2017. november 19., vasárnap

Český Krumlov - a legendák folytatódnak




A vár, a többszintes híd, és a kastélykert után folytattuk Český Krumlov felfedezését.


A Minorita kolostor

A vár után a közeli Minorita kolostorhoz (Minoritský klášter) mentünk. A templom valószínűleg a XIV. században keletkezett, ugyanakkor, amikor a kolostort megalapították és építése elkezdődött a XIV. század közepén. Az építkezés nagyon lassan haladt és a szerzetesek kolostora csak másfél évszázaddal később fejeződött be a XV. század végére.



 

Majd csak úgy, sétálgattunk az óváros szűk kis utcáin a gótikus, reneszánsz és barokk stílusban épült házak között.






Nagyon hideg volt, és ezúttal az eső kezdett el esni, így beültünk egy palacsintázóba (MLS Crêperie).

Bílá čokoláda se skořicí a domáci šlehačkou
Forró fehér csoki fahéjjal és házi tejszínhabbal

Zakysaná smetana a horké malíny - zakysaná smetana, horké malínya domácí malinový sirup
Tejfölös, forró málnával töltött palacsinta, házi málnaöntettel

Trdelník - s vanilkovým krémem
Kürtős kalács vanília krémmel

 

A főtér és a városháza

A főtéren (Náměstí Svornosti) álló régi városházát (Radnice) 1580-ban építették, két régebbi gótikus ház egybeépítésével. Homlokzatán Csehország, Český Krumlov, a Rosenbergek és a Schwarzenbergek címere látható. Latin felirata: Audi, vide et tace - si ves vivere in pace (magyarul: Hallj, láss és hallgass, ha békében akarsz élni.)  

A téren egy Pestis-oszlop és szökőkút, és gyönyörűséges épületek láthatók körben.
A Pestis-oszlop tetején Szűz Mária szobra áll. Alatta nyolc szent, a város védőszentjei, és a pestis ellen védő szentek. A felső sorban Szent Vencel, Szent Vitus, Szent János evangélista, Szent Judás Thaddeus, alsó sorban Szent Ferenc Xavier, Szent Sebestyén, Szent Gaetano, és Szent Rókus szobrai láthatók.

A főtér legendája

Ezen a téren sok nőt égettek meg boszorkányság vádjával. Az egyik legkegyetlenebb történet egy cigánylányról szól, aki a közeli Kájov templomába bezáratta magát és elvette Szűz Mária gyűrűjét. Másnap a sekrestyés észrevette a szentségtörést, és megvádolta a lányt, aki erre vissza is adta a gyűrűt. A kájovi plébánia szabadon engedte, de a krumloviak meghallották, hogy mi történt és azonnal érte jöttek, elítélték, megkínozták és a Pestis-oszlop lábánál megégették.




A régi városháza (Radnice)

Pestis-oszlop és szökőkút


Panorámakép



A Kaplanka legendája

Václav z Rovného kancellár 1520-ban felajánlotta a házat paplaknak. Egyetlen feltétele volt csak, hogy ha meghal, minden évben mondjanak imát érte. Alá is írták a szerződést. Egyszer azonban megfeledkeztek az ígéretről és a halott szelleme elkezdte kísérteni a káplánt. A káplán gyorsan imát mondott a halottért, és soha többé nem feledkezett meg az ígéretről.
 


A Szent Vitus-templom

A Szent Vitus-templom (Kostel sv. Víta) Český Krumlov másik jelképszerű épülete. A háromhajós templomot a XIV. században építették, majd a XV. század elején átalakították. Ebből az időből származnak a gótikus freskómaradványai is. Főoltára 1560-ban készült. Tornyának alsó része négyszög alakú román stílusú ablakokkal, feljebb ötszögű, magas, boltíves ablakokkal. Legfelső, gótikus részét 1894-ben készítették. A bal oldalon láthatunk 2 vörös márvány sírkövet, ezek Rosenberg Vilmos (Wilhelm von Rosenberg †1592, 58 évesen) és harmadik felesége (Anna Maria Rosenberg, †1582, 21 évesen) reneszánsz síremlékei.

A Szent Vitus-templom legendái

Számtalan legenda kering a templommal kapcsolatban. Az egyik szerint a templom lelkésze egy napon elaludt a gyóntató székben és ráköszöntött az éj. Éjfélkor misét tartott a holtaknak, és amikor reggel rátaláltak, ősz lett a haja, szakálla, sok évet öregedett egyetlen éjszaka alatt. Rövidre rá meg is halt.
A másik szerint Szűz Mária koronázási festményén, mely az orgonánál van, a Szűz arca nagyon hasonlított egy helyi polgár elhunyt feleségére. A férfit ez annyira bántotta, hogy kivágta az arcot a festményből. Később beismerte csúfos tettét.


 









A Horní utcába jutottunk, ahol előző este vacsoráztunk. A Regionální muzeum v Českém Krumlově mellől szép a kilátás a várra és a kanyargó folyóra. (A múzeum zárva volt.)








 

A Prelatura

Vele szemben egy másik gyönyörű épület, a Prelatura. Az eredetileg gótikus épület egyházi méltóságokat szolgált. Utcai homlokzatának grafikái az 1900-as évekből származó neoreneszánsz változtatások eredménye. Termeit ma különböző kulturális rendezvényekhez adják bérbe.






