2019. december 11., szerda

A kecskék Sopronban járnak, és templomuk is van (Szerzők: Regina és Balázs)





A 2019-es vendégírói sorozat témája a „Magyarország különleges helyei”. E havi vendégírónk Regina és Balázs. Regina könyvtáros, Balázs történész. Mindkettőjüket az utazás és a világlátás szeretete hajtja, no meg a fotózás. Ez utóbbi persze környezetük számára néha átok, hiszen ki szeret állandóan megálló, és egymástól ihletet szerző emberekkel kirándulni? Különösen, ha előkerül az állvány, és elkezdődik a panorámafotózás, ami egy időigényesebb műfaj... Kis csapatuk a „láblejáró” sétáktól sem retten vissza, és amint csak lehet, nekivág a vakvilágnak, hiszen addig kell utazni, amíg erre lehetőség van.
Élményeikből és a világban tapasztalt szépségekből kaphattok ízelítőt
 a Világunk blogon, annak Facebook, illetve Instagram oldalán. Jó olvasást!




A kecskék Sopronban járnak, és templomuk is van




A különféle kikapcsolódási formák közül a kirándulást és a fotózást szeretjük leginkább. Innen jött az ötlet, hogy élményeinkből csináljunk egy utazós blogot. Nemrég azt a megtisztelő felkérést kaptuk, hogy részt vegyünk a Mindenütt jóóó - Travel blog vendégírói sorozatában, így némi egyeztetés után született ez a bejegyzés. Köszönjük a lehetőséget!

Mivel alkalmazkodnunk kell az iskolai szünetekhez, így mindig izgatottan várjuk, ha egy ilyen közeledik. Most ősszel Sopron közelében foglaltunk szállást, és amellett, hogy Burgenlandban kirándultunk, természetesen Sopronban is jártunk. “Muszáj” volt, mert hajtott a nosztalgia, hiszen számos gyermekkori kirándulásunk vezetett ide.

Sopron egy igazi ékszerdoboz, minden évszakban nyújt valami különöset. Mi most nem a tájat, a Lővéreket, hanem a belvárost céloztuk meg. Végignéztük a Stornó ház szobáit, megkerestük honnan lehet legjobban rálátni az „októberi” Tűztoronyra (az őszi levelek borította ágakon keresztül, mert úgy még izgalmasabb), megküzdöttünk minden kapualjért, hogy ki fotózza és honnan. Még azzal is eljátszottunk, hogy a Korona című sorozat második évadában, a „Paterfamilias” című epizódban honnan hova haladt a temetési menet. Sopron ugyanis bekerült az egyik kedvenc tv sorozatunkba, igaz nem saját magát, hanem Darmstadt városát „alakította”. 


A nap csúcspontja viszont a „Kecske” templom volt. Ez a Fő téren található a Tűztoronnyal szemben. Ha rákerestek, akkor az alábbi nevek ugyanazt az épületet jelölik: Ferences-templom, Bencés-templom, Magyar-templom, Kecske-templom, Nagyboldogasszony-templom.

A római kori Isis szentély romjaira emelték, az építés első írásos emléke 1278-ból való, de a kutatók szerint már 1260-ban elkezdték a munkálatokat, hogy a templom a magyarországi kora gótikus építészet egyik legkiemelkedőbb alkotásává váljon. A köznapi elnevezését a 47 méter magas tornyának homlokzati díszítéseiről kapta, amely egy kecskét ábrázol. A városi legenda szerint Gaissel Henrik, a város egyik leggazdagabb polgára gyilkosságba keveredett és elmenekült. Vagyonát vezeklésül az Egyháznak adta, és mivel a címerében kecske szerepel, innen származik a kecske motívum. Persze az is lehetséges, hogy Henrik bátyja, Miklós volt az adományozó. Az viszont biztos, hogy a templom kapuja fölé a Gaissel család címerét idéző kecske figura került.

Habár az egyhajós csarnoktérből és a hozzá kapcsolódó, elnyújtott szentélyből álló templom megőrizte gótikus jellegét, egyéb, barokk stílusú díszítéseket is kapott. 1676-ban ugyanis egy tűzvész miatt leégett a templom tetőzete, majd barokkos stílusban átépítették. A nyugati oldal barokk főhomlokzata és több ma látható berendezés is ekkor készült el.


A templom és a káptalanterem alatt több családi sírboltot is kialakítottak. Ezek tulajdonosai között olyan neveket találunk, mint Esterházy, Cziráky, Bessenyei, vagy Széchényi. Eme neves családok ugyanis a török hódoltság határvidékén jobbnak látták, ha a biztos menedéket jelentő Sopronban alakítják ki a családi mauzóleumot. Ezt a temetkezési lehetőséget a 18. században megtiltották, majd később újra engedélyezték. A családi kriptákat is részben kiürítették. A Széchényiek például szinte mindegyik halottukat átvitték Nagycenkre. Az altemplomban viszont napjainkban urnatemetőt alakítottak ki, így itt frissebb síremlékeket is láttunk. 

