2017. november 19., vasárnap

Holašovice

Csehország Hollókője

 

Az igen népszerű Český Krumlov mellett a hegyekben meghúzódik egy bájos kis falucska: Holašovice. A parasztbarokk építészeti stílus egyedül itt maradt fenn Európában. Ennek alapján tökéletes képet kaphatunk, hogy hogyan nézett ki egy tipikus cseh falu úgy száz-százötven évvel korábban.
 




Holašovice

Holašovice a Csehország déli részén található Jankov település része a České Budějovice-i járásban.

 
 

UNESCO Világörökség

Az itt található úgynevezett parasztbarokk stílusú épületegyüttest 1998-ban a UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Azonosító száma 861-es. Ami nekünk Hollókő, az a cseheknek Holašovice. Hasonlóan a magyarországi Hollókőhöz, az itt élő mintegy 140 fős lakosság élő közösséget alkot, a falu az itteniek állandó lakóhelyéül szolgál, az épületek többsége magántulajdonban van. Az elismerést ezen kívül a dél-csehországi barokk népi motívumok hű megőrzésének is köszönheti – ez a jellegzetes építészeti stílus Európában sehol máshol nem maradt fenn.



 

Története

Holašovicét először 1263-ban említik. 1292-ben II. Vencel cseh király a falut a Vyšší Brod cisztercita kolostornak adta. 1848-ig a kolostor tulajdonában maradt.



1520-tól 1525-ig Holašovice majdnem teljes lakosságát kiirtotta a bubópestis. Csak két lakosa maradt életben. A falu északi végén lévő pestishegy felett emelt oszlop emlékeztet erre az eseményre. A kolostor fokozatosan újratelepítette a falut bajorországi és osztrák telepesekkel, akik magukkal hozták a falazott épület hagyományát és alkalmazták is a helyi épületeken. A kolostor feljegyzései szerint 1530-ra a lakosok száma 17-re emelkedett, és a cseh nyelvterületen elsősorban németül beszélő területté vált. 1900-ra 163 német etnikai származású és 1 cseh etnikai származású lakosa volt a falunak.

Miután a második világháború végén a német lakosokat kitelepítették, a faluban számos gazdaság üresen maradt. Holašovice a háború utáni kommunista rezsim alatt elhagyatott hely lett.

1990-től kezdve a falut helyreállították és benépesítették. Jelenleg körülbelül 140 lakosa van.

 

Időutazás

Annak, aki ide látogat, egy igazi időutazásban lehet része a századforduló környékére. A faluban lévő 120 épület közül 23 műemlékvédelem alatt áll, melyek egységes egészként egy skanzent alkotnak. A XVIII-XIX. században épített lakóházakon kívül ólak, pajták, istállók, magtárak, kapuk és különféle kerítések tartoznak a településhez. Az épületek egy pici, durván 210×70 méteres nagyságú területen belül helyezkednek el. 

 
A turistainformációs központ mellett lehet parkolni. Onnan egy kis sétával bejárható az egész falu.

 

Látnivalók 


Ezt a települést csúcsos homlokzatú lakóházak és magtárak alkotják, melyeket csillagokkal díszített kapuk és kerítések kötnek össze. A homlokzatok többségén fennmaradt az úgynevezett népi- vagy parasztbarokk stukkódíszítés is, ami egyedülálló hangulatot és jelentőséget ad az egész településnek. A házak szinte mindegyike előtt saját kút áll.

1922

1871

1871

1871 / 1859

1857

1863

1852


1852

1852

1861

1831



1855

1855 / 1861

1871

1841

1890

Ólak, pajták, istállók

Ólak, pajták, istállók

Ólak, pajták, istállók

A XX-XXI. századi építkezéseknek a védett területen kívül van helyük, főleg a település északkeleti részén.

1899

1879

1862 / 1872

1864



1884 / 1853

A falu egy szem étterme

1877


1907

1907

1872 / 1943

1866


Panorámakép

Panorámakép

Az egyik házban egy kis múzeumot találunk, ahol mindenféle eszközöket és használtai tárgyakat nézhetünk meg. Az idős bácsi -meglepetésünkre- angolul és franciául is beszél.


1861
Muzeum Života Jikočeské Vesnice
Régi paraszti élet eszközeit bemutató múzeum







Kantárak, nyergek, melyeket ünnepi alkalmakkor használtak

Kantárak, nyergek, melyeket ünnepi alkalmakkor használtak

A kocsi "egy mozdulattal" szánná alakítható










Főleg krumpli kiszedésére használt eszközök, de van köztük bálázó is.



A falu épületei a közepén található mezőt szinte szabályos négyszög alakban veszik körül. A mezőn van egy kis tó, és egy pici kápolna. A Nepomuki Szent János-kápolna 1755-ben épült.









Nepomuki Szent János-kápolna

Nepomuki Szent János-kápolna

Nepomuki Szent János-kápolna

Nepomuki Szent János-kápolna



A település körül van még néhány épület, amelyek már nem tartoznak a Világörökség védelme alá, ilyen például a volt községi iskola (itt működik a már említett információs központ). A skanzen határain kívül található a földművesmesterségek központja, amelynek része egy magánkézben működtetett boksa (szénégetéshez használják).


A volt községi iskola, ma információs iroda 

A volt községi iskola, ma információs iroda


Holašovické Stonehenge


A falu szélén található a „Holašovické Stonehenge”. Egy élelmes falulakó készítette, kirakott pár nagyobb követ Stonehenge mintájára, és pár szobrot is. Ne lepődjünk meg, ha egyszercsak felbukkan egy bringás anyóka, és kéri a belépőjegy árát, mely 35 CZK/fő.


Holašovické Stonehenge

Holašovické Stonehenge

Holašovické Stonehenge

Holašovické Stonehenge

Így készült a Holašovické Stonehenge



 

A XX-XXI. századi építkezéseknek a védett területen kívül van helyük, a település északkeleti részén.

A faluban bő egy óra alatt mindezt meg lehet nézni. Csak ezért ideutazni Csehországba nem érdemes. (Szálláshely nemigen van, és az egy szem étterme is csak este van nyitva - már ha hihetünk az ajtajára kihelyezett táblának.) De ha már úgyis Český Krumlovban járunk, akkor érdemes ide egy kis kitérőt tenni.


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!                                                                                          

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!


 

LINKEK/FORRÁSOK


Holašovice ANGOLul: https://en.wikipedia.org/wiki/Hola%C5%A1ovice

LeRoutard útikönyvek sorozat Rép. chéque, Slovaquie ISBN: 978-2é01-912449-6

 

(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)


 

4 megjegyzés:

  1. Érdekes és kedves kis település.
    Belegondoltam, a pestist túlét 2 ember esetébe... huh, borzalom. De az egyetlen cseh a német ajkúak közt sem semmi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon durva! Vajon mit tettek, hogy ők túlélték? Vagy egyszerűen csak jó génekkel születtek?! Érdekes mindenesetre.
      És igen, az egy szem cseh is! ;-)

      Törlés
    2. Szerencse? Gének? A lottó 5-nek nagyobb esélyt adok.

      Törlés
    3. :D Hihetetlen tényleg, nagyon szerencsések voltak. Bár fene tudja, mekkora szerencse elveszíteni mindenkit, akit ismersz, szeretsz... aztán te meg túléled, és ott vagy kvázi egyedül.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!