2024. február 1., csütörtök

Vodopády Studeného potoka

Tarpataki vízesések




Starý Smokovec
Ótátrafüred

Ótátrafüred Magastátra város központi része, Szlovákiában, a Magas-Tátrában, Poprádtól kb. 10 km-re északnyugatra található. Ez a Magas-Tátra legnagyobb és legrégibb üdülőtelepülése.
Ótátrafüred ma a tátrai turizmus központja, környéke bővelkedik természeti szépségekben és kirándulóhelyekben. Számos túraút indul innen a Magas-Tátra különböző részeire, melyek közül legnépszerűbb a Tar-patak vízesése.
Ótátrafüred és Tarajka között közlekedik az Ótátrafüredi Siklóvasút.

 

Pozemná lanová dráha Starý Smokovec - Hrebienok
Ótátrafüredi Siklóvasút

Ótátrafüredről (1010 m) siklóvasúttal juthatunk fel a leggyorsabban a Tarajkára (1263). A siklóvasút a kb. 250 m szintkülönbséget 5 perc alatt küzdi le.

VIDEÓ!!!

 

Hrebienok
Tarajka

A Tarajka a Nagyszalóki-csúcs keleti gerincén lévő teraszos hegyfok (vagyis taraj) 1285 méteres tengerszint feletti magasságban. Nevét a formájáról kapta. Meredek északkeleti oldalát fenyőerdő borítja. Déli oldala Ótátrafüred felé lankásabb. A hegycsúcsnál lévő turistakomplexum legfőbb látványossága a téli időszakban a jégkatedrális, de érdemes egy rövid körtúrát tenni, és megnézni a (félig) befagyott Tarpataki vízeséseket is.

Ótátrafüredről a Tarajkán át (a Hrebienok macis óriásbetűktől lefelé indulva) jelzett utakon nyáron könnyebben megközelíthető a hely. Télen viszont helyenként szó szerint csúszni-mászni, vagy túrabottal egyensúlyozni kell a látványért. Ehhez képest az utat sokan megteszik. Mondjuk, tényleg megéri!




 

Obrovský vodopád
Óriás vízesés

Már a távolból hallani a Kis-Tarpataki-völgy zuhatagát, az Óriás vízesést, amely 20 méter magasból zúdul le a mélybe. Alá a vashidat a Kárpát Egyesület építtette 1904-ben.

Kép forrása: Branork - Wikipedia

 

Rainerova chata
Rainer-kunyhó

A Kis- és Nagy-Tarpataki völgy találkozásánál található a Rainer-kunyhó, mely az első menedékház volt a Magas-Tátrában a hegy déli oldalán. Tátrafüred akkori bérlője, Rainer János György építette 1863-ban. A kőkunyhóban ma régi korok hegymászó eszközeivel és a tátrai túrázás kezdeteivel ismerkedhetünk meg, miközben forralt bort kortyolgatunk.









 

Veľký vodopád
Nagy-Tarpataki vízesés

Tovább haladva lassan elérjük a Nagy-Tarpataki vízesést, amelyet egy nemrég felújított hídról is megcsodálhatunk. A Nagy-Tarpataki vízesés talán az egész Kárpátok legismertebb zuhataga, melyben közrejátszhatott az is, hogy Csontváry Kosztka Tivadart is megihlette a táj. 1904-ben itt festette meg A nagy Tarpatak völgye a Tátrában című híres tájképét.










 

Dlhý vodopád
Hosszú vízesés

Ezután a Hosszú vízesés következik, amely a nevéhez méltón, hosszan elnyúlva zúg alá az óriási sziklák között.






VIDEÓ!!!

 

Bilíková chata
Guhr-menedékház

A Jármay úton haladva (melyet Dr. Jármay László főorvosnak köszönhetünk, aki komoly támogatást nyújtott az út kiépítéséhez a Millennium korában,) a Guhr-menedékházhoz jutunk. A Szószéken lévő turistaház ma már egy partizán nevét (Bilík) viseli, de a régi nevét a néhai építtetőjéről, Tátraszéplak főorvosáról, Dr. Guhr Mihályról kapta.


 

Szilágyho rozhľadňa
Szilágyi Dezső kilátó

Visszaértünk az Ótátrafüredről a hegyre felvezető út utolsó kanyarulatához, itt találjuk a Szilágyi Dezső kilátót. Innen alig pár száz méter a fogaskerekű sikló tarajkai állomása.



 

A nyarat a Magas Tátrában töltöttem s a Tarajkán a Szilágyi Dezső emlékénél állapodtam meg. Innen gyönyörködtem a nagy tarpataki vízesésben, a Lomnici csúcs és társainak büszkeségében; a középormon levő eleven sziklák világítása és a mélységnek kifejezhetetlen távlata hatott rám. Nem rajzoltam, nem festettem, hanem csak figyeltem és bámultam a természet monumentális szépségét, a hangulat csendes mély ütemét, a gyönyörnek a legszebb természet zenéjét” - Csontváry Kosztka Tivadar

Csontváry Kosztka Tivadar: A nagy Tarpatak völgye a Tátrában
Kép forrása: Wikipedia - közkincs

  

Cím: Tarajka (Hrebienok), Szlovákia
Hivatalos honlap több nyelven: https://www.vt.sk/hu/
Telefonszám: +421 903 112 200
E-mailinfo@vt.sk

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha máskor is szeretnél velünk utazni, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Ótátrafüred MAGYARul: Ótátrafüred – Wikipédia (wikipedia.org)
Ótátrafüredi Siklóvasút MAGYARul: Ótátrafüredi Siklóvasút – Wikipédia (wikipedia.org)
Tarakja MAGYARul: Tarajka – Wikipédia (wikipedia.org)

Le Routard: Rép. tchèque, Slovaquie, 2016/17, ISBN 978-2-01-912449-6
A helyszínen kihelyezett térképek és információs anyagok.

  


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!