 

A folyó két ágát egy pici csatorna köti össze. E felett halad át a híd. (Előző este ezen át érkeztünk az óvárosba.)



 

Újabb szűk, macskaköves utcácskák következtek, egy másik utca a Szent Vitus-templom mögött a főtérre.

 
 
 
 
 
 
 
 


 
 
És újabb gyönyörűséges házacskák, szépen festettek, ötletes ablakrácsokkal itt-ott.
 


 

Átkeltünk a hídon, innen nagyon szép a Szent Vitus-templom. Sétálgattunk itt is picit a házak között.
 










Bár sok a turista, valahogy még sincs tömeg. Mintha a kanyargó macskaköves kis utcák labirintusa, a festői terek, vagy az ódon vár elnyelné az embereket. A belvárost zegzugos, macskaköves szűk utcák, színes házak, vicces cégéres apró kis üzletek jellemzik. 







Visszamentünk a központba, és ezúttal a Krčma U Dwau Maryí középkori étterembe ültünk be vacsorázni.

Az U Dwau Maryí egy középkori házban található, amely a hatalmas erődítményfalra épült. Nevét (Dwau Maryí = két Mária) a bejárati oldalon a házfalon látható két Máriát ábrázoló freskóról kapta. Nem sok mindent tudni az emberekről, akik itt éltek, de túlnyomórészt kézművesek voltak. Az archív dokumentumok szerint az első ismert tulajdonos Michal volt, egy szíjgyártó (1553). A hely belül is hangulatos, még a (női) mosdóból is csodás kilátással a várra. Télen az emeleti reneszánsz teremben szolgálják ki a vendégeket. A történelmi kocsmát csodálatosan felújított fa mennyezetek, ajtók, kerámiák, vasmunkák, szőnyegek díszítik. A kiszolgálás gyors és udvarias. Az ételek, melyeket itt kapni, a régi, csehországi középkori vendéglők stílusát követik. Az egyes ételek elkészítéséhez majdnem feledésbe merült hagyományos alapanyagokat -mint a köles, a hajdina és az árpa- is használnak.



A várossal egyidős a sörfőzés, a XIII. századtól kezdve folyamatosan működött itt sörfőzde. Az Eggenberg család 1625 és 1630 között -miután a birtokába jutott a város- sörgyárrá alakított egy folyóparti épületet. Ez azóta is, megszakítás nélkül sörgyárként üzemel. A Schwarzenbergek 1719-ben modernizálták és barokk stílusban építették újjá. A kommunizmusban államosították, de 1991 óta ismét magántulajdonban van az Eggenberg sörgyár. Nem volt kérdés, hogy ezt isszuk a vacsora mellé. J

Pivo Eggenberg
Eggenberg sör

Az árakat látva rá kellett jönnünk, hogy előző este több mint dupláját fizettünk kb. ugyanannyi kajának, mint most. Azt sem mondtam volna drágának (30 euró 2 főre, úgy hogy púpra laktunk), de itt csak 15 euró volt az ár és itt is úgy belaktunk, hogy moccanni is alig bírtunk.

Polévka zelná s bamborem
Burgonyás, kolbászos káposztaleves 

200 g Staročeská hostina s bažantem (bažant, uzené maso, jáhelník, placka, knedlík, brambor, salát) pro 1-8 osob
200 g régimódi tál fácánnal (fácán, füstölt hús, burgonya torta, köles, gombóc, burgonya, saláta) 1-8 fő részére


český koláč
Cseh sütemény
 

A Krumlovi malom

A malom (Krumlovky Mlyn) épülete a XIV. században épült. Az ősi malom épületében képgalériát, történelmi autókat, Jawa, BMW, ČZ, Harley-Davidson, stb. márkájú motorkerékpárokat, óra szerkezeteket, más érdekes ószereket láthat az ide enni/inni betérő.


 

Átmentünk egy újabb hídon, majd át a sok emelet magas, boltozatos híd alatt a parkolóba.




 

Csak reménykedhettünk, hogy az „állatok” a szomszéd szobából nem maradtak erre az éjszakára is.

Az interneten böngészve kiderült, hogy egy gyönyörűséges kaput valahogy kihagytunk, így megállapodtunk, hogy másnap reggel azt még bepótoljuk mielőtt tovább állunk. Ez pedig a Budějovická brána volt. Tényleg kár lett volna kihagyni, az egyik legszebb kapu!



Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!
 


LINKEK/FORRÁSOK
 

 
LeRoutard útikönyvek sorozat Rép. chéque, Slovaquie ISBN: 978-2é01-912449-6
 
 
 
(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.)
 
 
  

2 megjegyzés:

  1. Csodás épületek, hangulatos utcák, igazán. nagy kedvem lenne ott egy hosszú hétvégét eltölteni.
    Az ételek, hozzá az árak vonzóak.
    Tényleg kár lett volna azt a szép kaput azzal szép napórával! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg nagyon hangulatos volt, a hideg és a néha-néha eső eső ellenére is. A hó nem zavart ;-) Csak ajánlani tudom! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!