2021. október 27., szerda

Erdélyi babos savanyú káposzta





HOZZÁVALÓK


500 g savanyú gyalult káposzta
500 g sertés- vagy marhahús kockázva
100 g füstölt szalonna
150 g száraz bab (vagy 1 konzerv)
1 fej vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 paradicsom
1 evőkanál darált paprika

bors
őrölt kömény
csombor (borsikafű)

TÁLALÁSHOZ


tejföl



ELKÉSZÍTÉS


A száraz babot előző este beáztatjuk, majd másnap külön, sós vízben puhára főzzük.

Kóstoljuk meg a savanyú káposztát, és ha szükséges, mossuk át, hogy ne legyen túl savanyú.

A hagymát pucoljuk meg, és vágjuk apró kockákra.

A szalonnát is kockázzuk fel, süssük zsírjára, majd a pörcöt szűrőkanállal vegyük ki, és a zsiradékban pirítsuk meg a hagymát.

Az edényt félrehúzzuk a tűzről, rátesszük az őrölt pirospaprikát, jól elkeverjük. Felöntjük egy kis vízzel, megkeverjük és visszatesszük a tűzre.

Hozzáadjuk az apróra vágott vagy préselt fokhagymát és a húst. Adjuk hozzá a sót, borsot, őrölt köményt, a csombort és az apróra vágott paradicsomot. Összekeverjük, és fedő alatt pároljuk.

Ha a hús már félig puha, hozzáadjuk a savanyú káposztát. Öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, és főzzük puhára.

Amikor már majdnem kész, hozzáadjuk a megfőzött babot (vagy konzervet) és pár percig még együtt rotyogtatjuk őket.

Tányérra szedjük, és tejfölt teszünk rá. Petrezselyemzölddel díszíthetjük.



 

Jó étvágyat!




Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! 

Ha nem szeretnél lemaradni a következő (íz)utazásunkról, akkor kövess minket a Mindenütt jóóó blog Facebook oldalán, az ÍzUtazás Facebook csoportban vagy a blog youtube csatornáján, ahol még több érdekes tartalommal és egy szuper közösséggel találkozhatsz!

 


2 megjegyzés:

  1. Jó receptnek tűnik. Szerintem a férjem örülne ha ilyet készítenék neki. :). Köszi a tippet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik 😊
      Hidd el, nagyon finom, biztosan ízleni fog majd neki.

      Törlés

Köszönöm, hogy benéztél! / Thanks for your visit!