Sopron, pontosabban ez a templom számos országos eseménynek adott otthont. Volt itt több koronázás és országgyűlés is. Ez a dicső múlt viszont nem védte meg, amikor II. József 1787-ben feloszlatta a koldulórendeket, így a templom gazda nélkül maradt, és jobb híján mezőgazdasági célokra használták. Hosszas elhanyagoltság után a templom a bencés rend tulajdonába került és elkezdték a templom felújítását. 1852-ben Storno Ferenc tervei alapján elkészültek a mellékoltárok, majd 1884 és 1894 között neoromán stílusban teljesen átalakították az épületet. A máig fennmaradt harangját Seltenhofer Frigyes készítette. Ez éppen felcsendült, amikor ott jártunk, ugyanis délben, este 8 órakor, illetve szentmisék kezdetekor hallható. 

Először természetesen körbejártuk az épületet, majd uzsgyi, nekivágtunk a belső terek felfedezésének. Ehhez be kellett menni a főkapun, ami felett egy gyönyörű Köpönyeges Máriát ábrázoló festmény található. Mondjuk a fiatornyokkal és díszoromzattal ellátott bélletes kapu se rossz látvány. A templom belseje is nagyon szép, freskói, ablakai, díszítései szenzációsak, ráadásul ennek megismerésében interaktívan számítógépek segítenek. A különféle átalakítások miatt építészetileg igen mozgalmas a belső tér. A levéldíszek, kedvenc torz emberfejes gyámkövek, a szép boltozat, a finom kőrácsok és az ablakok inkább a középkort idézik. A szentély díszítése már 18. századi.

A templomban két szószék van. A szentély jobb sarkánál található 18. századi alkotást jellegzetes barokkos levélmotívumok, szobrok, domborművek díszítik, amelyek a Hit a Remény és a Szeretet hármasságát jelképezik. Minket a déli falnál található szószék érdekelt, ugyanis itt prédikált Kapisztrán Szent János, amikor az ostromlott Nándorfehérvár felmentésére meghirdetett keresztes hadjáratra toborzott katonákat. A Kapisztrán-szószék eredetileg fából készült, és csak később kapott márványborítást (lásd balra bent). 


Mellette található egy barokk ajtó, ami a középkori kolostor kerengőjén át vezet a Káptalanterembe. Ezt a részt még a ferencesek építették a 13. században, majd késő gótikus boltozattal látták el. 1406-ban három kápolnát építettek hozzá: ekkor nyerte el mai formáját. A bencések nem törődtek vele, raktárként, lomtárként használták. A műemlékvédők az 1960-es években állították vissza eredeti, késő gótikus formáját. Mi persze itt is tobzódtunk, hiszen csodásak a különleges díszítések, amelyek szimbolikus jelentőséggel bírnak. A konzolok alatti torz állatfigurák ugyanis a középkori főbűnöket, a zárókövek pedig az evangélistákat, Jézust és az Utolsó ítéletet szimbolizálják. 


A teremben pár tárló is helyet kapott: ezek egyikében található az adományozó Gaissel család kecskés címere. Ugyanúgy itt kapott helyet néhány használati tárgy és ruhadarab a feltárt síremlékekből. 



Ha erre jártok, semmiképpen se hagyjátok ki ezt a templomot. Megéri! A templom és a káptalanterem belépőjegy megvásárlását követően látogatható, az árakról és a nyitva tartásról ITT tájékozódhattok.



A következő vendégíró egy régi barátom, Lengyel László lesz. Éppen ezért bajban is vagyok a bemutatásával. Így nem is róla, hanem a blogjáról írok inkább. 😉 Laci egy speciális témát választott, blogjában elsősorban a Moldáv Köztársasággal foglalkozik. Saját utazásai, kirándulásai élményeit írja le, az ország nevezetességeit mutatja be, néha egy kis gasztronómiával vagy más érdekességekkel fűszerezve. Alkalmanként a szomszédos Ukrajnáról is megjelennek cikkek. 
Erről a kevésbé ismert és népszerű országról, és annak szépségeiről olvashattok a Túl a Pruton blogon, illetve annak Facebook oldalán. Jó olvasást!


A 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyv és az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról alapján a fenti tartalom a vendégíró tulajdona, és a benne szereplő összes tartalom a szerző tulajdonát képezi. Bármilyen célra történő felhasználása csak előzetes írásbeli hozzájárulás esetén engedélyezett!


Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnél lemaradni a következő utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!