2018. november 4., vasárnap

A Limes németországi szakasza








Limes - a Római Birodalom határvonala

UNESCO világörökség mániások vagyunk, ez nem titok. Utazásaink során többször elhaladtunk már egy látnivalókat bemutató információs tábla mellett, melyen a Limes, mint UNESCO világörökség szerepelt. Minden alkalommal mondtam is Laurent-nak, hogy ezt meg kellene néznünk, de ő mindig le akart beszélni róla, mondván, hogy ő az Egyesült Királyságban már látta a Limes egy részét, és nem nagy szám, csak egy romos kerítés. Nem látni „semmit”. Aztán az egyik blogger barátnőm pár hete járt itt, és be is számolt róla. Ezután még inkább nyaggattam Laurent-t, hogy menjünk már, nézzük meg mi is. Végre vette a fáradságot és utána nézett, és mily meglepő, talált is olyan helyeket, amit érdemes megnézni. Össze is állított egy útvonaltervet egy egynapos kiránduláshoz.

A LIMES eredetileg útnak készült, nem pedig határvonalnak. Elkészülte után mégis az lett belőle: a rómaiak által épített erődítmények lánca, melyek a birodalom északi határát védték a barbaricumnak is nevezett területen élő germán törzsektől. A Limes majd’ 2000 éves, hossza több mint 500 km! A maradványok az ókori Római Birodalom hatalmáról és nagyságáról tanúskodnak Közép-Európában.

A rómaiak nem próbálkoztak a barbaricum népeinek leigázásával, helyette egy utat (ösvényt) építettek, mely a Duna és a Rajna közötti területet átlósan szelte át. Az útvonal itt-ott sűrű erdőn keresztül vezetett át, és katonák védték, hogy az utazók biztonságban használhassák. Látótávolságon belül fából tornyokat építettek az itt állomásozó katonák számára, és hegyes cölöpkerítés volt az út mentén. Később sáncokat és árkokat, majd itt-ott kőfalat és kőből épült tornyokat építettek. A csapatok elszállásolására táborhelyeket létesítettek.

A Limes németországi szakasza az i. sz. III. századra kb. 550 km hosszú lett. Az útvonalon majd’ 1000 őrtorony, kb. 60 nagyobb, és sok kisebb tábor épült. A Limesen több helyen kapuk voltak, hogy a kereskedők átjárhassanak.
A Római Birodalom hanyatlásának kezdetével (i. sz. III. sz.) a katonák lassan visszavonultak, és a Limes elhagyatottá vált. Az erődítmények omladozni kezdtek, illetve a kő- és faanyagot elhordták, másra használták, és hamarosan a természet átvette az uralmat. A Limes lassanként feledésbe is merült.


Németországban a XIX. sz. végén kezdték el a Limes feltárását. Helyreállítottak árkokat, sáncokat, falakat, őrtornyokat és néhány tábort is. Vannak viszont szakaszok, melyeket érintetlenül hagytak. A németországi Limes 2005-ben került fel a világörökség listára, a már meglévő brit világörökségi helyszínhez (Hadrianus fal, 1987) kapcsolódva. Azonosító száma 430ter.


A Limes a helyreállítás óta népszerű látványosság, vonalán kirándulóösvény és kerékpárút halad, így akár azzal is bejárható. Mi egy olyan szakaszt kerestük fel, ahol több a látnivaló.
→ Castellum Sablonetum a mai Ellingen közelében
→ Egy helyreállított őrtornyot, és Burgust, valamint túráztunk kb. 6 km-t az erdőben a római élmény-ösvényen (Römererlebnispfad) a mai Burgsalach közelében
→ Biriciana (a mai Weißenburg in Bayern): Római Múzeum (Römermuseum Weißenburg), római fürdő (Römische Thermen), Castellum Biriciana



Castellum Sablonetum

Az első megállónk az Ellingen közelében lévő Castellum Sablonetum volt. A római erőd egy fennsíkon épült, 120 körül földből és fából. 182-ben kővel erősítették meg, és ma az ebből az időből származó erőd rekonstrukcióját láthatjuk itt. Az itt talált részlegesen rekonstruált épületfelirat eredetijét a Römermuseum Weißenburgban láthatjuk.











Burgsalach környéke

Második megállónk Burgsalach közelében volt. Itt találtunk információs anyagot, és térképet is, így ennek segítségével indultunk el túrázni a római élmény-ösvényen (Römererlebnispfad).


Barbaricum - A Római Birodalmon túl

A Római Birodalom




Az első látnivaló egy kép volt, ha benéztél a lyukon, láthattad, hogy hogyan látták régen a rómaiak a Limest.




Az őrtorony már messziről látszott. Be tudtunk menni, és fel is mehettünk a tetejébe.






A következő egy játék volt, a golyót kellett az erődön belül végigvinni.




