2024. február 7., szerda

Tarte aux Foies de Volaille et Champignons

Csirkemájas és csiperkegombás pite




Tarte

A tarte a XII. század óta ismert francia étel. Sokféle és változatos receptje ismert; lehet sós vagy édes (az egyik leghíresebb a Tarte Tatin). Lehet előétel, főétel vagy desszert, fogyasztható forrón vagy melegen is (de hidegen sem rossz).

 

Champignons de Paris
Kétspórás csiperke

A „Champignons de Paris” az Île-de-France régió legkeresettebb ehető gombái közé tartozik.
A más néven „gomb” vagy „portobello” gombát először a francia fővárosban, de ma már világszerte termesztik. Bár az emberek mindig is ettek vadon termő gombát, a fordulópont a XVII. században következett be, mivel XIV. Lajos király nagyon szerette az akkor igen ritka Champignon de Paris-t. A régió gazdái igyekeztek a Napkirály kedvében járni azzal, hogy megpróbáltak módot találni a lehető legtöbb gomba termesztésére.

 

Tarte aux Foies de Volaille et Champignons
Csirkemájas és csiperkegombás pite


Hozzávalók

Leveles tészta (vagy omlós tészta)
200 g csirkemáj
100 g csiperkegomba
3 tojás
15 cl crème fraiche (vagy tejszín)
2 teáskanál apróra vágott mogyoróhagyma
1 gerezd fokhagyma
10 g vaj
1 evőkanál olívaolaj

bors
szerecsendió
1 csipet espelette paprika (chili paprika)

 

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (gázsütő 6-os fokozat).

A csirkemájat beáztatjuk egy kevés ecetes vízbe.

A tésztát egy kerek formába terítjük és kihűtjük (1/4 óra a hűtőben vagy 5 perc a fagyasztóban).

Vékonyan felszeleteljük a gombát. Az apróra vágott mogyoróhagymát serpenyőben a vaj és az olívaolaj keverékével megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, néhány percig kevergetjük, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, és egy tálban félretesszük.

Ugyanebben a serpenyőben elkészítjük a lecsöpögtetett és félbe/negyedbe vágott csirkemájat a felaprított fokhagymával. Állandó keverés mellett pároljuk, sózzuk, borsozzuk, chili paprikával ízesítjük. Körülbelül tíz percig pirítjuk.

Közben a tésztát 10 percig 180 °C-on (gázsütő 6-os fokozat) elősütjük.

Először a csirkemájat, majd a gombát helyezzük az elősütött tésztalapra.

Egy tálban felverjük a tojásokat a crème fraiche-sel (vagy tejszínnel), a tésztára öntjük, és visszatesszük a forró sütőbe 30 percre.

Amikor a pite aranybarna, készen is van.


A sütőből kivéve azonnal tálaljuk.

Vinaigrette-tel megöntözött zöldsalátát adunk mellé. Ez a torta melegen a legfinomabb.



 

Bon appétit! - Jó étvágyat!


Ez is érdekelhet: könnyen és gyorsan elkészíthető torták és piték a francia konyhából

Sós:
Quiche aux asperges et tomates-cerises (Quiche spárgával és koktélparadicsommal)
Tarte au Fromage de Chèvre (Kecskesajtos torta)
Tarte au Thon (Tonhalas pite)
Tarte aux Poivrons (Paprikás pite)
Tarte aux Champignons de Paris (Csiperkegombás pite)

Édes:
Galette des Rois aux Pommes (Almás királyok tortája)
Tarte Normande aux Pommes (Normandiai almás torta)
Tarte Tatin (A Tatin nővérek égett almatortája)

 

Ha tetszett a bejegyzés, köszönöm, ha megosztod a linket másokkal is. A cikket viszont légy szíves, ne másold!

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, inspirációért kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalána blog youtube csatornáján vagy a TikTokon, és az ÍzUtazás Facebook csoportbanahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 

LINKEK / FORRÁSOK

Tarte FRANCIAul: Tarte — Wikipédia (wikipedia.org)
Champignons de Paris FRANCIAul: Agaricus bisporus — Wikipédia (wikipedia.org)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!