2023. június 18., vasárnap

Marina di Roseto Capo Spulico




Margherita di Savoia

Margherita di Savoia település Olaszországban, Puglia régióban, Barletta-Andria-Trani megyében, Barletta városától északnyugatra, az Adriai-tenger partján található. A település Salina di Barletta néven volt ismert 1879-ig, amikor átnevezték Savoyai Margit olasz királyné tiszteletére Margherita di Savoiának. A legfőbb látványosságok a hatalmas sólepárlók, melyek Európában a legnagyobbak, és amelyek után eredeti nevét is kapta. A sólepárlók kb. 20 kilométer hosszan húzódnak az apuliai partok mentén. Területén számos más védett állat- és növényfaj mellett rengeteg rózsaszín flamingót látni, és bent a városban is megjelenik a flamingó motívum többféleképpen. Egy rövidke megálló erejéig a Bar Fiammában ettünk és ittunk nagyon finomakat, majd tovább indultunk.

Kép forrása: 






Cím: 76016 Margherita di Savoia, Olaszország

 

Roseto Capo Spulico

Roseto Capo Spulico település Olaszországban, Calabria régióban, Cosenza megyében, a Jón-tenger partján található.
Népszerű látnivaló a tengerparti sétányon, a Cardone hegyfokon található vár, a Castello Federiciano (más néven Castrum Petrae Roseti), mely a város jelképe is egyben. Az eredeti terv szerint megnéztük volna a várat alaposabban is, de sajnos pont szieszta időben értünk ide, és emiatt zárva volt. Egy legenda szerint 1204 és 1253 között, II. Frigyes uralkodása alatt a várban őrizték a Szent Leplet (Torinói lepel). A terv másik része pedig csobbanás lett volna a Jón-tengerben, itt a vár alatt, a gyönyörű strandon, ez viszont az esős, hűvös idő miatt maradt el. Sebaj, azért sétáltunk egy jót a köves parton. Egészen be lehetett menni a vár alá, látni lehet, hogyan építették össze a sziklával; olyan profi módon, hogy alig lehet észrevenni, hogy hol ér véget a szikla és hol kezdődik a vár. Lenyűgöző!















A tengerben, a parthoz közel látható az „üllő szikla” (Lo scoglio dell’incudine), jellegzetes formájáról kapta a nevét.






 

Cím: 87020 Roseto Capo Spulico, Olaszország

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK:

Margherita di Savoia MAGYARul: Margherita di Savoia – Wikipédia (wikipedia.org)
Margherita di Savoia OLASZul: Margherita di Savoia (Italia) - Wikipedia
Roseto Capo Spulico MAGYARul: Roseto Capo Spulico – Wikipédia (wikipedia.org)
Castrum Petrae Roseti OLASZul: Castrum Petrae Roseti - Wikipedia
Olaszország világörökségi helyszínei MAGYARul: Olaszország világörökségi helyszínei – Wikipédia (wikipedia.org)

A helyszínen kihelyezett információs anyagok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!