2022. június 24., péntek

Spárga baconköntösben

Spargeln im Speckmantel


A bacon szalonnába tekert zöld vagy fehér spárgához jól illik a főtt vagy sütőben sült burgonya és a hollandi mártás vagy akár a tükörtojás.



Németországban nagyon népszerű a spárga: több mint 20 000 hektárnyi területen termelnek évente majd’ 130 000 tonnányit! Észak-Németországban fejlesztették ki a fehér spárgát, ami azért marad fehér, mert a talajból nem engedik kibújni. Gátszerű földkupac-sorok alatt, sötétben nő a spárga, mely akkor zöldülne meg, ha fényhez jutna. Míg a franciák a kékes-lilás zöld spárgát részesítik előnyben, addig a németek a fehér spárgára esküsznek. Évente fejenként kb. 1,5 kg spárgát esznek átlagban. Mióta Németországban élünk, mi is jóval több spárgát fogyasztunk, mint azelőtt. 


Spargeln im Speckmantel
(Spárga baconköntösben)


Hozzávalók

4 fő részére

1 kg spárga
140 g bacon szalonna vagy füstölt sonka
1 kg újburgonya

Citrom / citromlé

Cukor
Bors
Parmezán sajt

A hollandi szószhoz:
175 g vaj
3 tojássárgája
3 evőkanál fehérbor


Elkészítés


Az újburgonyát vízben alaposan megmossuk. Egy fazékban bő vízzel, sóval puhára főzzük.

A spárgát a fejénél vékonyabban, a száránál vastagabban hámozzuk meg, ügyelve, hogy ne maradjon fás rész rajta. Vízben kevés sóval, cukorral, vajjal és fél citrommal (vagy citromlével) körülbelül 5-10 perc alatt félpuhára pároljuk. (A zöld spárgának kevesebb idő kell.)

Összefogunk 2-3 spárgalándzsát és betekerjük egy szelet bacon szalonnával vagy füstölt sonkával.

Egymás mellé tesszük őket egy sütőpapírral vagy fóliával bélelt tepsire. Picit borsozzuk és megszórjuk reszelt parmezán sajttal.

Előmelegített sütőben 190°C-on (felső-alsó sütés) kb. 20 percig sütjük.

A hollandi szószhoz egy serpenyőben kb. 150 g vajat olvasztunk. Egy habverővel összekeverjük a tojássárgáját és a fehérbort egy tálban forró víz felett habzásáig, majd lassan hozzákeverjük az olvasztott vajat. Egy kevés citromlével, sóval és borssal ízesítjük. (Ha valaki nem akar ezzel bajlódni, lehet a boltokban is venni hollandi szószt, vagy szósz alapot, az is finom.)

A spárgát a főtt burgonyával egy tányérra helyezzük, és hollandi szósszal leöntjük.


Tipp 1: A spárgát süthetjük grillen is, ez esetben alufóliába tekerjük egy pici vaj kíséretében.
Tipp 2: Hollandi mártás helyett süthetünk mellé tükörtojást, melynek a sárgáját folyósra hagyjuk.
Tipp 3: Kóstoljuk meg mellé a Spargel-Geist nevű spárga pálinkát!  



Jó étvágyat! – Guten Appetit!


A németeknél is van egy hasonló szabály a spárgára, mint nálunk a görögdinnyére és Lőrincre. A régi parasztmondás szerint ne fogyasszunk spárgát június 24-e után, mert: Kirschen rot, Spargel tot! (A cseresznye piros, a spárga halott!)

Több kedvenc spárgás ételünk és receptünk is van:

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!