2023. június 16., péntek

Vieste ❤


A város az olasz csizma sarkantyúján található.



Még mielőtt Viestébe értünk, megálltunk a Torre di Monte Puccinál, ahonnan gyönyörű volt a kilátás Baia Calenella strandja és Peschici városa felé, mely ugyanúgy fehér mészkősziklák tetejére épült, mint Vieste.

Torre di Monte Pucci

Baia Calenella


Peschici

 

Vieste

Vieste település Olaszországban, Puglia régióban, Foggia megyében, a Gargano-félsziget keleti részén, az Adriai-tenger partján található. Baritól kb. 2,5, Andriától kb. 2 órányira van autóval.

Népszerű látnivaló a tengerparti sétányon található Pizzomunno, a 25 méter magas, hófehér mészkőtömb, mely a város jelképe is egyben.

 

La leggenda di Cristalda e Pizzomunno
Cristalda és Pizzomunno legendája

A legenda szerint Pizzomunno egy halászfiú volt, aki a városban élt szépséges szerelmével, Cristaldával. A halászlegényt egy nap a szirének megpróbálták elcsábítani… sikertelenül. A tengeri sellők ezután bosszúból elragadták Cristaldát. Pizzomunno meg akarta menteni a lányt a tenger fenekéről, de nem járt sikerrel. Bánatában sziklává változott. A tengerparton ezt a strandot róla nevezték el: Spiaggia del Pizzomunno. Max Gazzé meg is énekelte a történetet 2018-ban a Sanremo zenei fesztiválon; La leggenda di Cristalda e Pizzomunno a dal címe és a 6. helyen végzett vele.



A félsziget végén a tengerparti halászat hagyományos, cölöpökön álló, faszerkezetű építménye, a trabucco látható.

Trabucco
Forrás: wikipedia - Apazienza










VIDEÓ!!!

VIDEÓ - Max Gazzé dala


Látnivalók Vieste történelmi központjában

Vieste óvárosa rendkívül festői; szűk, kanyargós, néha boltívekkel összekötött utcáinak köszönhetően. Fehér házai, valamint lejtős lépcsőházai teszik jellegzetessé. Az óváros utcáin is lépten-nyomon visszaköszön a szerelmesek története; mindenfelé szívecskéket, Vieste in love (szerelmes Vieste) feliratokat látunk, és az egyik lépcsőn (Scala dell'amore) a szívecskék között az említett dalból szöveg részleteket.


Scala dell'amore (A szerelem lépcsője)

Vieste óvárosa két részre tagolódik: az egyik a Punta di San Francesco – a város keleti partvidékéből kiinduló meredek, sziklás félsziget. Ennek védelmében épült fel Vieste legrégibb, középkori városrésze. E műemlékekben gazdag városrészt szűk utcácskák, jellegzetes lépcsőzetek (jó sok van belőlük!) és az utcákon keresztülívelő boltozatok jellemzik. A két fő látnivaló a vár (Castello Svevo), amelyet II. sváb Frigyes (Federico II di Svevia) építtetett, és amely felülről uralja Vieste városát, valamint a székesegyház (Concattedrale di Santa Maria Assunta), amely az erődnél alacsonyabban található.

Vár (Castello Svevo)

Vár (Castello Svevo)

Vár (Castello Svevo)

Vár (Castello Svevo)

Kilátás a vártól - Spiaggia di Castello







Székesegyház (Concattedrale di Santa Maria Assunta)
Forrás: wikipedia - rubatacchini

Nagyon festői a Piazzetta Petrone, ahonnan megcsodálhatjuk a tengerpart látványos táját. E kis tér közelében van egy kis sikátor, amely az úgynevezett szomorú sziklához (chianca amara) vezet; egy nagy sziklához, amelynek a tetején épült katedrálisban lelt menedékre az 1500-as években a Turgut reisz csapatai által megtámadott lakosság. Sokakat kifosztottak és lemészároltak, ezért kapta a szomorú szikla nevet.

Chianca amara
Forrás: wikipedia - Infouma


Vieste másik része a Punta di Santa Croce. Ez az északi partvidékből kiinduló félsziget illetve a Marina Piccola mögötti városrész a XIX. században épült. Kikötője e félsziget északnyugati részén fekszik. A Marina Piccolával szemben fekvő Santa Eufemia szigeten világítótorony található.

A Trattoria Il Paniere nevű pugliai specialitásokat kínáló étteremben vacsoráztunk nagyon finomakat.




Szállásunk a Hotel Palme Gemelle családi szállodában volt, a városközponttól jóval távolabb, autóval kb. 10-15 percre. A szobában egy franciaágy és egy emeletes ágy volt, a nagy erkélyen felszerelt konyha. Reggelizni a medence mellett lévő étteremben lehetett.





 Cím: 71019 Vieste, Olaszország


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Vieste MAGYARul: Vieste – Wikipédia (wikipedia.org)
Vieste OLASZul: Vieste - Wikipedia
Sanremo Music Festival 2018 ANGOLul: Sanremo Music Festival 2018 - Wikipedia
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett információs anyagok.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!