2024. február 14., szerda

Garden of Lights

Alice Csodaországban




2023. október 27-től 2024. március 3-ig, esténként sötétedéstől (16 vagy 17 órától) hétköznap 20, hétvégén 21 óráig tekinthető meg a Garden of Lights - Alice Csodaországban multimédiás kiállítás, melynek a Budapesti ELTE Füvészkert ad otthont. Magyarországon a 2023-24-es az első alkalom, hogy ilyen „fénymese” programot rendeztek.

 

Garden of Lights

A varázslatos multimédia kiállítás a képzelet birodalmába repít bennünket. A Garden of Lights és a 250 éves Füvészkert közös szervezésében Magyarországon először az 1951-ben bemutatott animációs Walt Disney mozifilm, az Alice Csodaországban mesevilága elevenedik meg. A botanikus kertben tett séta során utunkat látványos fény és hangjáték kíséri, mely által mi magunk is a mese részévé válunk.




 

Alice Csodaországban
Alice in Wonderland

Az eredeti történet alapja Lewis Carroll világhírű meséje, melyről a mozifilm a Walt Disney Productions gyártásában készült. A mese főhőse Alice, a bátor és élénk fantáziával rendelkező angol kislány, akinek a nővére a parkban egy unalmas történetet olvas. Alice közben megpillantja az öltönyös, Fehér nyulat, aki mindig siet valahová, és utána iramodik. Eléri a nyúl odúját, bebújik ő is, majd rövid zuhanás után Csodaországban találja magát. Kilincs (a beszélő ajtókilincs) tanácsára Alice kortyol a csöpp üvegből, amelyen ez áll: Igyál meg!, majd összezsugorodik és színes képzelete szárnyán olyan helyekre jut el, ahol gyermek előtte még nem járt. Furcsábbnál furcsább dolgok történnek vele. Találkozik Dodóval és barátaival, akik egyfolytában futnak, hogy megszáradjanak. Subidam és Subidu két egyforma ember, akiknek a meséjéből Alice megismeri Rozmárt, az Ácsmestert és a bölcs Osztriga anyót. Miután megeszi az Egyél meg! kekszet, Alice óriássá változik a Fehér nyúl házában. Bill, a kéményseprő gyík és Dodo, majdnem Alice-ra gyújtja a házat, de az még épp időben összemegy újra. Alice találkozik az éneklő virágokkal, majd Hernyó úrral, a vízipipázó kék hernyóval, aki pillangóvá változik. Az Anyamadár, a tojásait féltő tojó madár kígyónak nézi Alice-t. Vigyor Kandúr, a vidám kövér macska akár még láthatatlanná is tud válni. Alice ezután a Bolond Kalapossal, Kerge nyúllal és Mormotával egy különös nem születésnapi tea-partin vesz részt. Később megismerkedik a Szív Királlyal, az ellenszenves Szív Királynővel és bűvös kártyahadseregével. Alice krokettezik a Szív Királynővel, aki megorrol rá, és le akarja üttetni a fejét. Alice menekül… Végül felébred, magához tér és megnyugodva rájön, hogy ez az egész egy bolondos álom volt csupán.


















































VIDEÓ!!!



Cím
: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25., Magyarország
Hivatalos honlap MAGYARul és ANGOLul: https://gardenoflights.com/hu/budapest
Telefon: (+36-1) 30 591 44 12
E-mail: info.budapest@gardenoflights.com

Külön köszönet Janinak, a bejegyzésben az ő fényképei is helyet kaptak!


Más, általunk is meglátogatott fényparkok a blogon:

💫 Lumina Park – Világkörüli utazás a fények birodalmában
💫 Lantern Festival – Sárkány Éve Lampion Fesztivál


Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!                                                                                          

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, a blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Alice Csodaországban MAGYARul: https://hu.wikipedia.org/wiki/Alice_Csodaorsz%C3%A1gban_(film,_1951)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!