szerint, amikor az ifjú IX. Károly 1560. május elsején édesanyjával, Medici Katalinnal Drôme-ba (Franciaország 101 közigazgatási területének egyike) utazott. Ekkor ugyanis Louis de Girard lovag egy szál gyöngyvirágot adott IX. Károly királynak, hogy szerencsét hozzon neki.
A király el volt ragadtatva, és a következő évtől kezdve (1561) minden tavasszal egy szál gyöngyvirágot ajándékozott az udvarhölgyeknek. A szokás gyorsan elterjedt az egész országban.

 
Egy másik legenda szerint Medici Katalin megbízta Saint-Paul-Trois-Châteaux (Drôme közigazgatási terület) lovagját egy titkos küldetéssel, az olasz Borghese családdal kapcsolatban. Az egyezményes jel arra, hogy a lovag a megbízatást sikerrel teljesítette az volt, hogy átnyújt a királynak egy csokor gyöngyvirágot Fontainebleau-ban.

 
A harmadik legenda szerint a XV. században május elseje a szerelem ünnepe volt Franciaországban; ekkor a nemes urak (hercegek és földbirtokosok) és hölgyek az erdőbe kirándultak, ahol ágakat szedtek, hogy azokkal díszítsék ki otthonaikat.
Levelekből és virágokból koszorúkat készítettek, majd vagy felvették, vagy a szeretett asszonynak ajándékozták azokat.
Ebből a szokásból fejlődött ki később egy a magyar májusfaállításhoz hasonló hagyomány; egy kivágott, feldíszített fát a ház elé helyeznek április 30-án éjjel. Régiótól függ, hogy a májusfát egy tiszteletbeli helyi polgár kapja, vagy egy hajadon lány. Ez a hagyomány főleg Franciaország keleti részén jellemző.

 

 
A gyöngyvirág-ajándékozás
 
A tavaszi gyöngyvirág-ajándékozás szokása évszázadokon át fennmaradt Franciaországban, majd a XIX. század végén, XX. század elején egyre jobban elterjedt. Ekkor a nagy francia divattervezők segédeiknek és klienseiknek minden május 1-jén egy szál gyöngyvirággal kedveskedtek. A gyöngyvirág Christian Diort is megihlette; nemcsak ruhakölteményein, hanem számos parfümben is megjelenik.

Gyöngyvirágot bárkinek ajándékozhatunk, családtagnak, barátnak egyaránt.  A szerencse virága
 
A gyöngyvirág francia virágnyelven szerencsét hozó virágot jelent, gyöngyvirág csokrot nőnek ajándékozni magyar virágnyelven megbecsülést, tisztességes szűzi szándékot jelent.

Úgy tartják, aki 13 virágharangos gyöngyvirágot talál, azt a sors a tenyerén fogja hordozni.
 
 
 
 
A gyöngyvirág business 

Május elsején Franciaországban bárki szabadon árulhat gyöngyvirágot, adómentesen, bürokratikus formalitások nélkül, de csak és kizárólag ezen a napon!

Franciaországban évente mintegy 50 millió szál gyöngyvirágot adnak el a virágboltosok és a rögtönzött, út menti árusok. Több 10 millió euró bevétel származik a gyöngyvirágból évente. 

 
A gyöngyvirág és a munka ünnepe

Franciaországban is, mint máshol is a világon, május 1. a munka ünnepe. A szakszervezetek felvonulásokat szerveznek Párizsban és a nagyobb városokban országszerte.
1890-ben, az első május elsején a felvonulók egy piros háromszöget viseltek, ami a nap hármas beosztását szimbolizálta, ahogy nálunk később a Beatrice együttes is énekelte: 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás.
Később vadrózsa került a gomblyukakba, amely a hit és észak-Franciaország hagyományos jelképe volt. 1907-től pedig a gyöngyvirág, Île-de-France szimbóluma váltotta fel a vadrózsát.

 
 
Éljen május elseje! :-)

 

Ha tetszett a cikk és szeretnél velem utazni máskor is, akkor kövesd a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalát, ahol bejárjuk az egész világot, és megosztjuk a tapasztalatainkat! 

 

LINKEK:


Gyöngyvirág MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6ngyvir%C3%A1g
Gyöngyvirág FRANCIAul: https://fr.wikipedia.org/wiki/Muguet_de_mai

 

4 megjegyzés:

 1. Nagyszerű!!! Mennyi dolog, amit még nem tudtam. :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Van még egy (kihalóban lévő) hagyomány is, ami nem a gyöngyvirághoz, hanem május elsejéhez kapcsolódik, az is aranyos: A gyerekek az udvarokból/kertekből elcsennek dolgokat és a falu/város főterére viszik. Onnan aztán mindenki hazavitte a sajátját. A hagyomány azért hal ki, mert ezt pár rossz ember lopásra használja ki, és a tárgyak nem kerülnek a főtérre. Így május elsején már az emerek inkább mindent behordanak a kertből/udvarról zárt helyre, nehogy örökre lába keljen a dolgaiknak.
   Kár, pedig amúgy aranyos dolog lenne szerintem.

   Törlés
 2. Ezt nagyon érdekes volt olvasni, nem is tudtam erről a hagyományról, pedig a húgom május elsején született, és mindig kap ilyenkor a szüleimtől egy csokrot gyöngyvirágból.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Akkor a húgod nagyon szerencsés kell hogy legyen! ;-)

   Törlés