2023. június 27., kedd

Reggio Calabria


Reggio Calabriában található „Olaszország legszebb kilométere”.



Reggio Calabria

Reggio Calabria település Olaszországban, Calabria régióban, Reggio Calabria megyében, az Aspromonte hegység lábainál elterülő keskeny tengerparti síkságon fekszik. Az olasz csizma orrán, Szicíliával átellenben található, a Messinai-szoros keleti partján. A keskeny tengerszoros a Tirrén-tengert köti össze a Jón-tengerrel. Az i. e. VIII. században alapított város mindig is jelentős közlekedési csomópont volt. Reggio Calabria a régió legkorábbi és legnagyobb települése.

Hosszú, de kellemes egynapos kirándulást tettünk Reggio Calabriába, amely lenyűgöző panorámát és érdekes művészeti és kulturális örökséget kínál. Idefelé jövet sok alagúton és hídon jöttünk át, óriási ködben, felhőkben. Kicsit meg is ijedtünk, hogy az időjárás-előrejelzés tévedett, és nem is lesz szép időnk. Szerencsére egyáltalán nem így lett! Lent a parton csodás, tiszta idő fogadott bennünket.

 

Látnivalók Reggio Calabriában

Lungomare Falcomatà

Miután leparkoltunk a kisbusszal, végigsétáltunk a kiépített, panorámás tengerparti Lungomare Falcomatà mentén, amelyről Gabriele D'Annunzio író azt mondta, hogy ez „Olaszország legszebb kilométere”. A tengerpartról a Messinai-szoroson át Szicíliára, Messinára, tiszta időben pedig egészen az Etnáig, a szicíliai vulkánig is el lehet látni.












Arena dello Stretto

Ez a Messinai-szorosra néző tengerparti színház az ókori görög-római színházak mintájára épült.



Villa Genoese Zerbi

A XVII. századi nemesi palotát vörös színű mozaikok borítják.




Corso

A Yogu' Gelateriában vettünk egy fagyit, ezt nyalogatva mentünk fel a Lungomare Falcomatàval párhuzamos elegáns Corso-ra.






Chiesa di San Giorgio al Corso

A Szent György templomot a város védőszentjének szentelték.




Teatro Francesco Cilea

A Reggio Calabria Francesco Cilea városi színházat a Palmiban született calabriai zeneszerző, Francesco Cileáról nevezték el. Az eklektikus stílusú operaházban 1931-ben tartották az első előadást.



Piazza Italia

Ez Reggio Calabria főtere; Itália allegorikus, monumentális szobra díszíti.


Monumento ai caduti di Reggio Calabria





Duomo di Reggio, Maria Santissima Assunta

Még mindig a központban található az érdekes katedrális. 1908-ban a földrengés során az eredeti épület elpusztult, a ma látható épületet pedig jellegzetes román stílusban építették újjá. Sajnos zárva volt, pedig nagyon szép lehet belülről.






Castello Aragonese

Érdekes az aragóniai vár a két tornyával. A ma is álló vár elődjét a VI. században építették. Az évszázadok során nagy stratégiai jelentőséggel bírt, hiszen innen ellenőrzés alatt tarthatták a szorosban zajló hajóforgalmat. Eredeti szerkezete négy toronyból és egy vizesárokból állt, míg mára csak a délkeleti irányú két torony maradt meg, és időszakos kiállításoknak ad otthont. Előtte egy kis téren a maffia áldozatainak szentelt emlékmű látható. Minden virág egy-egy áldozatot jelképez.





Chiesa degli Ottimati

Eredetileg az erőd falai körülvették a Chiesa degli Ottimati-t is, egy X. századi, kiváló állapotban lévő, jelentős normann-bizánci templomot.



Villa Comunale di Reggio Calabria

Érdemes meglátogatni a Városi Kerteket, amelyek a Corso mellett találhatóak, és a trópusi és egyenlítői növényvilág értékes példáival rendelkeznek.










Terme Romane

A tengerparton római fürdők romjait is láthatjuk.




Museo archeologico nazionale di Reggio Calabria (MArRC)

Más néven Museo nazionale della Magna Grecia. A Magna Graecia Nemzeti Múzeum a város legnagyobb múzeuma, gazdag ókori dél-itáliai görög régészeti anyaggal. A híres Riace bronzszobroknak is otthont ad. Ezek az egyenként 2 méter magas ókori görög bronzszobrok az i. e. V. századból valók és világszerte Calabria jelképei. 1972 nyarán, Riace Marina partjaitól 230 méterre, egy fiatal római amatőr búvár 8 méteres mélységbe merült, és rábukkant a két harcos szobrára, amelyek a későbbiekben Riacei Bronzszobrok néven váltak ismertté.

Forrás: wikipedia - Sailko

Forrás: wikipedia - közkincs


 Egy kis bárban aperitivoztunk. 


Cím: 89100 Reggio Calabria RC, Olaszország

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Reggio Calabria MAGYARul: Reggio Calabria – Wikipédia (wikipedia.org)
Reggio Calabria OLASZul: Reggio Calabria - Wikipedia
Messinai-szoros MAGYARul: Messinai-szoros – Wikipédia (wikipedia.org)
Riacei bronzszobrok MAGYARul: Riacei bronzszobrok – Wikipédia (wikipedia.org)
Riacei bronzszobrok OLASZul: Bronzi di Riace - Wikipedia
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)
Itália legszebb falvai OLASZul: I borghi più belli d'Italia - Wikipedia

A helyszínen kihelyezett információs anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!