2017. január 16., hétfő

Jégzajlás a Dunán - Budapest, Magyarország



 
A Duna jegéhez fűződik az a legenda, mely szerint 1458. január 24-én itt választották királynak Hunyadi Mátyást. A királyválasztás a történelemtudósok szerint azonban nem itt történt. Való igaz viszont, hogy a tömegek a Duna jegén ünnepelték az új királyt.
 
1963 telén, 54 éve volt a legutóbbi olyan alkalom, amikor a Duna teljes szélességében befagyott, annyira, hogy embereket is elbírjon.
 
Január elején tartósan olyan hideg volt, hogy a szokatlanul erős fagy hatására nem csak a tavak felszíne fagyott be, hanem folyóinkon is egyre nagyobb jégtáblák jelentek meg.
 
Minden évben van 2-3 hét, amikor a Dunán több-kevesebb jégtábla jelzi, hogy tél van. De ez az idei különleges, mert ennyire sok jégtáblát már évek óta nem lehetett látni.
 
Nekünk január közepén sikerült kimennünk a Dunához, eddigre sajnos már nem volt teljesen tele jégtáblákkal a folyó felszíne, de azért így is látványos volt.
 
 








 
 
VIDEO!!!
 
 

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



(A bejegyzésben szereplő képeket és videót Laurent készítette.)
 
 
 

2 megjegyzés:

  1. A fotósoknál a FB-on sok csodáslatos képet láttam, nagy kár, hogy ekkor nem voltam otthon, mert ilyen jelenséget fotózni ritkán adódik lehetőség.

    VálaszTörlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!