Közlekedés és kereskedelem: a forgatós „játék” azt mutatta meg, hogy a ma autóval megtett távot mennyi idő alatt teljesítették gyalog, szekérrel vagy hajóval.


A rómaiak a földmérés mesterei voltak - ez derült ki a következő állomásnál. A Németország területén lévő határvonal kétségkívül az ókor legegyenesebb építménye. A mai Baden-Württembeg tartományban lévő több mint 80 km-es szakasz majdnem tökéletesen egyenes! Földmérő eszközük a „groma” volt, a Römermuseum Weißenburgban láthatunk ilyet is. (A „groma” egy földbe szúrható állványra excentrikusan rögzített egyenlő szárú, derékszögű fakeretből, valamint a fakeret sarkain madzagokon lógó összesen négy függőónból állt. A mérőeszköz a szabályos távolságokra leszúrt földmérőkarókról függőlegesen lelógó madzagok „benézésével” nagy távolságokra is hajszálpontos egyenesek, illetve azokra derékszögű vonalak kitűzését tette lehetővé. - Forrás: rubiconline)


Minden út… Róma ide 878 km.




Pillantás a láthatatlanra: Kastell-Schieber



Innen visszamentünk a parkolóba, és útközben elmajszoltuk az otthonról hozott elemózsiát. (Tudtuk, hogy csak délután leszünk lakott településen, a természetben szükség volt a szendvics-ebédre.)



A Burgus-nál álltunk meg újra. A római katonai tábor az egyik legfiatalabb, a III. századból való. A Limes mögött kb. 1,3 km-re épült. 





Az akkoriban fontos római út még ma is kiváló állapotban van.
A következő állomáson a római útépítés módjáról egy keresztmetszet segítségével tudhatunk meg többet.


Hogyan sms-eztek a rómaiak? Hát így! J


A térképen szereplő utolsó 2 állomásra már nem mentünk el.


Biriciana

Az ókori Biriciana, azaz a mai Weißenburg in Bayern felé vettük az irányt. Leparkoltuk az autót, és a Római Múzeumba mentünk először. Igyekeztünk először a „bezárós” helyeket megnézni. Itt egy kombinált jegyet vettünk, ami a Római Múzeumba, a szomszédos Helytörténeti Múzeumba, és a római fürdőbe szólt. (10 €/fő)

A Római Múzeum (Römermuseum Weißenburg) egyedülálló leletanyaga által betekinthetünk az ókori Római Birodalomban élő emberek életébe a II. század elejétől a III. század közepéig, mikor a birodalom hanyatlása és a csapatok visszavonulása elkezdődött.





Mit ettek a rómaiak?

Milyen lábbelit viseltek a rómaiak?

Útépítésnél, az alapozáshoz használt fa cölöp



A Castellum Sablonetumnál talált részlegesen rekonstruált épületfelirat.









A Helytörténeti Múzeumnak (Reichsstadtmuseum) igen gazdag és érdekes anyaga van. Nem terveztünk ide bemenni, de mivel benne volt a kombinált jegyben… hát megnéztük ezt is. Megérte!

A római fürdőhöz (Römische Thermen) siettünk innen, mert ez is bezár 17:00-kor. Az 1980-as évek elején állították helyre és kapott egy védőtetőt, mivel olyan különlegesen jó állapotban maradt fenn, hogy ez dél-Németország egyik legjobb állapotban megmaradt és legjelentősebb ókori fürdőház-együttese. Tetszett, hogy gombnyomásra beindíthattuk a fűtést, elindíthattuk a gőzt (illata is volt), illetve hallhattuk, hogyan játszottak az emberek, amikor nem épp valamelyik fürdőben tartózkodtak. Az előtérben pedig egy kisfilmet is meg lehetett nézni. Nagyon klasszul meg van csinálva!




























A Castellum Biriciana volt a következő állomásunk. A római város alapfalait feltárták, és egy szabadtéri romkertben láthatók.












Egy másik útvonalon indultunk vissza a város központjába. Érkezésünkkor láttuk, hogy Weißenburg több lesz, mint amire számítottunk: favázas házak, városfal, városkapu, templomok… 

FOLYTATÁS ITT!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!



LINKEK/FORRÁSOK

A látnivalóknál kihelyezett információs táblák (német és angol nyelvű). 
A múzeumokban kapott szórólapok (német és angol nyelvű).


(A bejegyzésben szereplő képek egy részét Laurent készítette.) 



2 megjegyzés:

  1. Jó tippet adtam a múltkori kirándulásunkkal a limesnél? ;-) Gondoltam, hogy vevők lesztek rá az Unesco miatt, na de hogy ilyen gyorsan... :-D Várom a folytatást!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, végre sikerült általad meggyőznöm Laurent-t! ;-) Muszáj volt ilyen gyorsan, mert most egy hónapig nem lesz közös szabadnapunk, úgyhogy ez a most vagy soha tipikus esete volt! :-)

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!